P487 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Witam czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na chłopski rozum jakie znaczenie poza waga mają blanki z równych modułów czyli 33mln i 80 mln. Te 80mln mają znacznie wyższą cenę i chciałbym się dowiedzieć czym to jest uzasadnione? czy tylko te 20 - 30g na wędzisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 To nie czujesz różnicy w akcji blanków o takich samych parametrach z niższego modułu i z wyższego? Wyższy jest zazwyczaj szybszy, bardziej cięty, bardziej szczytowy niż taki sam wykonany z modułu niższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Ho ho, kolego, to żeś teraz wsadził kij w mrowisko <_< kilka burzliwych dyskusji przetoczyło się w tym temacie przez to forum (i nie tylko przez to). Zdania jak zwykle są podzielone. W skrócie rzecz ujmując, jedni twierdzą że blanki z mat z wykorzystaniem wysokomodułowych włókien grafitowych dają wędki lżejsze, bardziej dynamiczne, badziej czułe itp - co ma swoje odzwierciedlenie w cenie. Drugi punkt widzenia jest taki że wzrost ceny nie jest wcale proporcjonalny do wzrostu wartości uzytkowych w stosunku do tańszych blanków, wytwarzanych z mat z zawartością włókien grafitowych o średnim module, że wędki wysokomodułowe są często bardziej podatne na urazy mechaniczne itp. Żeby wyrobić sobie własne zdanie w tym temacie, powinieneś połowić jednymi i drugimi kijami, nie ma innego wyjścia. Przy okazji warto zwrócić uwagę że niektórzy mniej renomowani dystrybutorzy łapią na lep wysokiego modułu klientów w ten sposób ze w danym blanku stosują tylko na niewielkim odcinku małą ilość wysokomodułowego materiału po to tylko zeby napisać że blank zawiera albo został wyprodukowany z wykorzystaniem takich to a takich super wysokomodułowych ceramicznych włókien zatem decydując się już na zakup drogiej wędki czy blanku high modulus warto wybrać producenta o ustalonej renomie, ze światowej czołówki, żeby mieć pewność że płacimy rzeczywiście za to co dostajemy. Wydaje mi się że to najprościej i w największym skrócie co można w tym temacie napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Nie czuje bo nie łowiłem nigdy kijem z wysokim modułem Może konkretniej:Chciałbym zaopatrzyć się w kijek typowo kleniowo-jaziowy + lekko boleniowy na Wisłę (jednak jak miałbym się określić jednoznacznie to kleniowo - jaziowy)Przynęty to woblery 3-5cm czasem coś rzucę 7cm waga 3-7g.Jaki moduł polecacie w tym przypadku? Zastanawiam się czy jest sens wkładać kasę w HM jeśli tutaj on się nie sprawdzi. Myślałem własnie o czymś 275 - 305 i cw. 2-10 albo 7-14 jak myślicie?SH1082-2 SH1141-2100MLXF2 - Talon Explorer czy lepiej Zbierać na VI+?Batsony mają akcję MOD/F natomiast Talon X/Fast a to chyba średnio pod klenie. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Po Twoim poście zrozumiałem, że miałeś kilka blanków w ręku i pytasz, bo właśnie nie widzisz różnicy.SH1082-2 niedawno uzbroiłem w komplet Hardloy'ów i wyszedł bardzo fajny, ekonomiczny kleniowy patyk. Wg mnie, bo znam takich, co na klenia muszą mieć szpadę o czułej szczytówce. To jest raczej kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Nie machałem jeszcze Lubię delikatne łowienie. A nie ukrywam że na kasie mi zależy bo to sprzęt na wymianę którego prędko sobie nie pozwolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zajrzyj do którejś pracowni (nie wiem, skąd jesteś) - tam już się Tobą zaopiekują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zanim się tam wybiorę najpierw chciałem się dokształcić w tym temacie żeby rozmowa ze mną nie wyglądała jak rozmowa ze ślepym o kolorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Proponuję żebyś na stronie główniej przeczytał artykuł o wędkach kleniowo-jaziowych jakie rekomendują pracownie: http://www.jerkbait.pl/?p=305 Również na forum temat wałkowany był do bólu dosłownie, jeżeli skorzystasz z wyszukiwarki wyświetli Ci się masa wątków poświęcony wędkom na jazie / klenie. Jak słusznie zauważył Kamil, różni wędkarze mają różne gusta. Np. kanonem wędki jaziowej jest wędka ustępliwa, o niezbyt szybkiej akcji, do tego często w połączeniu z żyłką - żeby na takim trochę gumowym zestawie nie gubić delikatnie zapiętych ryb. Ale są warunki, gdzie jazie łowi się na sztywne, mocne kije i to w połączeniu z plecionką - na zestawy sanadczowe w zasadzie i to nielekkie Kluczem do zadowolenia po wyjściu z pracowni, jest zatem umiejętnośc dokładnego zdefiniowania własnych potrzeb, oczekiwań. Trzeba dokładnie wiedzieć czego się chce i co będzie działać w warunkach danego łowiska. Bez tego, nawet najdroższy kij, na blanku 80 mln PSI i w przelotkach Gold Cermet w tytanowej ramce może okazac się niewypałem. Kij z pracowni nie jest ani receptą, ani gwarantem sukcesu nad wodą. Natomiast w doświadczonych rękach jest pewnym i skutecznym narzędziem, które osiągniecie tego sukcesu trochę ułatwia. Z tego punktu widzenia wędkarzom poczatkujacym, którzy dopiero gromadzą własne doświadczenia, odradzał bym realizację drogich projketów w pracowniach bo wydaje mi się rzadko kiedy przejda one próbę czasu. Na początek lepiej zdecydowac się na rozwiązanie bardziej ekonomiczne z założeniem że za jakiś czas wędka trafi do odsprzedaży. Chociaż bywa czasami że pierwsza wędka zostaje na długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Na pewno dokładnie przemyśle temat bo kasa nie mała.Dziękuję bardzo za pomoc!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Pamiętaj również iż w dziale sprzedam na tym forum można trafić używane kije z pracowni za naprawde okazyjne pieniądze. Dla osób które moga trochę poczekać na okazję jest to znakomite źródło zaopatrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 @Friko z sensem Ci napisał, nie szukaj kija z najwyższym modułem tylko posłuchaj doświadczonych, którzy już trochę patyków mieli w garści.Te chwyty z węglem to jak w innych branżach .Są kije o niskim module a zapewne sam producent nie wie jak mu się udało zrobić blank niskobudzetowy o fantastycznych parametrach.Takim jest lamiglas z serii CP 2,6m 7-18g 8-17lb,Koleś ma i co ten blank potrafi to sam jestem zdziwiony, ciąga główki już od 5g do 20-ki, fantastyczne trzymanie ryby na pletce.Takich perełek jeszcze by kilka zapewne znalazł.Ja mam CD sunrise 2,9m jeszcze NZ zbrojony przez FC.Fantastyczny kijek w wykonaniu P.Matuszewskiego - ma u mnie dożywocie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Mam obłowione SH1081,1082 i 1143. Każdy z nich da sobie radę z wyrzutem wobków 3-7g, modele 2-10 mogą mieć problem z prowadzeniem w nurcie wobka 7cm i 7g. Podobnie z holem klocka 50+ w silnym nurcie. Teoretycznie najlepiej sprawdziłby się SH1143 , obsłuży woblery o których piszesz i jest z czym postawić się rybie. Z bolkiem na lżejsze przynęty można postartować. A co do modułów to różnice między 33 a np 57 mln są, także finansowe i nie wiem czy blank 3 razy droższy będzie 3 razy ,,lepszy. Te 33 mln do kleni i jazi całkiem wg mnie pasują. Jak koledzy piszą najlepiej powymachiwać kijkami, każdy ma inne preferencje i inaczej odbiera niektóre bodźce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi