Skocz do zawartości

akwarium zimnowodne

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli potrzebujesz babek to się cieszę bo ja potrzebuję woblerów na klenie i bolenie :D a babki mogę Ci złowić na zb. Włocławek, generalnie ile dusza zapragnie. Według mnie najciekawsze są babki łyse.

http://images4.fotosik.pl/43/066fbf3f44d1ba1fmed.jpg

No i polecam, zamiast 15szt., parkę bo te rybki łatwo mnożą się w akwarium, pilnują ikry jak pielęgnice. Ikra ma duże rozmiary, młode klują się również spore i dzięki temu łatwo je wykarmić. Kiedyś uczestniczyłem w pracach nad gatunkami inwazyjnymi i babki łowiły się łatwo w puste, czarne kawałki rurek gdzie składały ikrę. Rurka musi być z jednej strony zaślepiona i mieć długość 60cm w otwartym końcu otwór na sznurek a na jego końcu pływak. Jeśli ryby te są w miejscu gdzie na dnie leży taka pułapka to zwykle tylko kwestią czasu jest znaleźć je w środku.

Wujek, jak załatwisz sobie ciemniejsze dno to i ryby kolorów dostaną :D i nie będę tak wyglądały jakbyś z mąki powyciągał :D.

Mi się ponownie marzy akwarium :D... kiedyś miałem, później się przeprowadziłem. U mnie mieszkały karasie, linki, kleń, rak, okoń i ... nie pamiętam. Ryby też dostaja kolorów jak się nie pilnuje roslin i w pewnym momencie pojawia się w akwarium dżungla. Niestety wtedy ryb to widać, chyba że sie w nocy, z zaskoczenia włączy światło... spieprzają wtedy w najciemniejsze zakątki akwarium :D.

Pewnie masz rację, ale i tak są fajne. Akwarium założyłem głównie w celach poznawczych, co wyrośnie z narybku, czy przeżyją bez urządzeń schładzających wodę, jakie mają tempo wzrostu, a ukleje pomagają mi w udoskonalaniu woblerów :D, ale pomyślę czy rzeczywiście nie przyciemnić dna.

Co do tempa wzrostu to jestem zaskoczony jak szybko rosną ukleje, gdy je złowiłem miały może 2cm i były chude jak nieszczęście, typowa sieczka, teraz największe mają 7,5-8cm i są nieźle podpasione. Cieszę się że je mam bo to piękne i ciekawe rybki.

pozdrawiam

wujek

• 2 miesiące temu...

Janek

Interesujaca sprawa z tym akwarium.

Pisz jak najwiecej ze swoich obsewacji. Jestesmy bardzo ciekawi

Twoich obserwacji. Trzymaj sie pozdrawiam.

Ps Kiedys znajomy przynioslo ze st Wisły malutkiego szczupaczka do takiego akwarium. Ze chłop był naprawde madry i spostrzegawczy, opowiadal mi niesamowite historie z swojego akwarium.

Pozdrawiam.

Kuba uważaj z trawianką, niezwykle żarłoczny gad. Widywałem przypadki atakowania i prób zjadania ryb większych. W akwarium na uczelni trzymaliśmy ich kilka, po paru mc jedna została bo najszybciej rosła i zjadła współtowarzyszy, aż pewnego dnia znaleźliśmy ją z karasiem w pysku i się zadławiła :mellow:

• 3 tygodnie później...

Kuba, super to akwarium! Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę :D.. może jak inne zakupy domowe zostaną zrealizowane i znajdzie się miejsce na kawał szkła z wodą to i ja się pochwalę fajnymi fotkami :D... ale to jeszcze sporo wody upłynie...

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

W Miliczu na Dolnym śląsku wystawili akwarium z naszymi rybami. Z ryb drapieżnych jest sum, szczupak, węgorz, kilkanaście okoni w tym kilka ładnych garbusów. Nie widziałem sandacza. Z białorybu oczywiście karpie, amur, karasie i stadko niezłych płoci. Acha, dwa jesiotry kilka linów, jazgarze i raki.

Milicz znajduje się w połowie drogi na Odrę, tak że jak mamy kiepskie wyniki to możemy nacieszyć oko rybami z akwarium.

Jestem ciekaw jak rozwiążą sprawę zimą. Ekspozycja jest wystawiona pod tzw. chmurką no i jeszcze kwestia wandali. Stoi już kilka tygodni, oby jak najdłużej.

Kilka fotek

2b7w.jpg

6q8x.jpg

r73k.JPG

0k13.jpg

ydme.jpg

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Odgrzewamy. ;-)

Jako, że kiedyś miałem ichtiofaune u siebie, tym razem zapragnąłem po raz kolejny wstawić kawałeczek wodnego świata do domu.

Pytanie...

Jako, że rybki będą rzeczne

i grzałki nie będzie zastanawiam sie jakie rośliny obsadzić. Czy te tropikalne dadzą rade w wodzie chłodniejszej? Może macie jakieś gatunki zimnolubne które dadzą rade???

Wcześniej nie miałem tego problemu bo grzałka z termostatem była.

Z góry dzięki za porady.