Skocz do zawartości

Kulturystyka, fitness, sporty siłowe i sylwetkowe...

patu

Rekomendowane odpowiedzi

Dopadła mnie trochę stagnacja wywołana 7 miesięcznym treningiem bez większych zmian (FBW cały czas, jedynie zmieniają się ćwiczenia).

Trenuję przeważnie 3x w tygodniu (bywa bardzo rzadko, że 2, a czasem 4). Do tej pory ćwiczyłem FBW.

Odpowiednio:

Dzień A

1. Plecy

2. Klatka

3. Biceps

4. Triceps

Dzień-dwa przerwy

Dzień B

1. Nogi

2. Klatka/barki

3. Biceps

4. Triceps

5. Brzuch

Każdy trening rozpoczynam od 8 minut bieżni (6 min biegu + 2 minuty od pełnej prędkości do całkowitego zatrzymania) i kończę interwałami 20-25min (1min biegu, 1min marszu).

Generalnie efekty cały czas są (wzrost siły i wizualna poprawa sylwetki), michę trzymam, choć chcę trochę węgle uciąć aby niżej zejść z BF. Suplementacja jedynie kreatyną.

Coś bym chciał zmienić - co radzicie?

Napisz co robisz na tych treningach, jaka objętość, przerwy pomiędzy seriami, ile czasu zajmuje ci trening A, ile B? Spróbuj może coś pozmieniać, jeśli preferujesz fbw to możesz spróbować zjechać z ciężarami a zwiększyć objętość treningu lub odwrotnie.

Robiłem taki trening kiedyś 3x tydz.. Takie "trochę" fbw o dużej objętości polegające na angażowaniu mięśni antagonistycznych + zakończenie treningu jakimś ćwiczeniem wydolnościowym (np. boxjump, barpeesy czy skakanka).

A raczej wspominam to jako konkretny wpierdol dla układu nerwowego, całość zrobiłem dopiero na 8treningu, kiedy układ nerwowy zaakceptował mega wysiłek..

• Like 1

Napisz co robisz na tych treningach, jaka objętość, przerwy pomiędzy seriami, ile czasu zajmuje ci trening A, ile B? Spróbuj może coś pozmieniać, jeśli preferujesz fbw to możesz spróbować zjechać z ciężarami a zwiększyć objętość treningu lub odwrotnie.

Robiłem taki trening kiedyś 3x tydz.. Takie "trochę" fbw o dużej objętości polegające na angażowaniu mięśni antagonistycznych + zakończenie treningu jakimś ćwiczeniem wydolnościowym (np. boxjump, barpeesy czy skakanka).

A raczej wspominam to jako konkretny wpierdol dla układu nerwowego, całość zrobiłem dopiero na 8treningu, kiedy układ nerwowy zaakceptował mega wysiłek..

Trening A i B zajmuje średnio 2h. Przerwy w serii 45s-1min. Staram się jak najkrócej, ale bez tych przerw brakuje siły.

Po treningu czuje się zmęczony, ale daję radę.

Zastanawiam się czy odpowiednią ilość ćwiczeń wykonuję:

Plecy, nogi, klatka - robię po 3 ćwiczenia (3-4 serie).

Biceps, triceps, brzuch - po 2 ćwiczenia (4 serie). Czasem na dopompowanie dodaję jeszcze jedno ćwiczenia 1-2 serie.

Jak efekty są cały czas to po co chcesz coś zmieniać? Utnij faktycznie węgle najwyżej i rób swoje. To nie sprint tylko maraton, cierpliwości

Prawda, zjadę z węglami i za 5-6 tygodni pierwsze efekty powinny być widoczne i mierzalne ;).

Nie przejmuj sie tym Kacper, rob swoje,- chyba ze masz jakies sportowe cele przed soba...

Moze pora sobie troche przerwy zafundowac?Albo tak przekomponowac trening by nie byl tak dlugi?

Nawet w czasach gdy uprawialem sport nazwijmy to jak na tamte czasy wyczynowy takze lepiej mi wchodzily treningi jeden rano przed szkola a drugi popoludniu ale zaden z nich nie trwal wiecej niz 75min.

Na poczatku studiow bylem zmuszony do 4 treningow w tygodniu i zeby to jakos upchac treningi wydluzyly sie do 120-150 min. Bylem non-stop zmeczony pojawily sie kontuzje itd....

Od momentu jak znow sie ruszam (ale w splicie 3-1) minol podobny czas jak u Ciebie (8 miesiecy).

Piersze trzy miesiace przyniosly mi rekompozycje ze az samemu bylo mi trudno w to uwierzyc.

Kolorie w posilkach mam zredukowane tylko o 500 w stosunku do " osobistej normy" a obecna waga pokazuje 105 kg czyli po poczatkowym sporym spadku poszla do gory.

Wszystko jednak tlumaczy stan BF. Na poczatku mialem ok 45-50 a obecnie ok 22-25,- czyli redukcja o polowe :) z czego jestem bardzo zadowolony, szczegolnie ze mam tendencje do otylosci brzusznej i miedzynarzadowej...

Ja trenuje (jak na dziadka ;) ) chyba bardzo intensywnie (przerwy max 60 s) ok 60 minut w dni treningowe i do tego teraz w lecie 15 min interwalow, jak sie ochlodzi to wroce do 60 min cardio po treningu silowym, do tego oczwiscie wedrowki ze spinningiem lub muchowka, ogrod, glupoty z synami ale i pizza albo zeberka i piwo z kolegami....

Nie ma mowy zeby moj organizm sie do redkcji przyzwyczail bo jednego dnia zamiast -500 ma + 1500 a innego bonusowy -1000  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler

Nie przejmuj sie tym Kacper, rob swoje,- chyba ze masz jakies sportowe cele przed soba...

Moze pora sobie troche przerwy zafundowac?Albo tak przekomponowac trening by nie byl tak dlugi?

Nawet w czasach gdy uprawialem sport nazwijmy to jak na tamte czasy wyczynowy takze lepiej mi wchodzily treningi jeden rano przed szkola a drugi popoludniu ale zaden z nich nie trwal wiecej niz 75min.

Na poczatku studiow bylem zmuszony do 4 treningow w tygodniu i zeby to jakos upchac treningi wydluzyly sie do 120-150 min. Bylem non-stop zmeczony pojawily sie kontuzje itd....

Od momentu jak znow sie ruszam (ale w splicie 3-1) minol podobny czas jak u Ciebie (8 miesiecy).

Piersze trzy miesiace przyniosly mi rekompozycje ze az samemu bylo mi trudno w to uwierzyc.

Kolorie w posilkach mam zredukowane tylko o 500 w stosunku do " osobistej normy" a obecna waga pokazuje 105 kg czyli po poczatkowym sporym spadku poszla do gory.

Wszystko jednak tlumaczy stan BF. Na poczatku mialem ok 45-50 a obecnie ok 22-25,- czyli redukcja o polowe :) z czego jestem bardzo zadowolony, szczegolnie ze mam tendencje do otylosci brzusznej i miedzynarzadowej...

Ja trenuje (jak na dziadka ;) ) chyba bardzo intensywnie (przerwy max 60 s) ok 60 minut w dni treningowe i do tego teraz w lecie 15 min interwalow, jak sie ochlodzi to wroce do 60 min cardio po treningu silowym, do tego oczwiscie wedrowki ze spinningiem lub muchowka, ogrod, glupoty z synami ale i pizza albo zeberka i piwo z kolegami....

Nie ma mowy zeby moj organizm sie do redkcji przyzwyczail bo jednego dnia zamiast -500 ma + 1500 a innego bonusowy -1000  :lol:  :lol:  :lol:

Fizycznie czuje się rewelacyjnie, regeneracja - 7-8h snu, dieta, zero wrażenia niewyspania czy głodu.

Trening długi bo zawieram w nim kardio + rozciąganie. Na 2 treningi dziennie nie mogę sobie pozwolić - ewentualne 15-20 minut biegania rano (tylko czy na czczo ma to sens?)

Może faktycznie niepotrzebnie szukam zmian, jak już mnie dopadnie mocna rutyna to przedtreningówki zastosuję, a jak to nie pomoże to wówczas faktycznie przerzucę się na splita lub Push&pull, skrócę czas treningów (3-4 treningi po 2-3 grupy mięśni).

Bardzo fajne obserwacje można poczynić na swoim organizmie - trening następnego dnia po kilku piwach, kardio do dupy, mniej siły. Podobnie było po tygodniu w Skandynawii bez treningu i bez diety. Nomen omen koledzy przeklinali mnie, że prawie biegam po tych ścieżkach nad rzekami, a nawet oddech mi nie przyspiesza.

Na cheaty pozwalam sobie w weekendy (jeden posiłek + jakieś % spotkanie ze znajomymi), nie dążę do BF na poziomie <10%, chciałbym aby było w okolicach 13-15%. Przy masie 88-90kg powinno być dobrze.

Patu - zdrowiej i wracaj silniejszy ;).

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Tak to jest Patryk jak sie zbyt dzieciecymi ciezarami trenuje  :lol:  :lol:  :lol:

Co tam treningi,- a lowic mozesz?

...loozik,wracam do formy,redukcji c.d..kopytka po cardio i minus 5 na liczniku

0m1nm8016q1b.jpg

Edytowane przez patu
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Super Patryk  ;) widac ze jest moc.

Ja od jutra zaczynam roztrenowanie i przerwe po bardzo uczciwie przetrenowanych 11 miesiacach bez najmniejszej przerwy 6 raz w tygodniu.

I mam do Was pytanie zwiazane z micha w trakcie przerwy. Dokladnie interesuje mnie ile kalorii dziennie i ile balka na/kg.

Pierwszy tydzien planuje :rolleyes: nic nie robic :wub: oprocz codziennych godzinnych spacerow, jak na emeryta przystalo ;) w drugim codziennie kardio a potem dwa tygodnie urlopu wiec bedzie plywanie, alkoholizowanie, balangi, wyzerka i plaza... :lol: i cale kardio psu w dupe  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

Ja na 8 dniowym allinclusive "robiłem" 1kg do przodu...ale to raczej retencja po alkoholizowaniu się bo poza tym jadłem praktycznie tony mięsa...no i co drink to parę basenikow. Miłego wypoczynku ????, czasami jest potrzebny bardziej niż trening

• 1 miesiąc temu...

Nie musisz znowu tych węgli na minimum obcinać, ustaw makro na swoje zero kaloryczne, białko zostaw jak było, i wtedy nawet przy wysokich węglach ani nie przytyjesz, ani nie spadniesz. Dobra robotę robicie, ja na 12 tygodniu masy, plus 6kg, krata na brzuchu jest więc okej. Męczy tylko jedzenie po 600g węglowodanów w dni treningowe, a tak to najlepsza masa w życiu.

Edytowane przez wobler130

Przy teraźniejszych 78kg, cel to 80. Jestem dość niski więc przy tych kilogramach nie jestem już takim maluszkiem haha. Do co insy i cukrów, badam je regularnie, w ramach ciekawostki, do 10tygodnia w ciągu dnia cukier był na poziomie 80 w ciągu dnia. Tyle że no właśnie, taka ilość węgli wymaga odpowiedniego przygotowania i suplementacji, również przez Ciebie wymienioną koleżanką haha. Ale znam takich co jedzą tyle bez niczego, tyle że po masie oni ja już mocno przylani, a ja kończę ja z kaloryferem.