Krzysiek_W Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 O i to jest prawdziwa nowość! Raczej nowość na JB. Idziesz do lasu, najlepiej starego liściastego. Zbierasz korę- nie zrywać z drzew, tniesz w paski, wykrawasz otwornicą i jest. Cięższe niż korek, trochę inaczej się toczy, ale bardzo ładnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Witam, a to proszę zdradź z jakiego to liściastego drzewa można taką fajną sosnową korę pozyskać ?Pzdr. TarłośO i to jest prawdziwa nowość! Raczej nowość na JB. Idziesz do lasu, najlepiej starego liściastego. Zbierasz korę- nie zrywać z drzew, tniesz w paski, wykrawasz otwornicą i jest. Cięższe niż korek, trochę inaczej się toczy, ale bardzo ładnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Przyłączam się do pytania @Mekamila. W jaki sposób zabezpieczasz/impregnujesz taką rękojeść? Kora sosnowa jest dość miękka więc pozostawiona samej sobie prędzej czy później się powgniata itp. Czy może jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Sosna wygląda oryginalnie, fakt. Waży porównywalnie z korkiem tradycyjnym, jest od niego twardsza toteż ma tendencje do odprysków. Ale dobrze sklejone pierścienie trzymają się nawzajem. Można pokusić się o stabilizowanie, ale do tego potrzebna jest odpowiednia chemia. Ja jej nie posiadam toteż eksperymentuje ostatnio ze stabilizowaniem od wewnątrz tak by wypełniacz wniknął w korę tylko częściowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Witam, a czy mógłbyś rozwinąć temat stabilizacji?Czy tą rekojeść zostawiasz taką soute czy pokrywasz jakimś lakierem, bądź innym impregnatem?Pzdr.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Witam, i co dasz radę wrzucić jakieś info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Pstrągman na pierwszej stronie wrzucił przepiękny foregrip z brzozy. panowie! Jak to zrobić? Bo wygląda przepięknie. Mam wrażenie ze jest to cienka warstwa kory młodego drzewa naklejona na inny kawałek drewna .. Macie jakieś pomysły jak uzyskać taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Fajny wątek. Wpadłem na pewien szatański pomysł odnośnie rękojeści. Teraz czas wprowadzić pomysł w życie, akurat jeden blank się kurzy. Dam znać co wyjdzie po testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Wie ktoś jak uzyskać taki efekt z brzozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Cześć, Technicznie jest nie trudno. Pozyskujesz surowiec - płat kory ze starodrzewia (sosna, brzoza, akacja, topola). Wycinasz otwory wyrzynarką, wyrównujesz płaszczyzny i pierścienie gotowe. Dalej to już wszyscy wiedzą (tak mniemam ) co z tym zrobić. Można pokusić się o finish - tru oil, tung, klej CA,czym chata bogata. Ja raczej nie przesadzam z lakierami - kora pije i zyskuje na wadze. Kilka fotek z procesu znajdziesz tu. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=17674&am p;prevloaded=1&&start=40 W razie wątpliwości... nie bójmy się improwizować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Bawisz sie w bambusie ,mam pytanie czy próbowałeś wykonać insert z bambusa,jeśli tak to jak masz jakieś fotki to wstaw lub napisz jaki byl efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Osobiście nie robiłem, szkoda mi materiału na blank by służył jako ozdoba, ale ostatnio ktoś się tym bawił. Na RBF znalazem to: http://www.rodbuildingforum.com/lofiversion/index.php/t25510 .html Więcej pisał o tym w którymś z poprzednich numerach T.P.F. Poszperam w bibliotece i wrzucę tu u nas. Z tego co pamiętam, proces pozyskiwania pirścieni podobny jak u mnie z sosną, a z lakierowaniem to Ty już Piotrze wiesz co i jak...Potrzebujesz tylko surowca z solidnym pokładem włókien, a z tym już może być trudniej. Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Witam, Wrzucam obiecane foty. Autor kleił pierścienie klejem epoksydowym, nie opisuje wykończenie. źródło: power fibers vol 43 Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Dzieki już wykonałem kilkanaście sztuk,i problem miałem z klejeniem bo przy wierceniu bardzo szybko bambus się nagrzewał i klej puszczał, stosując wytaczak na tokarce wyeliminowałem ten problem ,ogromna zaleta to bardzo niska waga i nie wymaga stabilizacji tylko zewnętrzna ochrona przed brudzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mam takie pytanie a mianowicie gdzie można kupić taką tube bambusową. Efekt piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 W marketach budowlanych czy innych sklepach ogrodniczych. Albo u importerów, poszukaj w sieci fraza:bambus dekoracyjny tyczki bambusowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 a o jakiej średnicy byłby najlepszy Bo na necie znalazłem taki o średnicy 8-10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi