Kleń_99 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam!Na sam początek chciałem się przywitać i przedstawić mój problem.... Mianowicie jestem w szkole zawodowej na profilu operator obrabiarek składających czyli cnc. I teraz pytanie brzmi następująco. Czy jeżeli zrobię sobie formę do odlewnia woblerów kleniowych z Alu ( woblerów będą od 2cm do 5 cm) i będę zalewał pianka ( Na moje nieszczęście nie wiem jakiej pianki używać i tu też proszę o poradę bo na różnych forach już czytałem i na każdym co innego pisało) czy to zda egzamin, czy aluminium jest dobre do robienia formy na woblery, czy lepiej woblery kleniowe robić z balsy? Jestem nowy na forum sieć proszę o wyrozumiałość jeżeli nie napisałem w tym forum co trzeba ewentualnie proszę o przeniesienie posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Wysłałem priv.Mam nadzieję,że pomogłem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Witaj Poniżej masz "kilka" istniejących wątków, które powinieneś przejrzeć. Natomiast na pytanie, czy kleniowe woblery robić z pianki czy z balsy, odpowiedź będziesz musiał udzielić sobie sam. Obie opcje posiadają liczne grono zwolenników, a cała masa wędkarzy nie zwraca na materiał żadnej uwagi http://jerkbait.pl/topic/500-woblery-z-pianki/page-1http://jerkbait.pl/topic/14113-baza-danych-na-temat-wobler%C3%B3w-z-piankihttp://jerkbait.pl/topic/19419-pianka-do-woblerowhttp://jerkbait.pl/topic/20993-pianka-pytania-i-odpowiedzi/http://jerkbait.pl/topic/81276-pytanie-odnosnie-rozdzielacza-do-formy/ Powodzenia w zdobywaniu wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam Na CNC wytnij sobie w ramach ćwiczeń statuetkę ryby. A jeśli chodzi o woblerki... Na początek - drewno i scyzoryk polecam.Jak Ci się temat spodoba - w każdej chwili będziesz mógł sobie poszerzyć warsztat o foremki.Bo pianka to już raczej na większą skalę produkcji - jeśli masz w planie robić wobki dla siebie to zabawa z pianką jest nieporozumieniem. Za dużo wiedzy,za dużo wkładu,żeby zrobić kilka wobków.A przy drewnie masz absolutną swobodę jeśli chodzi o kształt.Warsztat "drewniany"zmieścisz w pudełku od butów.I drewno - na początek poczciwa lipa lub wierzba.Balsa to już wyższy stopień "wtajemniczenia" hahaha Pozdrawiam Romek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Krystianie jeśli chodzi o materiał na formę to nie ma nic lepszego niż aluminium . Ale tak jak Romek pisze forma to nie wszystko , i na pewno nie poleciłbym nikomu zaczynać przygody z lurebuldingiem od pianki . Na początku warto było by poznać zależności między kształtem a wyważeniem woblerów a dopiero potem kombinować . Nie mając wiedzy i co najważniejsze doświadczenia można najwyżej produkować wobolero podobne breloczki . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 alu to bardzo dobry material na formy na woblery jesli masz dostep do cnc to tylko dzialac ,pianka w sumie jest duzo trudniejsza na samym poczataku niz struganie z lipy czy balsy ale jesli ja opanujesz a tez nie jest to jakies strasznie trudne bo wiele informacji znajdziej na tym forum czy napewno znajda sie osoby ktore podpowiedza co i jak ,jak masz dostep do cnc do frezuj chlopie ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Jeśli masz już jakiś wzór swojego woblera, który jest sprawdzony i łowny to możesz zrobić sobie formę aluminiową i rozmnażać swoje woblery w nieskończoność . Aluminium jest chyba najlepszym materiałem na takie formy, ale formy otwierane z 2 polówek mają też swoje ograniczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 wszystko ma swoje plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Krystianie jeśli chodzi o materiał na formę to nie ma nic lepszego niż aluminium . Ale tak jak Romek pisze forma to nie wszystko , i na pewno nie poleciłbym nikomu zaczynać przygody z lurebuldingiem od pianki . Na początku warto było by poznać zależności między kształtem a wyważeniem woblerów a dopiero potem kombinować . Nie mając wiedzy i co najważniejsze doświadczenia można najwyżej produkować wobolero podobne breloczki . to jest prawda dziś masz wszystko na forum nie dziw się że nikt ci nie poda jak na tacy, to są lata doświadczeń z pianą różnych producentów i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi