Skocz do zawartości
  • 0

Brzana na spinning ? Pomocy!

Adri@n

Pytanie

Wybiram sie na San. Chcoiałbym złapać pierwsza brzane w swoim zyciu na spiling. Chciałbym sie spytąc czy ktoś z was łowi te piękne waleczne ryby? Chciałbym wiedzieć jakich duzych woblerow uzywacie jak je prowadzicie przy dnie?? Czy szybko czy wolno z prądem czy pod prąd a moze kołnierzem. Bardzo chciałby się czegoś dowiedzieć. Troche juz czytałem o brzanie ale tego nie jest duzo jesli chodzi o spiling;/

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie muszą być tonące. Mało tego, pływający łatwiej wypływa z zaczepu. Mają dość mocno pracować, trzymać się nurtu, schodzić na odpowiednią głębokość i utrzymywać tam przynętę. Najwięcej brań miałem na wobki sprowadzane wachlarzem(z racji łowienia z brzegu) stale stukające sterem po kamieniach....

Pozdrawiam

Kamil

• 0

W najnowszym W?łdkarskim Świecie jest artykuł o łowieniu brzanek, taki na parę stron... Wszycho z grubsza opisane.. :D

Co do wobler?łw, to wcale nie muszą być tonące ( ja tam wszystko łowię prawie wyłącznie na pływaki i ?źyję.. :mellow: ), a na dodatek jakoś łatwiej wyła?źą z zaczep?łw... Wa?źne tylko ?źeby dawały się sprowadzić w pobli?źe dna czyli raczej z dłu?źszym sterem albo ustawionym pod niedu?źym kątem w stosunku do linii woblera i tyle...

Co do ?źyłki, to te?ź bym się nie upierał, przy miękkim kiju i dobrze wyregulowanym hamulcu mo?źna spokojnie chlapać plecionkami... Brzanki i tak raczej się nie wypinają same z siebie...

• 0

Dziękuje juz za pomoc. Panowie 2 rzecz ktora mnie bardzo interesuje i proszę o pomoc. Mam 19 lat i moje srodki finansowe nie sa zbyd du?źe ale marze o swoim pierwszym spiningowym kijku. Mam jedno pytanie czy da sie połączyć kijek na brzany i na klenie?? Interesuje mnie 2.90 i chciałbym na niego przeznaczyć 150zl (max 180zl)Czy to wog?łle jest realne by jednym kijkiem połaczyc te 2 gatunki. Proszę bardzo was o pomoć. I dziekuje za wcześniejsze wypowiedzi.

• 0

Mam jedno pytanie czy da sie połączyć kijek na brzany i na klenie??

Jeśli tylko złącza jakoś pasują, to czemu nie... <_<

A tak swoją drogą, to ju?ź dwa lata temu kupowałeś spinningowy kij... I jeszcześ nic nie znalazł... :unsure:

• 0

Ale zorro nie miałęm kasy a teraz zaczałem pracować na wakacje i uzbierałem pare groszy i jestes,m strasznie napalony na jakiś kijek. Ale jaki kijek polączy połow tych 2 gatunk?łw?? Du?źo u?źytkownik?łw u?źywa wędek dragona mo?źe tu te?ź by jakaś podeszła??

• 0

Tak dla draki trochę napisałem z tymi dwoma latami.. <_<

A połączyć się da... Sam latam po Wiśle z trzymetrowym Zodiakiem 5-30 i spokojnie od kleniojazik?łw na 3 cm wobki do sandałk?łw na 15-20 gram gł?łwki da się łowić i to całkiem komfortowo.. :D

Musisz poszukać sobie takiego jakiegoś niezasztywnego uniwersałka w okolicach 5-25 i bez problemu obskoczysz i klenie, i brzanki..:D