Skocz do zawartości

Klenie 2017

norbert-10

Rekomendowane odpowiedzi

Temp.15*C  i  wietrzysko 18m/sek.  Normalnie zmarzłem , a wobki latały wszędzie  -rzadko do rzeki :D

Kupa zaczepów i wysupłanej(wydmuchanej) żyłki przy otwartym kabłąku.

W tych okolicznościach przyrody i hałasu jakiego narobiłem wokół siebie, aż dziwne że udało mi się złowić parę sztuk.

...A ryby żerowały jak mało kiedy i w lepszych warunkach mógłby to być "dzień konia".

post-50504-0-81885100-1495349288_thumb.jpg

post-50504-0-88731700-1495349303_thumb.jpg

• Like 33

Gratki dla poprzedników, piękne ryby i okoliczności przyrody  :)

U mnie start sezonu był trochę opóźniony, jakieś pojedyncze ryby się trafiały ale wszystko strasznie wymęczone. W większości na paprochy. Ale od dzisiaj zabieram już tylko jeden kij bo szybki wypad po pracy zaowocował kilkoma ładnymi kluskami na woblery, w tym torpedą ze zdjęcia. Ryba złowiona na granicy bardzo szybkiego nurtu na pływający 3 cm wobler od lokalnego twórcy. 

Pozdrawiam !

post-59931-0-63321400-1495568216_thumb.jpg

post-59931-0-44590700-1495568218_thumb.jpg

• Like 32

Od jakichś czterech tygodni uganiałem się uporczywie po okolicznych rzeczułkach za wiosennymi kleniami i nie mogłem nic sensownego złowić . Moja rzeczułka z roku na rok staje się coraz mniej kleniowa , by w tym sezonie przestać nią być definitywnie . To znaczy jakieś tam brania miałem , ze dwa-trzy razy kabany prawdziwe pojawiały sie w okolicach przynęty  jednak stan , w którym idąc wzdłuż rzeczki widzimy po prostu ryby , które biorą lub nie , minął chyba bezpowrotnie . Poza tym zeszłoroczna regulacja , stan wody najczęściej zbyt niski ( a wcześniej powodziowy nieomal ) , kormorany pasące się całą zimę w wąziutkim korycie zrobiły chyba swoje . Tak czy inaczej - takiego sezonu kleniowego nie pamiętam , a zrobiłem wokół komina bliższego i dalszego chyba z tysiąc kilometrów .

Wczoraj odwiedziłem po raz kolejny nieco dalszy ciurek , na którym już byłem w tym roku kilkukrotnie , a który dawał piękne ryby w poprzednich sezonach . Ciche podejście do wody i nareszcie je widzę - na to czekałem prawie miesiąc  :) . Rybki aktywne , zbierające również z powierzchni . Złowiłem w sumie 6-7 kleników , drugie tyle się spięło a trzecie tyle zameldowało braniem na końcu zestawu  :D . Spiąłem w absolutnie bezsensowny sposób prawdziwego kabana jak na tę malutką wodę ze średnią głębokością po kostki - ryba około 50-cio centymetrowa była przez chwilę na wędce , po czym ekspresowo prysnęła w dół podnosząc falę niczym bóbr . Kiedy wróciłem tam po dwóch godzinach , na jamce urzędował ... bóbr właśnie  :) . Z daleka starałem się mu pokazać , coby bestyja nie robiła zamieszania i w miarę spokojnie opuściła rewir , ale nic z tego . Oczywiście pierdzielnął ogonem w wodę odstraszająco i było pozamiatane . Może jutro tam jeszcze spróbuję , choć sezon łódkowy już tuż tuż i inne łowy zaprzątają głowę . Poniżej fotki dwóch smukłych czterdziestek z tego dnia - jedna zebrała bzyka , druga subtelnie siadła przy prowadzeniu wachlarzykiem . Właściwie wszystkie rybki brały w sumie delikatnie , bez kleniowego łupnięcia ...

1495833231dsc04442.jpg
1495833274dsc04444.jpg

• Like 29

Dzisiaj  nie wytrzymałem i zrobiłem wszystko , żeby przypadkowy w sumie wyjazd przebiegł w drodze powrotnej w pobliżu strumyka i żebym miał choć dwie godzinki na jego penetrację  :) . Od przedwczoraj woda spadła o jakieś 10 cm i osiągnęła absurdalnie niski poziom . Wiele fragmentów korytka było zupełnie suchych , jednak woda płynęła , jest na tej rzeczułce wyraźny spadek i różnica poziomów . Ale jednak gdybym wybrał się na te łowy specjalnie ( a pewnie by tak było ) - byłbym załamany .

Pierwsze minuty bez brania i bez kontaktów wzrokowych , jednak później zaczęło się coś dziać . Pierwsze branka , pierwsze niewielkie rybki , pierwsze zbiórki . W jedynym sensownym miejscu , dającym szansę na większą rybkę łowię takiego fajnego podczterdziestaczka . Zostaje jeszcze godzinka , zmieniam miejscówkę . Przedzieram się przez morze pokrzyw w nieustannie towarzyszącej mi chmarze komarów . Zaskakuję znienacka czaplę , która w popłochu , lotem koszącym sunie nad taflą ciurka nie mogąc wzbić się w górę przez gęsty szpaler drzew . Jakieś sto metrów ode mnie wzbudza popłoch na wodzie - grube fale rozchodzą się po całej  mikrej szerokości ciurka . Znam to miejsce . Przy tym stanie wody bez szans powodzenia . Przy normalnej wodzie darzyło częściej widokami grubych ryb niż braniami .

Zaczynam trochę powyżej . Łowię klenika i mam branie . Dochodzę do miejscówki . Stoję na małej skarpie , jestem jak na widelcu  ale jednak w cieniu , podczas gdy miejsce przy zwalisku jest lekko prześwietlone słońcem przebijającym się przez drzewa . Rzut na jakieś 6-7 metrów . Poprawne prowadzenie na jakichś dwóch metrach . Ryba siada miękko , walczy spokojnie jak na tak małą wodę . Ale też i holuję ją delikatnie . W prześwietlonym fragmencie rzeczki widzę towarzyszące jej cztery ryby , jakby zaciekawione całą sytuacją . Dwie podobne rozmiarowo , dwie znacznie większe . Lądowanie dosyć skomplikowane , drzewa z góry ograniczają pole manewru . Szybka fota w nieustającym jazgocie komarzym . Jetem pokłuty , poparzony przez pokrzywy i szczęsliwy  :D . Fajny grubasek w ciężkich warunkach .

1495923532dsc04448.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"               :good:
Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 31

Wczorajszy klenik złowiony na żuczka forumowego kolegi Calvusa.W piątek wskoczył do mojego kleniowego pudełeczka,a już kilkanaście godzin pózniej złowił fajnego klenia.Uwielbiam te powierzchniowe brania.

post-46066-0-47977700-1495989316_thumb.jpg

Edytowane przez tomas
  • Like 33

Witam! Chciałem się pochwalić swoim osobistym kleniowym rekordem, który pobiłem w dniu dzisiejszym.Na ryby wybrałem się popołudniu - tuż po pracy. Dojeżdżając nad wodę słyszałem już dobiegające z oddala oznaki burzy. Liczyłem, że przejdzie bokiem - niestety zmuszony byłem łowić w strugach deszczu. Opłacało się. około 18:20 jest łupnięcie i kijek zaczyna mocno pulsować pod ciężarem ryby. Po krótkim (i dość szczęśliwym) holu ryba ląduje w podbieraku gdzie chwilę później wypina się ze zdemolowanych kotwic. Jest życiówka! Jak zwykle w takiej sytuacji, nie posiadam miarki. Szybkie przyłożenie do wędki- wystaje ponad dolnik. Do magicznych 50 cm zabrakło raptem 1,5 cm. 48,5 cm! W dodatku na woblerka własnej roboty! Rozpiera mnie radość. Szybka sesja i rybka odzyskuje wolność. Niech rośnie :)

Sprzętowo:

Batson RX 7 2,75m 7-14g

Cormoran Chronos 2500

Tectan 0,16mm

post-46831-0-60576000-1496175660_thumb.jpg

post-46831-0-70546900-1496175665_thumb.jpg

Edytowane przez zwiraz
  • Like 44