nocnytramwaj Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Cześć.Witam w tak szacownym gronie !Moja przygoda z lurebulding-iem dopiero się rozpoczęła - pierwszego woblera wystrugałem w grudniu.Dało mi to sporo satysfakcji i utwierdziło w przekonaniu, że to świetna zabawa. Dopełnieniem były pierwsze testy nad wodą - okazało się , że wykonany przeze mnie jerk ma całkiem przyzwoita pracę.Zmotywowany i pełen optymizmu postanowiłem trochę się wysilić i tak powstało kilka testowych woblerów.Każdy z nich ma inny kształt oraz malowanie, jest to zabieg o tyle przemyślany co i przypadkowy Poniżej przedstawię w sposób chronologiczny historię ich budowy. 1. 28 gr. / 9 cm / sosna / boki folia alu / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan 2. 17 gr. / 8 cm / sosna / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan 3. 16 gr. / 8 cm / sosna / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan 4. 20 gr. / 8.5 cm / sosna / boki folia alu / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan 5. 15 gr. / 9.5 cm / sosna / boki folia alu / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan 6. 23 gr. / 8 cm / lipa / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan Jeśli chodzi o pracę woblerów to testy wannowe napawają mnie optymizmem - jednak wiosna wszystko zweryfikuje.Dodam, że łowię na wodzie szczupakowo - sandaczowo - okoniowej o średniej głębokości około 1.5 mWoblery przeze mnie wykonane wszystkie są pływające. Sugestie i porady mile widziane... pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2017 przez nocnytramwaj 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Fajna stylówka! Wrzuć jakieś filmiki z pracą i powodzenia w rozwoju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Fajne kolorki i ciekawe kształty A te sterowe pracują jak należy bo to przednie oczko jakoś tak niestandardowo umiejscowione PozdrawiamDaniel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 i kolejny wypust - dzisiaj wkleiłem stery (fotki jeszcze bez sterów). 1. 13 gr. / 7.5 cm / lipa / malowanie ręczne / lakier dragon - poliuretan / wersja ostateczna ze sterem 2. 15 gr. / 8.5 cm / lipa / malowanie ręczne / akcenty z alu / lakier dragon - poliuretan / wersja ostateczna ze sterem 3. 15 gr. / 8.5 cm / lipa / malowanie ręczne / boki alu / lakier dragon - poliuretan / wersja ostateczna ze sterem Niebawem pierwszy łamaniec i nowe jerki Jak pogoda dopisze postaram się wrzucić jakiś film ukazujący ich pracę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Fajne kolorki i ciekawe kształty A te sterowe pracują jak należy bo to przednie oczko jakoś tak niestandardowo umiejscowione PozdrawiamDanielhmm. ciekawe spostrzeżenie... rozumiem, że oczko winno być bliżej steru ? Powiem tak, dopiero zgłębiam zagadnienia więc wszystko co może Wam wydawać się niepokojące jest dla mnie tematem do analizy Qcyk, a Twoim zdaniem gdzie powinienem umiejscowić oczko... z góry dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Postaraj się przednie oczko robić trochę większe. Znacznie ułatwi to ewentualną korekcję ustawienia. Zwykle przednie oczko umiejscawia się trochę niżej Jestem ciekaw, jak będzie pracował ten wobler. Bardzo oryginalna konstrukcja I tradycyjnie - witaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dokładnie Krzysiek oczko przednie dałbym nieco niżej Ale jeśli z tak umiejscowionym pracują jak trzeba to po co to zmieniać Również jestem bardzo ciekaw pracy konstrukcji powyżej A takiego stylu malowania chyba jeszcze nie widziałem bardzo oryginalny i nie można oczu oderwać Będę śledził Twój wątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dziękuję Panowie za tak życzliwe powitanie i pierwsze cenne porady. Do swoich woblerów podchodzę z dużym dystansem, na razie staram się cały czas zgłębiać wiedzę i nabierać doświadczenia. Co do malowania - fajnie, że się podoba. Liczę, że ryby też je zaakceptują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Fajny początek nowej przygody -nakreślasz już swój dizajn tymi wobkami. Rybki na pewno je polubią . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 A łamańce teraz zrób odwrotnie tzn tułów dłuższy a ogon krótszy pozdrawiam Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Cześć Krzychu @nocnytramwaju! Koledzy już Ci napisali najważniejsze techniczne uwagi. Szczególnie przydatna jest uwaga Janusza o większym oczku - poczytaj sobie o ustawianiu woblera (oczko lewo-prawo żeby prosto pływał, góra-dół - regulacja spokojniejsza - mocniejsza praca). Oczko umieszczone za wysoko spowoduje że konstrukcja nie będzie pracować. Oczywiście to 'za wysoko' jest względne - zależy od wielkości steru, oporu stawianego przez czoło woblera i ilości/umiejscowieniu balastu. Ale to co najbardziej się rzuca w oczy to design tych woblerów - ich indywidualny i niepowtarzalny charakter. Naprawdę fajne połączenie faktury siatki, malowania i folii alu! Życzę powodzenia w struganiu i pierwszej ryby na własnego woblera - to największa motywacja! Z przyjemnością będę obserwował Twoje prace. Pozdrawiam O ile się nie mylę - kolega ze szkolnej ławy (Piotrek - creo) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 nie mylisz się Piotrze a to niespodzianka. Pozdrawiam i liczę na wsparcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ano niespodzianka Kolejny dowód na to że świat jest mały... Co do wsparcia możesz na mnie liczyć - ja co prawda robię mniejsze konstrukcje ale ogólne zasady w woblerach ze sterem są te same 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Myślę, że wsparcia będzie konieczne po pierwszych próbach nad wodą Na razie miałem okazję przetestować tylko jerka z pierwszego zdjęcia i jego praca wydaje się OK. Ładnie lusterkuje, a przy podszarpywaniu odjeżdza na boki - więc pewien schemat zachowałem. Praca jest dosyć łagodna / spokojna - to pewnie przez 4 punkty obciążenia. Jest fun i to najważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 cześć.Wczoraj nakręciłem kilka filmów z pracą moich woblerów.Co o tym myślicie...? https://www.youtube.com/watch?v=Rv2f9xY4v4g https://www.youtube.com/watch?v=7_A5TIlhVUY https://www.youtube.com/watch?v=tfse8UXuBRA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wepster Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Myslę, że podkład muzyczny dopasowałeś idealnie do chrakteru pracy i wyglądu woblerów A tak poważnie to ładnie pracują. Ostatni, ten żółty, powinien fajnie działać na szczupaki w zarośniętych zbiornikach, wymagających płytkiego prowadzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 kolejne trzy filmy: https://www.youtube.com/watch?v=EzdMH6rBS8k https://www.youtube.com/watch?v=oF7MtNzvQpk https://www.youtube.com/watch?v=kHhE28eZO04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnytramwaj Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 dzięki Kamil za komentarz. Prawdziwy sprawdzian czeka te woblery na wiosnę. Ten żółty zaskoczył mnie pracą - jest inna niż pozostałych konstrukcji. Spróbuję zrobić kopię w innym malowaniu, może alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Ciekawa akcja przynęt Takie dość nietypowe konstrukcje, ale zdają się mieć potencjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi