Skocz do zawartości

Casting - początek przygody. Waga średnia 30 - 60gr

atet

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chciałbym kilku porad odnośnie nowej dla mnie metody. W tej chwili jest zima, więc czas idealny na zdobycie wiedzy teoretycznej, w którą uzbrojony chciałbym stanąć na początku sezonu nad brzegiem Odry. Zaczynam od prozy życia, czyli co wybrać:

1. wędka  (2,13 -2.20 )- myślałem o łapaniu dłuższymi i cięższymi głównie z brzegu ale zdarzają się połowy z łódki

2. gr.  multiplikator niskoprofilowy

3. przynęty - myślę zarówno o gumach, jerkach i pozostałych, których nie podejmuję się wymieniać :) Wielkość 15 cm - 25 cm, z wagą max nie przekraczającą 50-60gr 

4. rybki - moje ulubione to sandacz, szczupak i okoń, chyba nawet w tej kolejności

Przerabiałem już temat kasy przy okazji spiningu. Raczej nie szukam rzeczy najtańszych - kto chce kupić sprzęt tani i dobry, kupuje dwa razy. Pierwszy raz tanio... Jednak bez popadania w drugą skrajność. Mogę zainwestować w sprzęt ale chciałbym wiedzieć, dlaczego tyle kosztuje - nie działa na mnie argument, że to mercedes wśród wędek czy kołowrotków. Musi mieć coś, za co chcieliście zapłacić,

Bardzo Was proszę jeżeli możecie podpowiedzieć, 1,2,3 z ceną i informacją o zaletach będę wdzięczny.  

Witek

Już trochę buszuję po forum :)

Prawdę mówiąc bardzo zależało mi na konkretnych typach, oczywiście sprawdzonych w bojach a może nowościach, na które wszyscy czekają, bo producent reaguje na sygnały rynku ;).

Brakuje mi wiedzy i kryteriów, wg których szukać konkretnego sprzętu/marki/. O ile z wędką wydaje mi się, że jeszcze dałbym radę (w spiningu działać powinny dość podobne kryteria), o tyle kołowrotek, szczególnie multiplikator, to dla mnie kosmos. "Jakieś" hamulce magnetyczne lub .... , w dodatku do dużych przynęt przełożenie nie powinno być wysokie (np. 9:1, a może odwrotnie?). Pytanie czy przynęty 50-60 są na średnie, co prawda widziałem ponad 100gr więc zakładam, że to nie jest szczyt. Słowem, gdybyś miał szansę podrzucić konkretne dwa, nawet jeden typ to już będzie się do czego odnieść, poszukiwać, czytać,

Kiedy ja zaczynałem 4 lata temu ,popełniłem masę błędów które skutkowały wydaniem dość sporej gotówki :lol: ( całkiem nie potrzebnie ) Proponuje Ci poszukaj w swoim gronie kolegów którzy  posiadają już wiedzę na temat,( wędki z pazurem itd ).  . Zaoszczędzisz dużo czasu ,a przede wszystkim GOTÓWKI  i nerwów ;) .  Morze w twojej okolicy znajdzie się kolega z forum który wyjaśni ci nurtujące cię pytania  :) .

Wielkie dzięki za rady.

Widzę, że Tatula ma dobre notowania i to mnie do niej skłania, a kołowrotek (vel multik) to była moja największa obawa i bolączka. Za to polecenie dzięki kolegom hm62 i woblerek48. Kolega marek_moto skierował mnie w dobrą stronę - dzięki!

Kijek miałem nadzieję, że nie będzie wielkim wyzwaniem, więc mimo braku konkretnych wskazań ;), postaram się aktywniej przeszukiwać posty.

Gdyby ktoś miał ochotę coś dodać, to ja pozostaję otwarty na Wasze rady i sugestie. Za już dziękuję i chciałbym poprosić o więcej :)