Skocz do zawartości
  • 0

szczupakowy wobler na lato

benito

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

...każdy na którego biorą ryby.

A tak serio to ciężko jest podać jakiś jeden konkretny kolor. Przecież to zależy od bardzo wielu czynników. Chociażby od pogody, przezroczystości wody, pory dnia czy chociażby tego co stanowi podstawowy pokarm szczupaka w danej wodzie w danym momencie. Ja generalnie lubię kolory naturalne ale często oczojeby są skuteczniejsze. :D :unsure:

• 0

Cześć,

Od kilku sezonów uważam, że nie ma nic lepszego jak kolory naturalne. Będę podkreślał to do upadłego, że jeśli chodzi o stacjonarne łowienie szczupaków wystarczą mi trzy przynęty w trzech kolorach. Dlaczego naturalne kolory? Po prostu bardziej mi się podobają :D. Moja teoria jest taka, że najważniejszy jest dobór przynęty do konkretnej miejscówki. Jeśli już ją dobierzemy odpowiednio to kolory naturalne będą sprawowały się zawsze.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Nie mam zdania jakie jest znaczenie koloru. Wydaje mi sie że drugorzedne, wazniejsze chyba jest znaczenie pracy przynety, moze czestotliowsci drgan przez nia emitowanych - tu jest rowniez pole do popisu dla wedkarzy i tego jaka charakterystyke sama nadadza przynecie sposobem jej prowadzenia.

Z drugiej strony, kazdy z nas ma na koncie zdarzenia takie, ze w sytuacji kiedy ryby nie zeruja, udaje je sie prowokowac do ataku na zasadzie agresji. Wtedy oprocz pracy woblera, byc moze agresywny kolor taka agresja wzmacnia.

Osobiscie jezeli lowie w wodzie o malej przejrzystosci, np. mulistej, w pierwszej kolejnosci uzywam woblerów w agresywnych kolorach. Siegam po nie rowniez w pierwszej kolejnosci kiedy oceniam ze szanse na to ze ryba akurat ma chec na male conieco sa slabe i trzeba ja cokolwiek wkurzyc.

Poniewaz pytanie jest o szczupakowy wobler na lato, odpowiem ze ja juz taki wobler znalazlem :D Jest to wobler sredniej wielkosci, agresywanie pracujacy, dobrze latajacy w castingu, w agresywnym kolorze typu tiger B)

Pozdrawiam

• 0

@Salmo Salar

kiedys przeczytalem w gazecie pewien artykol i facet napisal w nim ze jak byl na zawodach i lowil na wobler imitujacy szczupaka prawie nia mial bran a jak wymienil ster na czerwony to wyjal 3 szczuple z jednego miejsca wiec chyba warto zainwestowac w czerwona farbe