Skocz do zawartości
  • 0

Łódź, ponton, przyczepka i silnik spalinowy.

Janusszr

Pytanie

Chcę zakupić  łódź, ponton, silnik spalinowy 20 czterosuw i przyczepkę. Czyli zestaw uniwersalny na bliższe i dalekie wyjazdy wędkarskie.

Ponton nowy Maweric 3,7m z namiotem. Łódź-kabinowa, tak samo jak przyczepka oraz silnik, ze względu na cenę pewnie będzie używana. 

I tutaj rodzi się problem. Chodzi o wysokość pawęży. Pontony S, łodzie zazwyczaj L. Ten sam silnik musi pasować do obu jednostek.

Podpowiecie coś?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli to komuś pomoże to nakładka na pawęż z bliska wygląda tak ;)

Kolega robił sam czy ktoś uprzejmy pomógł. Mnie czeka na wiosnę również przedłużenie pawęży i kombinuję jak koń pod górkę. Muszę przyznać, że z tym pomysłem się jeszcze nie spotkałem a wygląda mega solidnie :)

• 0

Zrezygnowałem z łodzi na rzecz w miarę dużego pontonu -4,00m Marewic z namiotem oraz nowy silnik 20. Myślę o Mercurym lub Tohatsu oraz treningach na siłowni, aby poradzić sobie z tym wszystkim  :).   Tym bardziej, że większość łodzi kabinowych używanych ma silnik sterowany manetką. I ta długa stopa.....

Pozostała do wyboru przyczepka pod ten ponton.

Macie jakieś swoje typy?

• 0

Zrezygnowałem z łodzi na rzecz w miarę dużego pontonu -4,00m Marewic z namiotem oraz nowy silnik 20. Myślę o Mercurym lub Tohatsu oraz treningach na siłowni, aby poradzić sobie z tym wszystkim  :).   Tym bardziej, że większość łodzi kabinowych używanych ma silnik sterowany manetką. I ta długa stopa.....

Pozostała do wyboru przyczepka pod ten ponton.

Macie jakieś swoje typy?

A nie myślałeś o czymś dłuższym, szczególnie jeśli mówisz że chcesz kupić 20 konny silnik? Kolibri / Busch i inni producenci mają w swojej ofercie gumiaki 450 cm i więcej. Dorobienie daszku/namiotu to żaden problem - a komfort pływania i bezpieczeństwo -jak by nie było większa średnica balonów też zwiększa bezpieczeństwo. :) 

Różnica w cenie też stosunkowo nie wielka. 

Ot taka moja sugestia bo sam mam podobny pomysł :)

• 0

Cabage, nie kuś :)

Silnik miał być 15, ale cena, waga podobna do 20.

Sądzę, że trzeba w którymś miejscu się zatrzymać. 4m to już sporo. Tym bardziej, że ponton kupuję również pod kątem jego transportu w kamperze.

Na co dzień mam na Wigrach pływadło wędkarskie, coś na kształt katamarana. Duża bezpieczna, wygodna jednostka. Strefa ciszy, to mam Minn Kotę 80/24V. I tę Minn Kotę chcę również wykorzystywać do pontonu na innych akwenach w strefach ciszy.

PS. Marewic również ma krążowniki :)

Edytowane przez Janusszr

• 0

Sądzę, że trzeba w którymś miejscu się zatrzymać. 4m to już sporo. Tym bardziej, że ponton kupuję również pod kątem jego transportu w kamperze.

Na co dzień mam na Wigrach pływadło wędkarskie, coś na kształt katamarana. Duża bezpieczna, wygodna jednostka. Strefa ciszy, to mam Minn Kotę 80/24V. I tę Minn Kotę chcę również wykorzystywać do pontonu na innych akwenach w strefach ciszy.

Nie kuszę, po prostu stoję przed identycznym wyborem :) .

Z tą różnicą, że będę brał mniejszy silnik 10-15KM (tymczasowo posiadam Suzuki 4t 5KM). Widziałem na targach 400 - setki i dłuższe. Wolałbym kupić słabszy silnik a większą gumę, bo jeśli zamierzasz zostać na nockę na wodzie to zdecydowanie 450-tka będzie wygodniejsza i jak by nie było stabilniejsza - a zarazem cięższa i wolniejsza przy mniejszym silniku. Było mi dane przepłynąć się po Turawie Kolibri 400D w 2 osoby z 15 konnym silnikiem  i prędkość jaką rozwinął ponton to o ile pamiętam  coś koło - 30 km/h. Różnica w kilogramach niewielka - miejsca też dużo więcej nie zajmie :) a i tak w 2 dwóch musisz go rozłożyć - bo samemu będzie można dostać zajoba :)

• 0

Miałem podobny problem, w założeniu było 330cm + 9km skonczyło się na 450cm i 20km :D