janusz.walaszewski Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Tak czytam o tym sprzęcie i aż ciarki po plecach chodzą, jak nawet coś nie wyjdzie to zawsze ten cały szpej da się wykorzystać, sprzęt jak na focie poniżej zastąpi z powodzeniem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Tak czytam o tym sprzęcie i aż ciarki po plecach chodzą, jak nawet coś nie wyjdzie to zawsze ten cały szpej da się wykorzystać, sprzęt jak na focie poniżej zastąpi z powodzeniem Dobrze to ująłeś .Ja jak czytam co jest tu pisane i oglądam zdjęcia , to dochodzę do wniosku , że nie powinienem tu zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Kuba Standera pomogl mi dobrac sprzet na dorosle tunczyki Jamie Walker z Frenzy Sportfishing na Costa Rica oraz Peter Morse z Australii - obaj slecjalisci od marlinow na muche podpowiedzieli jak sie uzbroic. Co prawda brak mi jeszcze linki Rio ktora zrobil Peter a mianowicie Leviathana ale na nia przyjdzie wkrotce czas. Nawet jesli teraz sie nie uda to bede jezdzil i plywal az zlowie muchowego marlina. Taki jest cel Mam kilka lat na te zabawe Co ja poradze ze Hemingway jest taki przekonujacy. Bede jak stary Santiago Scott Sparnon zrobi mi muchy na marliny. Moze zamowie jedna muche w Cam Sigler. Edytowane 3 Marca 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 @ictus - mam jedno skojarzenie z tą wyprawą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Macie sporo racji ale kto zabrania pomarzyc? Edytowane 3 Marca 2017 przez ictus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (...)Scott Sparnon zrobi mi muchy na marliny. Moze zamowie jedna muche w Cam Sigler. Pike Terror Flies wypuściło muchy pod bilfisze...https://www.facebook.com/piketerror 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Witam.Paweł ... z chęcią zaglądam do tego wątku w miarę pojawiania się kolejnych wpisów.Też ubzdurałem sobie w tym roku muchowe grube łowienie i w pełi rozumiem tę fanaberię Planowe zbrojenie się po zęby nietypowym dosyć sprzętem sprawia dużą frajdę ... Tyle że chyba w moim przypadku łowienie u nas w kraju na muchę karpi i amurów w przedziale 10-20 kg, to raczej takie łapanie żywczyków na ryby o których się tu rozmawia.Ale idea podobna Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Koniecznie daj znać jak ci pójdzie z amurami. Sumy, amury i karpie to fajny cel w PL. Na pewno mozna oszalec z radosci silujac sie z nimi na muchowym sznurze Powodzenia i pamietaj zeby dac znac jak poszlo. W czerwcu okaze sie jak mi sie udalo dobrac sprzet. Przedwczoraj moj guide stracil blisko 300kg tunczyka przy podbieraniu kolo samej lodzi a oni maja tam duzo grubszy sprzet niz ten ktory kompletuje W zeszlym roku wg oficjalnych raportow moj guide zlowil 141 marlinow w tym jego najwiekszy z czerwca mial 800lb Takich klocow nie bede probowal lowic na muche ale wyobraznia i tak dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 A mnie bardziej pasuje do linku poniżej oczywiście o zmagania z przeciwnościami chodzi a nie o wiek kolegi Pawła 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Drodzy koledzy! Nasz forumowy przyjaciel Kuba Standera @BigFatTuna w ciagu najblizszych tygodni bedzie mial amputowana noge Aby uzbierac na proteze musi sprzedac swoj sprzet muchowy czyli to co najbardziej kocha. Moze zrobilibysmy zrzutke na forum? Pogadajcie z adminami pls. Napisalem juz do Friko. Niestety posialem gdzies komorke Remka i nie moge z nim tego przegadac. Pomozcie prosze! Kuba to dobry duszek tego forum - pomagal od samego poczatku dzialu muchowego a teraz on potrzebuje pomocy! 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Wysłałem na priv tel. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Miałem dziś możliwość pomacania sprzętu zakupionego przez Pawła na Big Fish. Oj ........ robi wrażenie . Muchówka którą można by trolować za sumem , to przekracza moją wyobraźnię w tej dziedzinie wędkarstwa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Potwierdzam, sprzęt robi wrażenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) Guzu uznal ze na marlina odrobine za slaba Licze ze malego marlina lub tunczyka do 100kg ogarnie. Sprawdzimy w boju Marlina widac to mozna mu rzucic lub nie, jednak duzy tunczyk moze zaskoczyc atakujac z glebiny. Jak sie skusi duzy to zobaczymy co sprzet moze Wedka TFO Lefty Kreh BlueWater to hybryda s-glass i wegla IM6 - mysle ze kij ma potencjal Edytowane 4 Marca 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Guzu uznal ze na marlina odrobine za slaba Licze ze malego marlina lub tunczyka do 100kg ogarnie. Sprawdzimy w boju Wedka TFO Lefty Kreh BlueWater to hybryda s-glass i wegla IM6 - mysle ze kij ma potencjal Guzu to marliny zna z YouTube... Kołowrotek z felgi fajny Przyznaje Dzięki za możliwość poznania Z Axisa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) Tu lowili trzy klasy nizsza WT14 https://youtu.be/bMrc29jNRR4 Edytowane 4 Marca 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Dotarl do mnie material na bite tippet:Seaguar Fluoro Premier 100% Fluorocarbon Leader 130lb IGFA 1.05mm Balem sie ze z powodu tego IGFA bedzie za cienki bo wiem ze bez igfa robia przegrubione wytrzymalisci ale jest ok. Srednica IGFA 130lb na papierze jest rowna zwyklemu FC 100lb. Wielkosc opakowania ma mocno ponad 20cm - przyda sie do przechowywania linek muchowych bo z tylu jest siateczka. Fluro premier jest bardzo elastyczny jak na drut do bielizny - jestem mocno zaskoczony. Wytrzymalosc na obcinanie wrecz niesamowita, obcinacz do paznokci mial problem - na poczatku szlo latwo ale koncowka po zgnieceniu nie chciala sie przeciac. Naprawde godny polecenia - niestety kosmicznie drogi. Balem sie czy srednica 80lb bedzie wystarczajaco cienka aby robic za zrywke przy duzych rybach - bo nie chce stracic linki ani backingu. Wyglada jednak na to ze jest ok. Edytowane 8 Marca 2017 przez ictus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Jak jest z obu stron zakończony ten SA sonar ?Odważysz się w warunkach domowych zrobić test na zrywanie? tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Sonar nie ma petli. Moge zrobic test wytrzymalosci runningu linki bo i tak planuje skrocic running aby zmniejszyc opor zagla w wodzie. Nie mam niestety wagi z funkcja PEAK czyli zapamietywania maksymalnego pomiaru. Chetnie bym cos takiego nabyl. Edytowane 8 Marca 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Sonar nie ma petli. Moge zrobic test bo i tak planuje skrocic running aby zmniejszyc opor zagla w wodzie. Nie mam niestety wagi z funkcja PEAK czyli zapamietywania maksymalnego pomiaru. Chetnie bym cos takiego nabyl. Sprobuj podniesc cos,czego wage znasz. Np iles zgrzewek napojow czy baniak z woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Na przykład 80 puszek piwa... Edytowane 8 Marca 2017 przez tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Skracanie runningu niekoniecznie mbedzie dobrą opcją. Pod koniec bedziesz chciał mieć koniec na kręciole a nie jeszcze jeden węzeł