Rhyacophila Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 A ja chętnie widziałbym (także) w ofercie rodzimych pracowni rękojeści z kory brzozowej, sosnowej czy topoli. Przydałoby się trochę finezji bo nudą wieje aż przykro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 A ja chętnie widziałbym (także) w ofercie rodzimych pracowni rękojeści z kory brzozowej, sosnowej czy topoli. Przydałoby się trochę finezji bo nudą wieje aż przykro... A jak taka rekojesc wyglada ? moglbys jakies fotki wstawiac.Szczerze przyznaje, ze slysze o takich materialach na rekojesci pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 A ja chętnie widziałbym (także) w ofercie rodzimych pracowni rękojeści z kory brzozowej, sosnowej czy topoli. Przydałoby się trochę finezji bo nudą wieje aż przykro... A jak taka rekojesc wyglada ? moglbys jakies fotki wstawiac.Szczerze przyznaje, ze slysze o takich materialach na rekojesci pierwszy raz. A tutaj nawet nudny korek jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Tak wygląda kora brzozowa na wędce http://imageshack.us/photo/my-images/835/dsc2179t.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Chyba czeka mnie spacer do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Brzoza także nieźle wygląda na muchówkach. (fotkę zapożyczyłem z pewnego poczytnego bloga jednego z moich znajomych zza wielkiej wody.) Warto zabezpieczyć taki uchwyt wstawkami z drewna oraz przeciągnąć cienką warstwą dobrego lakieru. Niezły efekt wizualny można uzyskać wytaczając cały uchwyt z litego drewna. Zachęcam kolegów do eksperymentów. Pamiętajcie aby nie zdzierać kory z żywych drzew - to może je zabić. pozdr. Ada, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Dziekuje za fotki ilustrujace. Nie moj styl i nie moj swiat, ale doceniam kunszt rzemieslniczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ciekawy temat muszę powiedzieć, wart założenia oddzielnego wątku. Rękojeści drewniane juz mieliśmy na forum w kilku wydaniach, ale temat kory rodzimych gatunków drzew pojawił się chyba po raz pierwszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Brzoza także nieźle wygląda na muchówkach. Może i fajnie wygląda ale to twardy materiał(i dosyć ciężki) i po całym dniu łowienia mogą wyskoczyć bąble na ręce Myślałem już o takiej rękojeści do muchówki ale zrezygnowałem.Jestem tradycjonalistą,w muchówce nie ma to jak dobrej jakości korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Jest jedna rzecz z tymi rekojesciami, podobne pociagniecia zauwazylem tez w watku obok..Otoz jak tak glebiej sie zastanowic do czego sluzy w wedce rekojesc, to wychodzi, ze po to, zeby latwo wedka operowac majac pewny chwyt.A tak sie glebiej zastanawiajac, jaki skutek przyniesie pokrycie lakierem, nawet najpiekniejszej, najtrudniej pozyskiwalnej i najdrozszej powierzchni? Albo nawet kilkukrotne pokrycie cork sealem? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Jest jedna rzecz z tymi rekojesciami, podobne pociagniecia zauwazylem tez w watku obok..Otoz jak tak glebiej sie zastanowic do czego sluzy w wedce rekojesc, to wychodzi, ze po to, zeby latwo wedka operowac majac pewny chwyt.A tak sie glebiej zastanawiajac, jaki skutek przyniesie pokrycie lakierem, nawet najpiekniejszej, najtrudniej pozyskiwalnej i najdrozszej powierzchni? Albo nawet kilkukrotne pokrycie cork sealem? GumoWitam , Celne spostrzeżenie. Mam takie samo spojrzenie na ten temat , dlatego zawsze staram się wybierać korek jak najwyższej jakości by nie miało prawa się nic z niego wypłukać. Nie zabezpieczam , nie lakieruję i cieszę się pewnym , ciepłym uchwytem. A że się troszkę pobrudzi , cóż to w końcu tylko narzędzie.Wszystkie nowe rodzaje korka mieszanego (burnt , burl) czy korkoguma (miałem i mam do czynienia z tymi z Rodmas) według mnie to już są ekstremalnie wytrzymałe materiały , którym nie powinno nic grozić. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Moim zdaniem to raczej kwestia gustu. Jak komuś w ręku lakierowane drewno leży równie dobrze i pewnie jak korek, czy pianka to dlaczego miałby go nie mieć, skoro wygląda całkiem nieprzeciętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 To nie ma nic wspolnego z gustem tylko z sila tarcia. Chyba, ze ktos ma rece przypominajace papier scierny... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Powierzchnia przylegania też ważna, vide opony typu slick ... Poza tym spróbuj przesunąć całą dłonią po szybie ... nie tak łatwo. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 A sprobuj zachlapac ta reke i przesunac po tej szybie...nastepnie zmatowic w/w szybe rotoflexem z papierem sciernym ~#100, 200 i przesunac po tym... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witam,miałem kiedyś wędkę z rekojeścią z polakierowanego drewna, powiem tak korek lub obojetnie jaka piana są wygodniejsze, a co do walorów estetycznych - to bywają takie rekojeści też ładne ale to kwestia gustu. Ja wolę korek, burl, burnt, a najbardziej korek mielony i hypalon, oczywiście materiały korkowe niezabezpieczone chemią.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 contrary to what many would think, the varnished wood handles are easier to hang onto when they're wet, than wet cork w przeciwieństwie do tego, co większość myśli, werniksowane, drewniane rękojeści łatwiej utrzymać gdy sa mokre, niż mokre korkowe jest to raptem z jednego tylko forum, ale poczytałem sobie trochę na różnych hamerykańskich i chwalą sobie. Zresztą Sławek O-B coś na ten temat mógłby machnąć. Amerykańcy piszą, że nie tylko nie są śliskie na mokro (o ile nie pada, to nie masz dłoni i rekojeści cały czas mokrej ), ale też są przyjemnie ciepłe (korek takoż) no i wyglądają zaje ... ście. Co kto lubi, ale niektóre ... oj cacuszka Pzdr,Fatso P.S. Gumo, Ty to byś chciał wszystko w piance i na Hardloyach. Nie ma tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 No jak zaje..scie ma byc to moze z marmuru zrobic? ...jest co najmniej kilka rodzajow, nie bedzie tak mono...a jaki rezonans bedzie.Albo nie...z krzemienia...bedzie 2 w 1 bo ognisko da rade rozpalic w razie czego.. <_< Gumop.s. Otoz juz sie nie zgadza, poszlo kilka wedek i na korku i nie tylko na hardloyach...w porywach do tytanow sic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Gumo Ty się tłumaczysz??? Pzdr,Fatso P.S. Na eBayu widziałem bardzo fajne fińskie rękojeści muchowe z brzozy. Mnie się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Korek sosnowy. pozdr. Adam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Fajny ma kolor. Można ciekawe projekty porobić. Ale chyba nie można go tak niezabezpieczonego na rękojeści zostawić? Czy nic mu się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 O i to jest prawdziwa nowość!Sam to zrobiłeś - wymyśliłeś? jak to się sprawuje na rękojeści, jaka jest waga w porównaniu z korkiem?PozdrawiamTarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 To są lite kawałki, czy klejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgaduje, ze to kawalki drewna i to wg. mnie jest znacznie ciekawszy sposob na rekojesc niz kora brzozowa (choc sposob pozyskiwania korka jest identyczny) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgaduje, ze to kawalki drewna Kory, nie drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi