Skocz do zawartości

Szukam 9'6" #7 slow-mod

Krzysiek Dmyszewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Anglersroost...

http://theanglersroost.com/products/fiberglass-blanks/

Niestety tylko 9 stóp, ale klasa pasuje, 4 części i typowa szklana akcja.

No Marian, rozbiłeś bank!!

"Cantara" travel, dobra rękojeść, długość prawie idealna (mogę w sumie olać te 6 cali - w graficie bym nie popuścił, dla szkiełka mogę)  i AFTMA. Wielkie dzięki :)

904-78b.jpg

Edytowane przez Krzysiek Dmyszewicz

Panowie,

Miałem dziś w ręku 10 wędek i każda wydawała mi się zbyt sztywna. Szukam wędki:

- długość 9'6"

- #7 AFTMA (realne)

- 4 części

- akcja slow-mod

- ugięcie pomiędzy B/C lub C

- rękojeść full wells

- za mocowaniem kołowrotka krótki dopalacz

Pozdrawiam

KD

Oczywiście chcąc pomóc zapytam:

-jakie wędziska oglądałeś, może podaj krótkie opisy-choć nazwy i symbole  tych oglądanych dziesięciu wędzisk. Będzie nam łatwiej pomijając  w sugestich 10 wymienionych przez Ciebie modeli.

-zakres cenowy, choć wiem, czytałem, to Twoja tajemnica :blink:, także ułatwi porady

Parametry wędziska - długość i wt sugerują połów dużych ryb, noszenie cięższych przynęt i dalsze rzuty.Takie wędziska są najczęściej szybsze i zaliczają się do tzw."nowoczesnych" choć są tu oczywiście wyjątki.

Dodatkowym utrudnieniem jest fakt iż wędzisko ma być czteroczęściowe i nowe, co bardzo zawęża możliwość wyboru.

A może skorzystasz z porady, by z blanku-np. Epic lub innego zbudować swój wymarzony kij?

Niestety nigdy nie miałem w garści wędziska o opisanych( kryterium 4 części w szczególności) przez Ciebie parametrach, tak więc pozwalam sobie wyłącznie na powyższe uwagi.

powodzenia w poszukiwaniach - Paweł :)

Ooo-widzę, że już Tobie dobrze doradzono - czekamy na uwagi po udanych połowach

-

Edytowane przez Paweł Bugajski
  • Like 1

Drogi Pawle,

Nie pamiętam dokładnie symboli, ale były to kije na stoisku w sklepie Krokodyl we Wrocławiu, na pewno Greys GR10 #8, Greys GR30 #6 chyba może #7 - nie zwróciłem uwagi, bo mi nie leżał, GR50 tym bardziej mi nie leżał, dwie lub trzy Scierry, nie pamiętam modelu, nic szczególnego jakieś drukowane literki TXC, nie wiem - nie leży mi w ręce to robię reset w mózgu. Dragon Viper nawet fajny ale #6 i half wells. Jakiś węglowy EGO którego skasowałem z głowy, z EGO podobał mi się tylko wiśniowy szklak ale to lipieniowy #4, jeszcze jakieś sztywne Wiżyny, w tym Big Daddy #8 pałowaty na syberyjskie szczupaki.

Z tych wszystkich wędek zapamiętałem tylko Greysa GR10 jako wędka w miarę akceptowalna, ale nieco za mocna, a nie wiem jak teoretycznie słabnie jej moc z 8 na 7 ( a miałem tylko 8 w ręku). Siódemka do zobaczenia w Wadowicach u Guzdka. Masakra.

W sumie to co napisał Marian będzie prawdopodobnie tym co potrzebuję do połączenia w jedną całość moich służbowych wyjazdów (4 części), pstrągowego streamera i jętki oraz szczupaka, bo jak wiecie, ja łowię szczupaki mniej więcej tak, jak Kolega z USA z kanału Get Happy Fly Fishing na YouTube.

Paweł,

Właściwie cały mój świat pstrągowego streamera zamyka się w akcji pomiędzy szkłem z e-glassu a węglem moderate, szybciej nie łowię, bo robię dużo rolek w ciasnych miescach i generalnie rzucam blisko. Daleki streamer to już trochę mucha poza kontrolą wędkarza. Pomijam jakieś ekscesy typu bolenie na Odrze, bo w takiej sytuacji analogia flycastingowo-łączkowa jest dosyć duża i można machnąć daleko. Ale przy pstrągach... w krzakach?? Bez przesady...