Skocz do zawartości

Rękojeści z kory brzozowej - wątek wydzielony

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

A ja chętnie widziałbym (także) w ofercie rodzimych pracowni rękojeści z kory brzozowej, sosnowej czy topoli. Przydałoby się trochę finezji bo nudą wieje aż przykro...

A jak taka rekojesc wyglada ? moglbys jakies fotki wstawiac.

Szczerze przyznaje, ze slysze o takich materialach na rekojesci pierwszy raz.

A ja chętnie widziałbym (także) w ofercie rodzimych pracowni rękojeści z kory brzozowej, sosnowej czy topoli. Przydałoby się trochę finezji bo nudą wieje aż przykro...

A jak taka rekojesc wyglada ? moglbys jakies fotki wstawiac.

Szczerze przyznaje, ze slysze o takich materialach na rekojesci pierwszy raz.

A tutaj nawet nudny korek jest OK :lol:

Brzoza także nieźle wygląda na muchówkach.

http://images46.fotosik.pl/890/b4eebceb962ba279med.jpg

(fotkę zapożyczyłem z pewnego poczytnego bloga jednego z moich znajomych zza wielkiej wody.)

Warto zabezpieczyć taki uchwyt wstawkami z drewna oraz przeciągnąć cienką warstwą dobrego lakieru. Niezły efekt wizualny można uzyskać wytaczając cały uchwyt z litego drewna.

Zachęcam kolegów do eksperymentów.

Pamiętajcie aby nie zdzierać kory z żywych drzew - to może je zabić.

pozdr.

Ada,

Brzoza także nieźle wygląda na muchówkach.

Może i fajnie wygląda ale to twardy materiał(i dosyć ciężki) i po całym dniu łowienia mogą wyskoczyć bąble na ręce :lol:

Myślałem już o takiej rękojeści do muchówki ale zrezygnowałem.Jestem tradycjonalistą,w muchówce nie ma to jak dobrej jakości korek :D

Jest jedna rzecz z tymi rekojesciami, podobne pociagniecia zauwazylem tez w watku obok..

Otoz jak tak glebiej sie zastanowic do czego sluzy w wedce rekojesc, to wychodzi, ze po to, zeby latwo wedka operowac majac pewny chwyt.

A tak sie glebiej zastanawiajac, jaki skutek przyniesie pokrycie lakierem, nawet najpiekniejszej, najtrudniej pozyskiwalnej i najdrozszej powierzchni? Albo nawet kilkukrotne pokrycie cork sealem?

Gumo

Jest jedna rzecz z tymi rekojesciami, podobne pociagniecia zauwazylem tez w watku obok..

Otoz jak tak glebiej sie zastanowic do czego sluzy w wedce rekojesc, to wychodzi, ze po to, zeby latwo wedka operowac majac pewny chwyt.

A tak sie glebiej zastanawiajac, jaki skutek przyniesie pokrycie lakierem, nawet najpiekniejszej, najtrudniej pozyskiwalnej i najdrozszej powierzchni? Albo nawet kilkukrotne pokrycie cork sealem?

Gumo

Witam ,

Celne spostrzeżenie. Mam takie samo spojrzenie na ten temat , dlatego zawsze staram się wybierać korek jak najwyższej jakości by nie miało prawa się nic z niego wypłukać. Nie zabezpieczam , nie lakieruję i cieszę się pewnym , ciepłym uchwytem. A że się troszkę pobrudzi , cóż to w końcu tylko narzędzie.

Wszystkie nowe rodzaje korka mieszanego (burnt , burl) czy korkoguma (miałem i mam do czynienia z tymi z Rodmas) według mnie to już są ekstremalnie wytrzymałe materiały , którym nie powinno nic grozić.

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

miałem kiedyś wędkę z rekojeścią z polakierowanego drewna, powiem tak korek lub obojetnie jaka piana są wygodniejsze, a co do walorów estetycznych - to bywają takie rekojeści też ładne ale to kwestia gustu.

Ja wolę korek, burl, burnt, a najbardziej korek mielony i hypalon, oczywiście materiały korkowe niezabezpieczone chemią.

Tarłoś

contrary to what many would think, the varnished wood handles are easier to hang onto when they're wet, than wet cork

w przeciwieństwie do tego, co większość myśli, werniksowane, drewniane rękojeści łatwiej utrzymać gdy sa mokre, niż mokre korkowe

jest to raptem z jednego tylko forum, ale poczytałem sobie trochę na różnych hamerykańskich i chwalą sobie. Zresztą Sławek O-B coś na ten temat mógłby machnąć.

Amerykańcy piszą, że nie tylko nie są śliskie na mokro (o ile nie pada, to nie masz dłoni i rekojeści cały czas mokrej :unsure: ), ale też są przyjemnie ciepłe (korek takoż) no i wyglądają zaje ... ście. Co kto lubi, ale niektóre ... oj cacuszka :mellow:

Pzdr,

Fatso

P.S. Gumo, Ty to byś chciał wszystko w piance i na Hardloyach. Nie ma tak :lol: :lol:

No jak zaje..scie ma byc to moze z marmuru zrobic? :unsure: ...jest co najmniej kilka rodzajow, nie bedzie tak mono...a jaki rezonans bedzie.

Albo nie...z krzemienia...bedzie 2 w 1 bo ognisko da rade rozpalic w razie czego.. <_<

Gumo

p.s. Otoz juz sie nie zgadza, poszlo kilka wedek i na korku i nie tylko na hardloyach...w porywach do tytanow sic...