Skocz do zawartości

Jaki materiał przyponowy

Luka81

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie szukałem ale nie znalazłem.

Szukam rozwiązania na delikatny przypon anty szczupakowy;).

Chciałbym dobrać się do okoni z muchą. Mam wodę która daje bardzo duże szanse do takich eksperymentów, probleem są tylko szczupaków których jest całkiem sporo, a że nie lubię oddawać much ;) muszę zabezpieczyć je delikatnym przyponem który nie będzie wadził okoniom.

Jaki materiał przyponowy proponujecie i jak to wszystko zmontować żeby było ok.

Z góry dzięki.

L

Przerabiałem temat, niestety nie znalazłem idealnego rozwiązania. Przez chwile myślałem że kewlar, ale pajki też go tną. Najlepsze jeśli chodzi o ochronę przed obcinką były najcieńsze przypony Dragon-a Light Surfstrand, tylko źle znosiły rzuty muchówką i pękały przy zaciskach. No i oczywiście konieczna agrafka itp. co zapewne przekłada się na prace muchy i ew. brania oksów...

Zrobiłbym tak jak Marian radzi, czyli cienka linka jubilerska. W domu do każdej muchy dodałbym taki odcinek 15cm takiej linki. Jeśli umiejętnie są zgrzejesz to powstaje dość trwałe połączenie. Jeśli mucha będzie wyjątkowo łowna to po kilku wyjazdach zrobisz nowy odcinek. 

Zrobiłbym tak jak Marian radzi, czyli cienka linka jubilerska. W domu do każdej muchy dodałbym taki odcinek 15cm takiej linki. Jeśli umiejętnie są zgrzejesz to powstaje dość trwałe połączenie. Jeśli mucha będzie wyjątkowo łowna to po kilku wyjazdach zrobisz nowy odcinek. 

Jaką ma wytrzymałość linka jubilerska ? Oczywiście nie to 045 tylko te cieńsze ..?

Witam.

Marian, Kacper ... o takie coś chodzi ?

http://allegro.pl/linka-jubilerska-struna-metal-0-30mm-100m-srebrna-i6638707390.html

Jak to łączycie ? