Skocz do zawartości
  • 0

Łódz aluminiowa Alumacraft nitowana opinie.

brig

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

mało tego po ostatniej wyprawie na rugie , tak jakoś wiaterek 60-70 na godzinke nas złapał ,przeżyłem mały szok , nie,  duży szok ! mimo dużej łodzi co któraś fala lądowała w łodzi , może nie cała , ale wystarczająco aby 4 osoby były zesrane ze strachu . po tej przygodzie postanowiłem z bracholem sprawdzić jak to jest naprawde z ta łodzią , na jeziorze zalana  na maxa  4 osoby na pokładzie  z 40 cm wystawała z wody ,wywrotka - (nie było łatwo , kolega przyjechał koparką i sie udało ) mimo złych przeczuć 2 godziny do góry dnem i całośc,praktycznie odwrotnie do normalnego stanu nad wodą więcej póżniej roboty było z pozakręcaniem elektroniki i kolektorów z gażnikami ( zdemontowane i uszczelnione do testu ) , ale co tam ,miło dzień spędzony .  teraz wiem że pływać moge bezpiecznie w prawie każdych warunkach i w granicach rozsądku

oczywiście zaznaczam iż łodz alu oryginalna ( komory z pianką itd ) , nie porównywałbym kwestii bezpieczeństwa z łodziami alu rodzimych producentów , oczywiście nie ujmując ich względów estetycznych i funkcjonalnych , oraz cenowych

tak z ciekawości ;) pisze bo pewnie mało kto sprawdzał cos takiego

• 0

może i naprawa . kolega w niemczech ma takiego samego starcrafta , wymienił ostatnio 60 nitów 60 x 38euro + demontaż pokładu (450euro) , efekt marny , żałuje że dał sie namówic

i na prawde  według mnie to nie jest żaden problem , poprostu co poniektóre firmy tak maja , a łodzie i tak są bardzo bezpieczne

Edytowane przez inter

• 0

mam trackera v16 i starcrafta 190 , obie nitowane ,

już ci kolego mówie o bolączkach tych łodzi --- picie wody

jedna i druga pije że hej , problem ? niby tak , ale po całym dniu wędkowania (nigdy naprawde nie chciało mi sie sprawdzać ile to litrów wody), pompa żęzowa na 2 minutki i woda wypompowana , można też ze 2-3 razy na kilkanaście sekund w ciągu dnia pyknąć pompe i po sprawie

starcrafta mam dużego ,burty po pas i 6m długości , głupio wygląda spionowany , gdy na rufie zbiera sie z 500 ??? litrów wody po 2 dniach stania w porcie , założyłem pływak do pompy , mam to gdzieś jak w nocy włączy sie na kilkanaście sekund i teraz wszystko jest ok ,

Dla mnie dyskwa. 500l na dwa dni to jest problem. Taka łódką trzymana na wodzie wymaga niańczenia. Chociażby pilnowania, żeby aku było naładowane bo je trafi szlag. Drobny przeciek w spawanej łodzi załatwisz u każdego spawacza tig/mig i koszty są niskie, a fachmanów nie brakuje. Dobrze pospawana nie ma prawa przeciekać, a spaw jest tak mocny jak materiał bazowy. Nit tak naprawdę trzeba wymienić. Klajstrowanie to tylko doraźny środek. Zakładów z odpowiednimi nitownicami szukać że świeczką.

Żeby nie było - po trzech tygodniach stania na wodzie bez deszczu w lecie zęzę w spawanej łódce mam suchutką.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

oczywiście , ja mówie o sobie że mi to nie przeszkadza , spawanie jak najbardziej najtańsza i bez problemowa naprawa (chyba tańsza niż naprawa żelkotu ) ,

tylko co powiedzieć o nowych jednostkach (nie tak jak moje 10-12 lat) , które po opuszczeniu fabryki już mają ten problem ??

co do aku - tutaj nie ma problemu - malutka pompeczka to z 70l na minute , naprawde jak stoi w porcie jak przez tydzień chodzi z 6-8 minut do kupy , to dla aku żaden problem, a jeśli by tak naprawde chciał to by uszczelnił nity od zewnątrz , tylko jak dla mnie to bez sensu .

w normalnej eksploatacji tak jak mówie w ciągu dnia z 2-3 razy pompka na 20 sekund i jest po sprawie . mimo tego jakoś  te łodzie przemawiają do mnie pod względem funkcjonalności i wytrzymałości ,

mam też larsona takiego amerykańca 5m szklaka , może ciut bardziej taki turystyk niż łódż strikte wędkarska ,i powiem szczerze że jakoś bardziej wydaje mi sie, że trza wszędzie uważać przy slipowaniu ,podpływaniu do brzegu itd , oczywiście jako turystyk może i bardziej wygodna ,ale burty tak okrągłe że jakby chciał jakiś sprzęt (winde , rolki itd) powiesić to było by kiepsko , dodatkowo ma mało schowków (jak dla mnie ) , tutaj oczywiście nie ma problemów z przeciekami itd - mimo to ,to już nie to samo . zaraz klikne foto larsona , bo akurat poprawiam elektryke (a chyba wezme go na chorwacje w tym roku -wyjazd rodzinny - pewnie wędka też tam sie gdzieś zmieści ) :)   niestety starcraft i tracker stoją zaplandekowane

Edytowane przez inter

• 0

Czyli  duże i ciężkie łodzie aluminiowe piją wodę w mniejszym lub większym stopniu.

Szkoda bo szukam większej a za cenę powiedzmy 10-18 tyś euro to wszystko powinno być tip tpop a nie myśleć ile wody łódka ma w sobie.

Chyba że jest to normalne ale nasze muzgi są jeszcze do tego nie przyzwyczajone.

• Like 1

• 0

kurde ciężko będzie to sprawdzić jak nie popływasz łodzią , bo są 2 rodzaje picia , w ślizgu i na postoju , tracker jest nie szczelny w ślizgu ,a starcraft na postoju , - napewno pomaga malowanie łodzi co sezon , teraz   starcraft na dobe bierze 20-30 l na postoju,  w słonej wodzie zwiększa sie to 2 krotnie ,ale był 2 warstwami pomalowany ciekło z 15 nitów - teraz z 4 ,takie delikatne smużki wody (widoczne dopiero jak zalejesz całą łódż wodą),  i jeszcze jest sprawa że nie zawsze jest tak samo ,cholera wie od czego to zależy ,są dni że jest mało co wody , a nieraz więcej -pewnie od temperatury i naprężeń , i więcej nie będe kombinował, pewnie pod koniec sezonu ,pojenie sie zwiększy jak farba zejdzie , ale to nie problem , kolega kiedyś wkoło nitów poleciał klejem do szyb i póżniej farbą ,wytrzymało bez przecieków 2 sezony , tylko pytanie czy warto sie tyle narabiać ?

i jak nie popływasz łodzią kilka dni to tak naprawde nie będziesz wiedział , tylko w lodzi 5-6m czy to bedzie 20 l czy 200 nie ma znaczenia i tak musisz kliknąc pompke i tak .

nie przejmuj sie tym wcale , tylko kupuj , bo naprawde jest to malutki problemik i sam dojdziesz też do takiego wniosku po dłuższym używaniu

Edytowane przez inter

• 0

Witam ,posiadam łódkę lund 1600 fury nitowaną,łódka szczelna ,po całym dniu pływania 2,3 litry wody po wyciągnięciu korka,nie wiem czy z rozbryzgów czy ze zbiornika na żywca.W zeszłym roku na Wielimiu po wyciągnięciu okazało się że w łódce było 50 litrów wody okazało się że prz przeciążonej łódce wyrzut wody z zenzy znajdował się w pobliżu lini wody która przy falach dostawała się do środka(nie ma zaworu zwrotnego).Wcześniej miałem 1999 Sylwan1400 SPORTROLLER nitowaną i też nie było problemów.Jeżeli puści nit to są zestawy naprawcze by bez wymiany nita go uszczelnić.

• Like 1

• 0

przeciekał , tak od niego , ale trackerek , nieraz potrafi po całym dniu mieć z 10 litrów wody , a nieraz więcej , jak Andrzej go kupował było tak samo po 2 latach u mnie nic sie nie zmieniło , a często razem pływamy

pewnie też wchlapie wode od tyłu przy gwałtownym zatrzymaniu ,bo fala jest za nim fajna ,i przez wyjście manetek i sterociągu zawsze coś tam wleci,pewnie wiele osób nie zwraca na to uwagi jak jest tam z 5-10l wody i tak naprawde nie wiadomo skąd , ale fakt jest taki , że z nitów chyba każda cieknie mniej lub więcej

tak było i jest i u mnie nie będzie inaczej bo nie mam zamiaru tego naprawiać , po co ?? i co uszczelnie kilka nitów i za 2-3 lata bedzie tak samo ? bez sensu

A może kiedyś jak będzie w zimie czasu więcej wezme sie za to ,tak naprawde porządnie ,  kto wie , musiał bym ogarnąć jak z tymi nitami jest naprawde i czy jest to temat do kupienia u nas w komplecie z nitownicą ,bo pewnie jest to sprzęt specjalistyczny (a może nie ?). narazie jest ok i każdemu polecał bym tego typu jednostke, a może wystarczyło by go pomalować porządnie (w starcrafcie przeciekanie zmniejszylo sie kilkukrotnie po pomalowaniu antykorozyjną farbą 4 nity teraz puszczają obok kila na samym dnie , pewnie jakby je podkleił było by ok )

Edytowane przez inter