Skocz do zawartości

Multiplikator do posyłania nielotów na większe odległości (jaki i jak stuningować)

ziemson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam noszę się z zamiarem zmontowania zestawu pod mikrojigi i jigi z przeznaczeniem mniejsze rzeczki w cast. Jak do tej pory moje doświadczenia z castingiem to jerkowanie i łowienie na duże gumy gdzie nie było większych problemów z osiąganiem dużych odległości rzutowych. Teraz postanowiłem pójść krok dalej i zmontować coś do bardzo lekkich przynęt. Jeśli chodzi o casta (blank) to mam już swoich faworytów. Ale jest pytanie co z multiplikatorem? I tu proszę bardziej doświadczonych kolegów o poradę. Jaki multik wybrać najlepiej żeby osiągać "duże" odległości miotając małymi przynętami (1-5g. najczęściej) i co w danym modelu wymienić na co (szpula, łożyska), jaka jest dostępność i cena takich zamienników. Raczej nie będzie mnie stać na multika z najwyższej półki, pieniądze jakimi dysponuję na ten cel to jakieś 1000-1200zł, więc tez nie budżetówka. Dawajcie rady, porady, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami znad wody, żeby można było na tej podstawie wybrać optymalną maszynkę nie trafiając przed tym kulą w płot 10 razy :) z góry dzięki...  

Edytowane przez ziemson

W tym budżecie wyrwiesz używanego Aldebarana BFS, który będzie świetnym wyborem wg mnie. W granicach 1400-1500zł możesz już kupić nowego Aldka.

Na giełdzie wisi Revo LTX, też ciekawa opcja, choć nie wiem jak z rzutami 1g przynętami...

Poczytaj, poszukaj i popytaj lepiej tu:

http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/

http://jerkbait.pl/topic/81690-tatula-do-ultralighta/

http://jerkbait.pl/topic/69763-shimano-aldebaran-bfs-xg-limited-vs-daiwa-ss-air/

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

do 1 g to nie zejdziesz niczym , 2 też szału nie ma z odległościami , co by to za młynek nie był ;)

px komfort od 4 gramów , mam 2-go px  po totalnym tuningu -- komfort 3 gramy , 2g to już niestety niepotrzebna nerwówka

mam  starszego aldka mg (od endriu24 ) powymieniał też tam wszystko i nawet z 2g nie jest tak żle , powiedział bym że "daje rade"

Edytowane przez inter
  • Like 2

Aldebaran BFS lub BFS XG wersja na 2016, + wymiana łożysk szpuli na Kattobi Air BFS 

http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/514

Startują lżej niż fabryczne, max odległość podobna, komfrot rzutowy lepszy niż z seryjnymi. Da się łowić przynętami od 1,5g

A mnie natomiast bardziej ciekawią faworyty tych blanków :)

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1

da rade = 18-20m  ;) bez wiatru , na polowe stawu mi leci (staw 40m szerokości) , często na nimfe zestaw taki lata z varivas area drive do 7g , idealny zestaw na lina i karpia (u mnie na stawie ) wedka jest okrutnie "witka" zabawa jest jak cholera ,na jesień bracholek jesiotra 5kg za ogon chycił 2 godziny walki (każde siłowe podejście =połamana wędka) , emocje jak przy wąsatym ze 30kg

Edytowane przez inter

da rade = 20m  ;)

Dokładnie. Tutaj jeszcze warto wspomnieć, że przy najlżejszych przynętach/mniej lotnych każdy element zestawu będzie miał spore prawie równoważne znaczenie, akcja, moc i długość blanku / technika i dynamika rzutu / rodzaj linki/ a nawet długość przyponu strzałowego z fluorocarbonu :ph34r:

• Like 4

Powiem wam ze miałem Aldka BFS XG nie dałbym wiary że rzuci 1,5g ale tak jak pisali koledzy wszystko zależy od całego zestawu a mój kijek nie był jakiś mocno UL (5-15g + pletka powerpro 8lb) :)

Rafał, nagram później filmik z plecionką varivas sea bas max power 14lb i jigiem 1,5g, zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości.

• Like 1

Powiem wam ze miałem Aldka BFS XG nie dałbym wiary że rzuci 1,5g ale tak jak pisali koledzy wszystko zależy od całego zestawu a mój kijek nie był jakiś mocno UL (5-15g + pletka powerpro 8lb) :)

... i niestety od umiejętności czyli techniki. Swoją drogą rzuci czy nie rzuci jest mało precyzyjnym określeniem dla przykładu, fabrycznym C3 rzucę 1,5g wabiem :) idę o zakład :)

• Like 1

• 1 rok później...

Witam

Poszukuję multika, który będzie obsługiwał przynęty 3-15 gramów i daleko posyłał wabiki. Co byście polecili do takiego łowienia? Zestaw do łowienia okoni na twitching oraz popery. Bardzo zależy mi na zasięgu. Obecnie mam starego scorpiona 1001 z availem, ale chcę wymienić na coś co będzie dalej posylalo wabiki.

Co powiecie o daiwie sv 103? Uzyskam z niej większe odległości? Może aldebaran 51?

Pozdrawiam