w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Sonar nie ma petli. Moge zrobic test wytrzymalosci runningu linki bo i tak planuje skrocic running aby zmniejszyc opor zagla w wodzie. Nie mam niestety wagi z funkcja PEAK czyli zapamietywania maksymalnego pomiaru. Chetnie bym cos takiego nabyl.Pewnie nie ma dlatego, że fabryczne pętle nie sprawdzają się przy takich obciążeniach. Kuba ma rację że za duża ilość węzłów przechodzących przez przelotki może przeszkadzać ale mimo wszystko zrobił bym test wszystkiego w takiej konfiguracji jak zamierzasz mieć to w trakcie łowienia.Dane z etykiety mogą wyglądać dobrze ale równie dobrze można stracić linkę na pierwszej za dużej rybie i całe przygotowania w pi.... a nam nie będzie dane nawet zdjęć pooglądać.Nie mam doświadczenia w klasach 80-100 funtów ale przy 50-60 nie zawsze to co napisane było prawdą. Problemem zaczynają być węzły, połączenia itd.W zasadzie nic odkrywczego. - Krótki kawałek odciętego runningu z zarobionymi końcówkami może symulować linkę.- Mimo wszystko najmocniejsze połączenia wychodziły mi przy sposobie loop to loop. Z tym że pętla z cieńszego materiału (np. plecionkowy backing) w osłonie z backingu plecionego w taki sposób że jest pusty w środku. Razem się to dobrze wiąże i dodatkowo wzmacnia węzeł żeby nie przecinał "sam siebie".- Telefon z włączonym nagrywaniem może zastąpić Ci wagę z funkcją peak.- Testów obciążeniowych ( takich na full mocy) nie rób za wiele na tych materiałach które później będziesz miał na kiju. W granicach maksymalnych wytrzymałości materiałów zaczyna pojawiać się zmęczenie. Trudno to wytłumaczyć z inżynierskiego punktu widzenia ale linka, np. rozciągnięta kilkukrotnie do zerwania zaczyna strzelać coraz szybciej. Wnioski z testów głowic 50lbs.- Do testów trzeba się przygotować że by sobie nie zrobić krzywdy.... tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Pierwsze testy za mna. Jestem bardzo mocno zdziwiony ich wynikami.Testowalem za pomoca wagi bagazowej do 50kg. Nie jest to dynamometr, waga nie ma nawet funkcji peak. Niestety jest lekko dynamiczznie bo ciagne rekojesc wagi lapskami, staram sie robic to za kazdym razem jednakowo szybko. Wyniki zaokraglane w dol czyli 34.8 to 34. Testy na wezlach non slip loop:37kg 130lb bite tippet36kg 100lb core linka SA22kg 80lb class tippet Zmiana na starannie wiazany uni knot 7xwytrzymalosc wzrosla do26kg 80lb class tippet39kg 130lb class tippet Trudno sie wiaze te grubosci FC. Wezly wiazane na sucho bez wzmacniania elastycznym "uv knot".Nie wiem na ile pomiary sa wiarygodne co do kilogramow ale na nich moge opierac sie gdy sie zwieksza lub zmniejsza. Non slip loop knot nie wyglada po zaciagnieciu jak na instrukcjach. Uni wiaze z zamknietymi oczami wiec technika wiazania pewnie tez ma znaczenie. Wersja uni x4 i x5 byla gorsza od x7. Bede testiwal dalej.Dotarl jeszcze jeden material przyponowy:Wg testow ktore czytalem, jest to najbardziej rozciagliwy fluorocarbon - ponad 30%. Ciekawe ild wytrzyma. Edytowane 9 Marca 2017 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Mysle ze popadacie w paranoje z tymi testami to sa tak grube " zylki" ze nawet zawiazane na kokardke wyjma z wody krowe:) linka sie rozciaga, wedka oddaje, jak ryba odejdzie na 100 m czy wiecej to nawet nie czuc jak glowa szarpie czy wyskakuje... 100 lbs nie ma prawa sie urwac. Przy burcie tak samo, pomimo ze jest brutalnie z podbieraniem - bo inaczej sie z 2 metrowa czy wieksza ryba nie da... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi