Skocz do zawartości

Klenie 2017

norbert-10

Rekomendowane odpowiedzi

Wciąż długa nimfa. W porównaniu do zeszłego roku zauważyłem ogromną różnicę w zachowaniu kleni. W ogóle nie widzę żeby stały pod powierzchnią i wygrzewały się w słońcu, przykłady żerowania z wierzchu znikome. Większość ryb które zdołam dostrzec jest przyklejona do dna, jak już się zainteresują jakąkolwiek muchą podpłyną na bezpieczny dystans i z powrotem na dno. Nie wiem czy to zasługa dłuższej zimy i późniejszej niepogody, w każdym bądź razie różnica w stosunku do zeszłego roku pod względem żerowania i zachowania jest diametralna...

fyznp.jpg

Edytowane przez Michał P.
  • Like 21

Krótka przepustka - trzeba na chwilę zajrzeć nad wodę :)
Klenior nie tyle długi co mega gruby-szeroki. Było jeszcze z 10 mniejszych kolegów wielkości 35-45.
Sprzętowo
Avid 256 do 28g
PP 0.15
Zauber 4000
Kleniorki brały na płytko schodzący woblerek 10cm :)

20170604_005537.jpg

Edytowane przez Tomus
  • Like 48

Nieco przewrotnie bedzie. Nieprawdopodobny harpagan sie trafił...
Operacja trwała 15 min, pacjent przezył :)

Polecam lekturę i stosowanie się do naszych regulaminów. To naprawdę nie jest takie trudne - 99% naszych forumowiczów to rozumie. A z pozostałymi szybko się rozstajemy...

Edytowane przez woblery z Bielska

Zawodowy klenio który dał mi I miejsce :D wyjechał na smużaczka spod mojej ręki  B)  Ogólnie ruby reagowały bardzo słabo. Dopiero smużak podany z nurem zadziałał :)

8513647_IMG_20170611_114553.jpg

8513645_IMG_20170612_221832.jpg

Nózki już zdewastowane ale daje radę! :) Pozdrawiam

Edytowane przez patzaw26
  • Like 19

Trochę strach wstawiać zdjęcia na  forum,bo to palce za grube,bo ryba za blisko obiektywu,bo bardziej miarodajne są zdjęcia przy podbieraku albo miarce,ale co tam zaryzykuję..Pięćdziesiątak złowiony na "Sieniaka"jakiś czas temu w pomorskiej rzeczułce.

post-46066-0-02707200-1497538130_thumb.jpg

• Like 19

Dzisiaj wędrując wiślanym brzegiem na moment zdradziłem bolenie. Przy ciekawej burcie harcowały klenie i nie było wyjścia, na agrafce ląduje niewielki wobler. Co rusz wabik jest zżerany przez kleniową młodzież, spośród której w końcu udało się wyłuskać coś fotogenicznego, jedna ładna ryba tuż po braniu się wypięła. W roli prowokatora Gajosik w ciemnych odcieniach :)

DSC01564-2.jpg

DSC01558-2.jpg

• Like 36

Dużo zależy od rzeki. Przykładowo ten ostatni grubasek na rzece gdzie go złowiłem na wedce #4 sprawdził wytrzymałość tego kija ale cały hol odbył się bez większych problemów. Gdybym tą samą rybę miał na Dunajcu w okolicach gdzie łowię - myślę że nie miałbym większych szans także nie tylko siła ryby, ale i siła rzeki ma znaczenie jeśli chodzi o moc kija.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3