janusz.walaszewski Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Chyba ciężko będzie, mam coś takiego jak na fotce, przy średnicy 0,6 mm ma trochę ponad 40 lb, to jaka średnica wyjdzie przy 80 lb, nawet nie wiem jaką max wytrzymałość robią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Hej. Nie rozumiem pytania..... Chcesz grubą żyłę używać jako: running line ?Doświadczenia z używaniem żyłki do tego, niezależnie od grubości są takie sobie ( w zasadzie zawsze do dupy)......,szczególnie przy obciążeniach które mogą Ci się przydarzyć (i oby się przydarzyły). I z rolą "shock absorbera" bym nie przesadzał, linka muchowa nawet tej wytrzymałości ma odpowiednią rozciągliwość. A potem, na krótkim dyszlu to praca:głową, rękoma i nogami oraz trochę odpuszczony hamulec. Ale głównie głową ..... tomaszek11 Edytowane 16 Lutego 2017 przez tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Guidzi ktorzy regularnie lowia na muche billfishe uzywaja mono jako absorbera miedzy glowica a backingiem. Podobno jest to potrzebne do amortyzacji skokow ryby. Na duzych odleglosciach sama linka dzialajaca jak zagiel potrafi urwac zestaw. Leviatan 750gr czy Airflo GT full floating daja spory opor w wodzie, jak sie do tego doda kilkaset metrow backingu to nawet bez hamulca opor bedzie ogromny. Nawet kpt.Jake Jordan ktory tworzyl linke Leviathana dla Rio uzywa mono jako runningu. Zakladam ze wie o co chodzi i skoro go uzywa to ja bede go kopiowal. Jakis absorber musi byc. Do 20lb tippetu oni uzywaja runningu 50lb ale lowia wg IGFA gdzie tipped nie moze przekroczyc 10kg. Ja chce lowic grubiej tak jak robia to w Australii. 80lb ma nie tylko byc mocniejsze od tippetu ale takze zmniejszyc rozciagliwosc na mniejszych rybach np tunczykach. Chce nadal miec mozliwosc komfortowego pompowania ryby z glebiny. Jesli macie inne pomysly na running o wytrzymalosci minimum 70lb - to piszcie smialo. Ja caly czas skladam zestaw wirtualnie ale brakuje diatepnych elementow. Mono 80lb ma ok 0.88mm srednicy. Jak mono okaze sie zlym rozwiazaniem to zastosuje hybryde - spectre laczona z dacronem np taka: Fins Shock Absorbing 80lb o srednicy 0.51mmTa linka rozciaga sie od 8 do 10%, jednoczesnie nadaje sie na backing bo ma srednice w sam raz. Powiedzcie ca sadzicie o tej opcji rozciagliwa plecionka. Zestaw IGFA czyli do tippeta 20lb wyglada od linki np. w ten sposob;1. Glowica 750gr 70lb 30ft2. 80ft mono 50lb jako running absorber (do obciazenia 20lb ma sie rozciagnac o 20ft)3. backing GelSpun 50lb Ja chce zlozyc podobny zestaw ale do mocniejszego tippetu, na 80lb backingu i 80lb absorberze zeby nie stracic linki przy marlinie. Edytowane 16 Lutego 2017 przez ictus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Naprawdę czekam na foto z Twojej wyprawy!Jesienią mam nadzieję odświeżyć troszkę opaleniznę To co bardzo mnie cieszy, to rzucanie się na szalone wyzwania. Wielkie, potężne ryby, trudne warunki itd.Podnoszenie poprzeczki a nie ciagłe mielenie lipionków na NK Edytowane 16 Lutego 2017 przez Big Fat Tuna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Czesc wycieczki to bedzie plywanie. Kilkanascie rzutow i nastepna lawica do obrzucania. Jeden strzał, jedna ryba... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Wrzucaj dalej Bardzo pouczajace! Edytowane 16 Lutego 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) @tomaszek11 Dales mi do myslenia z tym absorberem. Odpytalem fachowcow i przy przegrubiebiu przyponu do 60lb absorber nie bedzie niezbedny. Sporo osob go uzywa ale przy zestawach mocniejszych niz IGFA mozna zrezygnowac z absorbera i planuje to zrobic. Dzieki za zwrocenie uwagi @tomaszek11 Kuba juz od jakiegos czasu zaznaczal abym unikal dodatkowych wezlow. To dodatkowy plus. Sklaniam sie zeby go odpuscic. Zwlaszcza ze dzieki temu bede mial wiekszy lifting tunczyka z glebiny. Stanie na tym co proponowal Kuba Absorber dam tylko do zestawu IGFA z lekkim tippetem 20lb. Edytowane 16 Lutego 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 http://www.fishersdirect.com/shakespeare-beta-shock-leader-9894-p.asp?_=&variantid=9896 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 @albercik2 Wielkie dzieki!! Tego szukalem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Polecam się na przyszłość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) co myslicie o zastapieniu backingu w postaci 8 splotowej plecionki lekko rozciagliwa plecionka ( tez ma mala srednice) np: http://jytmu.qwksz.servertrust.com/FINS-Shock-Absorbing-p/fnssab.htm ma 0.58mm zamiast 0.44mm ale to nie jest ogromna roznica Pawel Edytowane 19 Lutego 2017 przez ictus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Plecionka 80 lbs tyle ile sie zmiesci na kolowrotek, zostawic miejsce na linke a na koniec przypon z mono albo fluor 80-100 lbs- bo trzeba rybe po chamsku za przypon podniesc pod burte. To jest cala filozofia montowania zestawu. Poza tym kolowrotek ktory wymieniles wczesniej chyba troche maly. Moim zdaniem 200-300 m podkladu na marlina... Szkoda kasy na czartery i szkoda sznura... Finezji specjalnej w tym wszystkim nie ma a przypony po 20 lbs to moze do meczenia 30 kg zaglic- doslownie meczenia...Jak chcesz wystapic do marlina to ja bym proponowal podejsc do tematu smiertelnie na serio, bez wydziwiania i kompromisow. Sam widok takiej ryby w okolicy przynety jest troche przerazajacy pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Na kolowrotek Redington Behemoth 11/12 Peter Morse nawija ponad 500m backingu. Z moja linka powinienem zmiescic 500m 0.47mm. Przypon bedzie mial 80lb a bite tippet na marlina Peter poradzil abym dal az 200lb bo jemu mniejsze marliny przegryzaja Kolowrotek jest przez niego sorawdzony na billfishach - bardzo go chwalil, mimo ze jest tani. Peter Morse to jedyna osoba z ktora gadalem i regularnie lowi marliny na muche. Z zalozenia chce lowic na ten sprzet duze mahi mahi i tunczyki. Jesli ich nie bedzie na powierzchni a trafi sie maly marlin lub zaglica to planuje rzucic - zobaczymy co bedzie. Jak beda duze to zostane przy ciezkim spinie lub trolu. Nie bedzie czasu na przezbrajanie wiec szykuje jeden sprzet. Wedka: Temple Fork Outfitter TiCr2 8'6" 4pc Lefty Kreh TF BW HD 16+WT 600-1000gr Kolowrotek: Redington Behemoth 11/12 z bard gleboka szpula V Zdecydowalem ze linka to bedzie SA SONAR TITAN BIG WATER TAPER MAX SINK 700gr bo ma az 100lb core. Backing 100lb o dlugosci 500m ( jak bedzie miejsce to doloze jeszcze pare metrow w innym kolorze od strony szpuli zeby wiedziec ze zaraz strace rybe) Przypon z shock leadera w najcienszym miejscu 80lb ( dwa odcinki 100lb i 80lb). Wybralem 80lb zeby nie urwalo mi linki ktora ma 100lb wytrzymalosci. Bite tippet 100lbi dodatkowy na marliny 200lbNie wiem jeszcze czy bite tippet z shock leadera czy z fluorocarbonu. Co lepsze? Jest ok czy poprawiac cos? Edytowane 20 Lutego 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Jak dasz rade zmiescic 500 m z linka to powinno ogarnac bo na wiekszych odleglosciach robi sie taki duzy zagiel ze sie moze porwac samo bez pomocy ryby... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) wlasnie dlatego pogrubilem calosc. mial byc tippet 60lb z Leviathanem ale ta linka miala tylko 70lb core wiec pogrubilem tippet do 80lb i dlatego zmienilem linke na SA z core 100lb i backing na 100lb. licze ze to sie nie zerwie choc nigdy nie wiadomo pierwotnie chcialem miedzy linka i backingiem dac 24m shock absorbera ale zrezygnowalem z tego pomyslu zeby zmniejszyc liczbe wezlow i miec wiekszy lifting slucham rad i staram sie optymalizowac zestaw z przyponu IGFA 20lb juz sie wyleczylem nawet zaczynam cwiczenia silowe i wytrzymalosciowe za namowa Kuby bigos z czego bys robil tippet na billfisha:fluorocarbon??? Edytowane 20 Lutego 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Szpulka zylki jest tansza i to chyba w tym przypadku podstawowa roznica... Wiecej jak 150-180 cm nie doczepisz bo jak nie masz opanowanego rzucania czyms co wazy tyle co wobler to sie zabijesz. Na takiej dlugosci to zadnej wielkiej anortyzacji nie ma- chyba ze zaczepisz szoklidera. Dobrze ci radze potrenuj rzucanie w wietrzny dzien i z wiatrem z boku. Na flaucue one nie za bardzo chca do lodzi podchodzic.... Jak nie dasz rady rzucac systematycznie po minimum 20 m to sobie odpusc flyfishingi. Na lodzi nie ma miejsca na blad - 1 rzut- a jak wypuscisz muche za lodka na biegu i zatniesz rybe, to bedzie troling na muchowej wedce. Czyli cala idea bez sensu. Mucha musi byc duza, z duza glowa popujaca bo sie duzy marlin nie zainteresuje. Mam to niestety przerobione... