Skocz do zawartości

Multiplikator do posyłania nielotów na większe odległości (jaki i jak stuningować)

ziemson

Rekomendowane odpowiedzi

Hm a co to znaczy większe odległości, zyskać 3 metry za 1 kilo złotych to nie jest gra warta świeczki. Miałem dwa ,teraz jednego scorpiona w konfiguracji avail szpula plus rozetka i łożyska hedgehogstudio i z lekkim wiatrem nie było problemu jaskółką 2 cale na główce 3,5 grama wyzerować szpulkę z plecionki. Cirka 37 metrów lata ,bez wiatru tak pod 30 metrów . Ale najszybciej to pochylił bym się nad jakąś daiwą, ale tu nie jestem specjalistą ,robię trzecie podejście do młynków tej firmy i zaczynam się z nimi dopiero zaprzyjaźniać.

• Like 2

To zależy od łożyska, hedgehogstudio ma na stronie tabelkę w której podaje optymalny zakres rzutowy łożysk i max którego nie należy przekraczać. Proszę https://www.hedgehog-studio.co.jp/page/23 na dole strony. Konsekwencją przekraczania jest szybsze zużycie łożysk ,ale kto bogatemu zabroni.

• Like 1

Witam

Poszukuję multika, który będzie obsługiwał przynęty 3-15 gramów i daleko posyłał wabiki. Co byście polecili do takiego łowienia? Zestaw do łowienia okoni na twitching oraz popery. Bardzo zależy mi na zasięgu. Obecnie mam starego scorpiona 1001 z availem, ale chcę wymienić na coś co będzie dalej posylalo wabiki.

Co powiecie o daiwie sv 103? Uzyskam z niej większe odległości? Może aldebaran 51?

Pozdrawiam

A jakie masz wędzisko? Bo z jednej strony żeby daleko rzucić musi te 3 g ją załadować, z drugiej twitchować przynętami rzędu 15 g. No chyba, że masz 2 wedziska, albo znalazłeś dla mnie uniwersał.

• Like 2

A jakie masz wędzisko? Bo z jednej strony żeby daleko rzucić musi te 3 g ją załadować, z drugiej twitchować przynętami rzędu 15 g. No chyba, że masz 2 wedziska, albo znalazłeś dla mnie uniwersał.

Hubert twój uniwersał zaraz będzie obrzucany ???????????? ,ale poruszyłeś bardzo ważną kwestię, ciężko znaleźć kijek w takim zakresie cw. (realnym) bo opis to jedno a pobożne życzenia producentów i kupujących to drugie.
  • Like 1

Witka megabass hyuga opisany do 3/8 oz. Te 15 gramów to tak na upartego i raczej w stylu 3 cale keitech plus 10-12g ołowiu niż wobler 15 gramowy. Najczęściej będą to 4-10 gramowe woblery typu minnow oraz popery 5-9 gramowe i w tym przedziale chce uzyskiwać największe odległości.

Edytowane przez dekosz

Witam

Poszukuję multika, który będzie obsługiwał przynęty 3-15 gramów i daleko posyłał wabiki. Co byście polecili do takiego łowienia? Zestaw do łowienia okoni na twitching oraz popery. Bardzo zależy mi na zasięgu. Obecnie mam starego scorpiona 1001 z availem, ale chcę wymienić na coś co będzie dalej posylalo wabiki.

Co powiecie o daiwie sv 103? Uzyskam z niej większe odległości? Może aldebaran 51?

Pozdrawiam

Ktora dokladnie sv 103?

Wszystkie kostrukcje oparte na sv Daiwy beda idealne do Twoich potrzeb.

Kosi konkurencje Fabryczny Zillion SV TW 1016. Jest to rozwojowa buda z duza przekladnia mosiezna i szpula Sv na starcie z zakresem szerszym niz potrzebujesz. A z czasem jak bedzie Ci malo dokupujesz szpulke ZPI i ceramiki. Pozostaje dobrac dobry patyk i nauczyc sie zestawu castingowego na nowo. Bardziej uniwersalnego mlynka w niskim budzecie wraz zmozliwoscia rozwojowymi tuningu nie znam.

A.

• Like 9

Wodzik TW. Pic na wode fotomontaż. Miałem kilka multików z TW a teraz nie mam ani jednego i jakoś daleko rzucam lekkimi przynętami. Złapałem kiedyś euforię na TW, jakoś przeszło. Może jakaś dalikatna różnica jest, ale są inne ważniejsze aspekty żeby oddawać dalekie rzuty...

Powiem tak. Nie przeszkadza ale i dupy nie urywa. Jakąś tam jedną sztukę można mieć.

Mam dwa multiplikatory Tatula CT100HSL, jedną ze standardową szpulą do wędziska 7-28g (stosowane przynęty 10-30g) i drugą z płytką szpulą do wędziska 3,5-7g (stosowane przynęty 4-10g). Obydwa spełniają swoje zadanie w zupełnie zadowalający sposób, ale czy to jest wynikiem ich wodzika? Mam co do tego lekkie wątpliwości. Jedyną zaletą ich wodzika jaką dostrzegam w porównaniu z tradycyjnymi wodzikami, jest... łatwość przewlekania linki... ;)  :)

Witka megabass hyuga opisany do 3/8 oz. Te 15 gramów to tak na upartego i raczej w stylu 3 cale keitech plus 10-12g ołowiu niż wobler 15 gramowy. Najczęściej będą to 4-10 gramowe woblery typu minnow oraz popery 5-9 gramowe i w tym przedziale chce uzyskiwać największe odległości.

Zdążyłem już takowego obrzucać i wg mnie 10-12 g. ołowiu + 3 cale keitech to z jednej strony proszenie się o kontuzję wędziska, z drugiej nie potrafię sobie wyobrazić jak można skutecznie nadać przynęcie odpowiednią prace? Podpinanie do zestawu wymienionych woblerów i popperów jest wykonalne.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Panowie, może odpowie mi ktoś na pytanie. A dokładnie chodzi mi o multiplikator - Daiwę Zillion SV TW 1016, czy po wymianie łożyska szpulki na ceramiczne i samej szpulki na tą z AliExpress (http://s.aliexpress.com/yqqe6Nv2) da radę rzucić trzy gramowym woblerkiem z pod kija na malutkiej rzeczce, gdzie nie ma miejsca na ładowanie kija, celnie w punkt?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Silesian Dream

Zależy jak daleko chcesz rzucić. Nie znam Zilliona, ale mogę Ci powiedzieć, że wędziskiem DAGGER Royal Spirit 730UL (1-6g/213cm) z DAIWA Tatula CT 100HSL (płytka szpula 10,2g) rzucam bez problemów przynętami 3g na odległość do 15m. Jeśli Twoja rzeczka jest malutka, a szpula waży 10,3g, to z uzyskaniem takiej odległości w punkt nie powinieneś mieć najmniejszego problemu.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Panowie, może odpowie mi ktoś na pytanie. A dokładnie chodzi mi o multiplikator - Daiwę Zillion SV TW 1016, czy po wymianie łożyska szpulki na ceramiczne i samej szpulki na tą z AliExpress (http://s.aliexpress.com/yqqe6Nv2) da radę rzucić trzy gramowym woblerkiem z pod kija na malutkiej rzeczce, gdzie nie ma miejsca na ładowanie kija, celnie w punkt?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Lepiej celuj w szpulę z linku:

https://m.ebay.com/itm/34mm-BFS-Honeycomb-SPOOL-for-Daiwa-Steez-SS-SV-T3-RYOGA1016-ZILLION-SV-TW/123131097726?var=423543403605&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20180213162448%26meid%3Dc2fb015aa0ae41afba26021afe090ff7%26pid%3D100930%26rk%3D4%26rkt%3D8%26sd%3D123244400054%26itm%3D423543403605&_trksid=p2056116.c100930.m5375