Skocz do zawartości

Gdzie na ryby na Mazury?

Tarłoś

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka typów Np. J.Mokre J.Szóstak J.Wiartel....Szukam czegoś między Ełkiem-Piszem a Olsztynem,może macie jakieś zbiorniki na mysli w których jest jeszcze coś oprocz wody  ;) Dziekuje za ew. podpowiedzi , oczywiście PW także mile widziane.Pozdrawiam gorąco Szydłoś.

O Mokrym zapomnij.  Rybacy wyj......i jezioro do dna.  Dwadzieścia lat temu jeździłem tam na szczupaki, później na okonie a teraz już tylko rekreacyjnie z rodziną.

Edytowane przez Pickerel

• 2 miesiące temu...

Pytałem już w tym temacie rok temu, ale może coś się zmieniło, więc zapytam ponownie. Bywa ktoś z Was na jeziorze Isąg koło Łukty? Zeszłoroczna majówka odpowiedzi co do rybostanu mi nie dała, bo z rana trzeba było najpierw odkuwać lód z łódki, a woda nie przekraczała 5 stopni i ryby jakoś nie były skore do współpracy. Teraz chcę tam spędzić tydzień w sierpniu. Za czym warto pouganiać się ze spiningiem? Będę miał łódkę do dyspozycji.

I co ja Ci mam napisać... 

Że warto czy że nie? Jak postawiłem łódkę, to w pierwszym roku złowiłem jednego szczupaka. Jak większość.

Ale w kolejnych latach szło mi nieźle.

Osobiście bym odpuścił tak trudną wodę - rynna, ze spadami do 56 metrów.

Największy problem - rybak. Jak zwykle. A kiedyś były tam pierdyliony okoni i to naprawdę dużych.

• Like 1

i jak bylo w olecku ?

Napiszę tak: beznadziejnie. Fakt kwiecień, woda jeszcze zimna. Na oleckim wielkim nawet jednego brania. Ale tam tylko bialoryb miejscowi łapią. Bo szczupaki leżały w Lewiatanie już jako świeże na sprzedaż. Tarliska poprzegradzane siatą wszystkie. Chodziłem ok 4km na piechotę na serdanki/sedranki?. Tam trochę okonia, jakieś nie wymiarowe szczupaki, ale bardzo ciężko dostępne z brzegu.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin
  • Like 1

Ma ktoś z kolegów może jakieś namiary na ciekawą miejscóweczkę z domkami na wypad Rodzinno/wędkarski na mazurach??Głównie chodzi o to aby dzieciaki się nie nudziły,okolica była spokojna a i była szansa na jakąś rybke ;)  Za wszelkie pomysły z gory dziękuję.

Ośrodek wypoczynkowy Hartek nad jez. hartowieckim, byłem trzy razy i za każdym razem było fajnie. Domki ok, ceny przystępne, boiska do nogi, siatki, placyk zabaw i fajne leszcze na grunt z pomostu tuz pod nosem kąpiących. Miło też wspominam pobyt nad jez. Wałpusz w Starych Kiejkutach kilka lat temu, ale jeszcze byłem nie dzieciaty i nie zwracałem uwagi na "infrastrukturę dziecięcą" więc nie wiem jak z tym. Tam z kolei łowiło się płotki z pomostu na spławiczek i to wcale nie takie małe.

• 1 rok później...

Są ,są cool.png Polecam jeziora Okręgu Mrągowskiego ,to prywatna spółka (jak się nie mylę unsure.png ) zarybiają i nie odławiają wszystkiego ,tylko jeszcze kłusoli się muszą pozbyc .Ale warto np :Zdróżno ,Zyzdrój ,Uplik ,Mokre i jeszcze kilka ,ja wymieniłem te na których bywam kilkanaście (dziesiąt jak się uda ) razy w roku .Tyle ode mnie cool.png

Gospodrastwo rybackie Mrągowo-siata na siacie i metr mułu :( reszta to turyści,motorówki i skutery,chamstwo i nic więcej.

Jedynie jez.Głębokie należące do MTW można połowić okoni nawet 50cm trafiają się dośc często,zobaczymy jak długo.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...