atet Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Hej,Chciałbym kilku porad odnośnie nowej dla mnie metody. W tej chwili jest zima, więc czas idealny na zdobycie wiedzy teoretycznej, w którą uzbrojony chciałbym stanąć na początku sezonu nad brzegiem Odry. Zaczynam od prozy życia, czyli co wybrać: 1. wędka (2,13 -2.20 )- myślałem o łapaniu dłuższymi i cięższymi głównie z brzegu ale zdarzają się połowy z łódki2. gr. multiplikator niskoprofilowy3. przynęty - myślę zarówno o gumach, jerkach i pozostałych, których nie podejmuję się wymieniać Wielkość 15 cm - 25 cm, z wagą max nie przekraczającą 50-60gr 4. rybki - moje ulubione to sandacz, szczupak i okoń, chyba nawet w tej kolejności Przerabiałem już temat kasy przy okazji spiningu. Raczej nie szukam rzeczy najtańszych - kto chce kupić sprzęt tani i dobry, kupuje dwa razy. Pierwszy raz tanio... Jednak bez popadania w drugą skrajność. Mogę zainwestować w sprzęt ale chciałbym wiedzieć, dlaczego tyle kosztuje - nie działa na mnie argument, że to mercedes wśród wędek czy kołowrotków. Musi mieć coś, za co chcieliście zapłacić, Bardzo Was proszę jeżeli możecie podpowiedzieć, 1,2,3 z ceną i informacją o zaletach będę wdzięczny. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Proponuję zajrzeć do tego działu, jest tam naprawdę dużo informacji o takim sprzęcie http://jerkbait.pl/forum/20-baitcasting/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atet Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Już trochę buszuję po forum Prawdę mówiąc bardzo zależało mi na konkretnych typach, oczywiście sprawdzonych w bojach a może nowościach, na które wszyscy czekają, bo producent reaguje na sygnały rynku .Brakuje mi wiedzy i kryteriów, wg których szukać konkretnego sprzętu/marki/. O ile z wędką wydaje mi się, że jeszcze dałbym radę (w spiningu działać powinny dość podobne kryteria), o tyle kołowrotek, szczególnie multiplikator, to dla mnie kosmos. "Jakieś" hamulce magnetyczne lub .... , w dodatku do dużych przynęt przełożenie nie powinno być wysokie (np. 9:1, a może odwrotnie?). Pytanie czy przynęty 50-60 są na średnie, co prawda widziałem ponad 100gr więc zakładam, że to nie jest szczyt. Słowem, gdybyś miał szansę podrzucić konkretne dwa, nawet jeden typ to już będzie się do czego odnieść, poszukiwać, czytać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Podobno Tatula :-)jest lekarstwem,leczy wszystko oprócz śmierci :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Kiedy ja zaczynałem 4 lata temu ,popełniłem masę błędów które skutkowały wydaniem dość sporej gotówki ( całkiem nie potrzebnie ) Proponuje Ci poszukaj w swoim gronie kolegów którzy posiadają już wiedzę na temat,( wędki z pazurem itd ). . Zaoszczędzisz dużo czasu ,a przede wszystkim GOTÓWKI i nerwów . Morze w twojej okolicy znajdzie się kolega z forum który wyjaśni ci nurtujące cię pytania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 witaj Kolego moja rada kij zakupisz nawet tu na forum do200-300zł do 80g ale multik to na początek zakup Tatula100-103hsl i będzie dobrze.Plecionka 30lb starczy do przynęt 60g.Powodzenia w castingu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atet Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Wielkie dzięki za rady.Widzę, że Tatula ma dobre notowania i to mnie do niej skłania, a kołowrotek (vel multik) to była moja największa obawa i bolączka. Za to polecenie dzięki kolegom hm62 i woblerek48. Kolega marek_moto skierował mnie w dobrą stronę - dzięki! Kijek miałem nadzieję, że nie będzie wielkim wyzwaniem, więc mimo braku konkretnych wskazań , postaram się aktywniej przeszukiwać posty. Gdyby ktoś miał ochotę coś dodać, to ja pozostaję otwarty na Wasze rady i sugestie. Za już dziękuję i chciałbym poprosić o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 @Atet, cierpliwie i sukcesywnie przeanalizuj dział baitcastingowy, znajdziesz tam naprawdę pełno informacji odnośnie blanków jak i multików - w Twoim przypadku o Tatuli w przeróżnych odsłonach jest multum informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi