Skocz do zawartości

Szwajcaria

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

witam po wakacjach :mellow:

bylem przywitac sie z jeziorem i przetestowac nowe zabawki, przedwczoraj padal deszcz, wiec po dwoch godzinach rzucania zwinelismy sie do domu z dwoma okoniami na koncie i trzema spietymi kleniami marcella natomiast wczoraj bylo lepiej, ryby braly slabo, no ale braly, mlody zlapal klenia ponad 40 cm a ja takiego 30-taka i okonia tez tej wielkosci

post-24-1348913274,2767_thumb.jpg

post-24-1348913274,3269_thumb.jpg

Pitt - przyłożyłbyś się trochę do tych zdjęć. Masz tam takie warunki, że kosiłbyś wszystkie okładki + katalogi. Poćwicz trochę, bo jak przyjadę, to będziesz musiał zrobić mi najpiękniejsze zdjęcie z 70+takiem...

Gratulację. Widzę, że nabraliście wędkarskiego wigoru...

wczoraj stracilem zyciowke, klen mial ponad 70 cm i niestety nie dal sie przechytrzyc, podchodzil do woblera chyba ze czetry razy i za kazdym razem sie odwracal, w koncu zaatakowal bardzo energicznie prowadzonego executora no a ja nie wytrzymalem nerwowo i zaciolem w najmniej odpowiednim momencie czyli widzac jak ryba bierze sie do zagryzienia, niestety poczulem tylko lekkie pukniecie a nie mocne szarpniecie, klen 'wyplul' executora momentalnie i odwrocil sie ...

a mogla byc zyciowka :(

...zrób mu 100 fotek...

- dokładnie. U nas takich wielkich kleni już nie ma, a zdjęcie to będzie OGROMNA atrakcja! :mellow:

@Rogonis, a nie prawda bo sa, w Paslece chociazby, tylko od zobaczenia takiego kolosa do zlapania jest niezwykle dluuuga droga. Poza tym w Brdzie tez plywaja niezle kleniska B)

@luko - w to że są nikt nie wątpi. Są w Brdzie, są w Pasłęce, są i w Wiśle i Odrze. Tyle, że jak sam piszesz złowienie takiej ryby w Polsce wymaga baaaardzo dużej ilości czasu i tyleż samo szczęścia.

Natomiast w Szwajcarii ta ryba jest normalnie do wypracowania. Oczywiście potrzeba szczęścia, ale ja w ciągu tygodnia widziałem przynajmniej 10 kleni, które oceniłem na około 70cm w tym jednego, którego oceniam na około 80cm. W Polsce widziałem takie klenie tylko dwa razy. Jednego na Drawie w parku - jakieś 6 lat temu i drugiego na Pasłęce - rok temu. Z taką częstotliwością spotkań szanse na jego złowienie są rzeczywiście dość małe.

@pitt - tylko jak już zostaniesz tym miszczem, to nie zapomnij kto Cię natchnął do łowienia tych śmierdzących ryb...

@Luko,

przypuszczam, że w Wiśle też są takie duże klenie i w innych rzekach podobnie. Tylko jest ich już tak mało, że w zasadzie można powiedzieć że ich nie ma, bo nikt ich nie łowi. :(

Od kilku lat nie słyszałem, żeby ktokolwiek w Polsce złowił klenia ponad 70 cm, nawet na przynęty naturalne. Chyba, że o czymś nie wiem... :wacko:

• 3 tygodnie później...