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Wlasnie chcialbym shocklider na przyponie. Mozesz jakis 100lb i 80lb polecic? Czy 180cm to cala dlugosc przyponu jaki polecasz, czy tylko dlugosc bite tippeta? Jak tylko dojedzie linka to bede regularnie trenowal na wietrze i bez. Mam 4 miesiace na trening. Planuje rzucac po wylaczeniu silnika zeby bylo to jednak lowienie na muche. Z tunczykami czy mahi bedzie prosciej bo bede rzucal ze stojacej lodzi i o ile ich nie splosze to bede mial czas na kilka rzutow. Trudniej bedzie lowic z teaserami billfishe, zobaczymy jak to wyjdzie. Na szczescie moj kapitan tak lowi jak jest duzo marlinow zeby wybrac najwiekszego ( co prawda nie na muche, tylko teaserami bez haka przyciaga marlina do lodzi, wyciaga i wtedy rzuca spinem przynete z hakiem). Ja co prawda bede chcial wybrac najmniejszego billfisha ale technika pozostaje ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Miedzy rzuceniem spiningiem i muchowka do takiej ryby jest przepasc. Caly przypon do 2-2,5m bo tym nie rzucisz. Albo bedziesz sie szarpal z materia. Rybie krotki nie przeszkadza. Mysle ze i metr bylby ok... Zaczep sobie muche 25-30 cm z wielka glowa i sprobuj 3 m na poczatek ( dlugosc wedki). Jak bedzie szlo slabo to skracaj az poczujesz ze sie dobrze rzuca i dajesz rade. Ja na duze ryby zakladalem zawsze Seaguar fluor. To jest bardzo porzadny produkt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Nie chciał bym być złym prorokiem ale coś mi się wydaje że to nie wyjdzie jeżeli nie podejdziesz do tego zero jedynkowo .Jeżeli łowienie na muchę na takim wyjeździe ma być na zasadzie będzie okazja to połowię nie to nie to na pewno nie połowisz .Tak naprawdę to cała łajba musi się do ciebie dostosować bo albo nie będzie jak rozbujać sznur albo wiat nie z tej strony albo po prostu ryby będą poza zasięgiem .Życzę ci jak najlepiej ale obawiam się że finał będzie słaby .Ja bym najpierw dogadał temat łowienia a potem się zbroił ale zrobisz jak będziesz chciał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) nawet zaczynam cwiczenia silowe i wytrzymalosciowe za namowa Kuby Z tym ćwiczeniem to bym uważał, jak nie daj Bóg w "twoje" 3 dni aura zrobi psikusa, to sprzęt najwyżej sprzedasz, ale z tą muskulaturą zostaniesz jak Himilsbach z językiem angielskim.... Edytowane 20 Lutego 2017 przez mack 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Z tym ćwiczeniem to bym uważał, jak nie daj Bóg pogoda w "twoje" 3 dni aura zrobi psikusa, to sprzęt najwyżej sprzedasz, ale z tą muskulaturą zostaniesz jak Himilsbach z językiem angielskim....Hahaha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kiedy ryba na wyjezdzie nie bierze to muskulatura sie moze przydac 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Nie moge podejsc zerojedynkowo.Tam gdzie jade sa spore marliny. Jak beda w zasiegu tylko takie po 250kg to nie bede kaleczyl ryby i swojej psychiki. Ogladalem bardzo dlugi czas raporty ze zlowionych billfishy. Bywa ze jednego dnia padaja same kloce. Szansa ze wyholuje taka rybe na muchowke jest niewielka. Jestem dogadany z kapitanem. Plywamy za marlinami . Gdy trafimy na ryby zerujace przy powierzchni np. mahi mahi lub tunczyki to podplywamy i lowie na muche. Muucha bede rzucal jak trafimy na zaglice lub spearfisha. Duze marliny bede lowil na spina lub trola bo chce miec realne szanse na udany hol. Sztuki ponad 500lb wyciagaja w pierwszym odjezdzie ponad 1000m linki wiec muchowka tego nie ogarne. Zamierzam lowic z glowa. Moge zlowic marlina na spina a mahi mahi na muche i tez bede szczesliwy. Moze trafi mi sie tylko tunczyk - takze wroce z bananem na twarzy. Jak bedzie to sie okaze. Tak czy siak zamierzam zrealizowac swoj plan Edytowane 20 Lutego 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Stalo sie.Jedzie do mnie plecionka ktora doradzil mi Kuba.Tuf Line XP Hi-vis Yellow 100lb 600yards w drodze sa tez elementy tippetu: bite tippet 130lb fluorocarbon Seaguar Big Game Fluor Premier (identyczna srednica jak 100lb blue label Seaguara) 1.05mm 80lb flurocarbon Seaguar Blue Label 0.81mm (ma robic za zrywke zeby nie urwalo mi calej linki) oraz Xzoga 100lb Shock Leader ktory ma 0.90mm srednicy Edytowane 25 Lutego 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Dotarl Redington Behemoth Backing 100lb Srednica w sam raz, ciensza od dacronu wiec wejdzie sporo na szpule, dostatecznie gruba aby bardzo nie wrzynac sie pod duzym obciazeniem. Jest juz pierwsza z linek Dotarl rowniez przypon klasowy (zrywka): Wyglada na to ze bedzie slabszy niz FC 80lb - tak na oko Tak powinno byc! Edytowane 3 Marca 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi