ziemson Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Witam noszę się z zamiarem zmontowania zestawu pod mikrojigi i jigi z przeznaczeniem mniejsze rzeczki w cast. Jak do tej pory moje doświadczenia z castingiem to jerkowanie i łowienie na duże gumy gdzie nie było większych problemów z osiąganiem dużych odległości rzutowych. Teraz postanowiłem pójść krok dalej i zmontować coś do bardzo lekkich przynęt. Jeśli chodzi o casta (blank) to mam już swoich faworytów. Ale jest pytanie co z multiplikatorem? I tu proszę bardziej doświadczonych kolegów o poradę. Jaki multik wybrać najlepiej żeby osiągać "duże" odległości miotając małymi przynętami (1-5g. najczęściej) i co w danym modelu wymienić na co (szpula, łożyska), jaka jest dostępność i cena takich zamienników. Raczej nie będzie mnie stać na multika z najwyższej półki, pieniądze jakimi dysponuję na ten cel to jakieś 1000-1200zł, więc tez nie budżetówka. Dawajcie rady, porady, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami znad wody, żeby można było na tej podstawie wybrać optymalną maszynkę nie trafiając przed tym kulą w płot 10 razy z góry dzięki... Edytowane 1 Lutego 2017 przez ziemson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) W tym budżecie wyrwiesz używanego Aldebarana BFS, który będzie świetnym wyborem wg mnie. W granicach 1400-1500zł możesz już kupić nowego Aldka. Na giełdzie wisi Revo LTX, też ciekawa opcja, choć nie wiem jak z rzutami 1g przynętami... Poczytaj, poszukaj i popytaj lepiej tu:http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/http://jerkbait.pl/topic/81690-tatula-do-ultralighta/http://jerkbait.pl/topic/69763-shimano-aldebaran-bfs-xg-limited-vs-daiwa-ss-air/ Edytowane 1 Lutego 2017 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Mam i również polecam Aldebarana BFS XG 2012-2014 + szpula Avail ALD1224R z hamulcem ALD1224K .Komfort zaczyna się od 2 gramów skupionej masy przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemson Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 No czytałem o nim ale sądziłem że raczej poza moim zasięgiem. Teraz popatrzyłem po ebayach i faktycznie jest osiągalny za jakieś 220$ już z przesyłką używany. Jakby ktoś miał inne propozycje sugestie to proszę pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Pod linkiem http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/121 masz ceny Availa do Aldka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 http://jerkbait.pl/topic/85917-sprzedam-shimano-aldebaran-bfs-xg/Super sprzęt też się zastawiałem ale na razie mam LT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Daiwa T3Air 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 LT wskoczył na giełdę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB Custom Rods Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Jeśli Aldebaran to zdecydowanie najnowszej generacji. Za chwilę będzie dostępny Scorpion BFS, za pewnie ok. 2/3 ceny Aldka, szpula i hamulec ten sam.Zobacz jeszcze Abu ALC-BF7, IMO rzuca trochę lepiej od Aldka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 http://jerkbait.pl/topic/86262-daiwa-pixy-t3svmajor-craft-volkey/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Tak zawsze byłem ciekaw. Który multi rzuca lepiej z fabryczną szpulą :Presso czy Pixy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) do 1 g to nie zejdziesz niczym , 2 też szału nie ma z odległościami , co by to za młynek nie był px komfort od 4 gramów , mam 2-go px po totalnym tuningu -- komfort 3 gramy , 2g to już niestety niepotrzebna nerwówka mam starszego aldka mg (od endriu24 ) powymieniał też tam wszystko i nawet z 2g nie jest tak żle , powiedział bym że "daje rade" Edytowane 1 Lutego 2017 przez inter 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Aldebaran BFS lub BFS XG wersja na 2016, + wymiana łożysk szpuli na Kattobi Air BFS http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/514Startują lżej niż fabryczne, max odległość podobna, komfrot rzutowy lepszy niż z seryjnymi. Da się łowić przynętami od 1,5gA mnie natomiast bardziej ciekawią faworyty tych blanków Edytowane 1 Lutego 2017 przez Sławek.Sobolewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemson Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 No ja wiem że przedział dolny te 1-2g to nie będą fruwac jak jerki określenie da rade jest tu jak najbardziej trafne dlatego pisałem że będę łowił na siurko-ciurkach wiec odległości około 10m będą już zadowalające. Wiem że jest to do osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) da rade = 18-20m bez wiatru , na polowe stawu mi leci (staw 40m szerokości) , często na nimfe zestaw taki lata z varivas area drive do 7g , idealny zestaw na lina i karpia (u mnie na stawie ) wedka jest okrutnie "witka" zabawa jest jak cholera ,na jesień bracholek jesiotra 5kg za ogon chycił 2 godziny walki (każde siłowe podejście =połamana wędka) , emocje jak przy wąsatym ze 30kg Edytowane 1 Lutego 2017 przez inter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Daiwa T3AirManiuś w tym budżecie trzeba się trochę napocić, żeby taką znaleźć... Nie mówię, że nie jest to możliwe, ale... trudne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 da rade = 20m Dokładnie. Tutaj jeszcze warto wspomnieć, że przy najlżejszych przynętach/mniej lotnych każdy element zestawu będzie miał spore prawie równoważne znaczenie, akcja, moc i długość blanku / technika i dynamika rzutu / rodzaj linki/ a nawet długość przyponu strzałowego z fluorocarbonu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigart Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Aldebran BFS XG jest od jutra u Moritza za 250 euro.https://www.facebook.com/AngelsportMoritz/photos/pcb.1183274385075414/1183271865075666/?type=3&theater Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Powiem wam ze miałem Aldka BFS XG nie dałbym wiary że rzuci 1,5g ale tak jak pisali koledzy wszystko zależy od całego zestawu a mój kijek nie był jakiś mocno UL (5-15g + pletka powerpro 8lb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Powiem wam ze miałem Aldka BFS XG nie dałbym wiary że rzuci 1,5g ale tak jak pisali koledzy wszystko zależy od całego zestawu a mój kijek nie był jakiś mocno UL (5-15g + pletka powerpro 8lb) Rafał, nagram później filmik z plecionką varivas sea bas max power 14lb i jigiem 1,5g, zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Aldebran BFS XG jest od jutra u Moritza za 250 euro.https://www.facebook.com/AngelsportMoritz/photos/pcb.1183274385075414/1183271865075666/?type=3&theater Z.Będzie zakup zbiorowy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Powiem wam ze miałem Aldka BFS XG nie dałbym wiary że rzuci 1,5g ale tak jak pisali koledzy wszystko zależy od całego zestawu a mój kijek nie był jakiś mocno UL (5-15g + pletka powerpro 8lb) ... i niestety od umiejętności czyli techniki. Swoją drogą rzuci czy nie rzuci jest mało precyzyjnym określeniem dla przykładu, fabrycznym C3 rzucę 1,5g wabiem idę o zakład 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Tu raczej chyba chodzi o podanie przynęty w lini prostej w określonych warunkach na odległość umożliwiającą łowienie a nie o samo rzucenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Witam Poszukuję multika, który będzie obsługiwał przynęty 3-15 gramów i daleko posyłał wabiki. Co byście polecili do takiego łowienia? Zestaw do łowienia okoni na twitching oraz popery. Bardzo zależy mi na zasięgu. Obecnie mam starego scorpiona 1001 z availem, ale chcę wymienić na coś co będzie dalej posylalo wabiki. Co powiecie o daiwie sv 103? Uzyskam z niej większe odległości? Może aldebaran 51? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/?view=getnewpost&fromsearch=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi