Skocz do zawartości

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł...oploty na przewodzie :)

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, temat troszkę mało związany z naszym hobby ale może Wam wpadnie jakiś pomysł do głowy. Szukam urządzenia do ściągania oplotu tekstylnego z przewodów. Najlepiej coś ogólnie dostępnego lub jakiś patent hand made. Aktualnie wszytko odbywa się w pełni manualnie - czyt. nożyczki. Cięcie nie musi być idealne, tak czy siak wszytko zabezpieczone jest rurką termokurczliwą. Aktualnie odbywa się to w 4 etapach jak na zdjęciach poniżej, mój cel to przejście bezpośrednio z etapu nr 1 do etapu nr 4.  

post-50563-0-48427600-1486241071_thumb.jpg

automatyczny-sciagacz-iz_289.jpg

A czy coś takiego do znalezienia pod haslem "ściągacz do izolacji" kolega próbował? Oplot gumowy i silikonowy ściąga dobrze więc kroki 3 i 4 ogarnie ale nie wiem czy właśnie krok 1 nie jest tu największym problemem. Anyway jeżeli wszystko odbywa się nożykiem to za parę złotych i tak polecam kupić taki wynalazek do kroku 3 i sprawdzic jak radzi sobie z tekstylnym oplotem z kroku 1. Jak nie będzie dawało rady to pomyślimy dalej ;)

Tylko taki "na okrętke" ,którym okręcasz dookoła przewód .Ma wysuwany nożyk do ustawienia głębokości nacięcia

Tylko ciekawe czy poradzi sobie z tym oplotem 

Jeszcze przychodzi mi do głowy abyś podjechał na UL Powstańcóa Wlk. firma wizzfon , mają od groma ściągaczy i na pewno  coś dobiorą i sprawdzą na miejscu abyś w ciemno nie kupił 

Klasyczne ściągacze hilpressa mam aczkolwiek z materiałowym odlotem sobie nie radzą. Głównie zależy mi żeby pozbyć się etapu gdzie muszę ścianac oplot nożyczkami. Potrzebne jest coś w stylu właśnie na okrętkę najlepiej z możliwością dokładnej regulacji głębokości nacięcia żeby przez przypadek nie przecinać żył :)

Tapnięte z galaktycznej s6

Spalić raczej nie, smród i toksyny. Przy kilku tysiącach w miesiącu może mieć to złe skutki ;) Dzięki za podpowiedzi, poszukam czegoś w stylu ściągaczy do przewodów koncentrycznych i ewentualnie postaram się wymienić nóż na coś dużo bardziej ostrego. Dzięki! :)

Tapnięte z galaktycznej s6

Kup sobie to co przedstawił kolega Błachy. Masz tam regulacje siły docisku oraz regulację długości ściąganej otuliny.

Ja osobiście ściągam otulinę po prostu ucinaczkami, przy odpowiedniej wprawie idzie bardzo szybko

Edytowane przez tomasxt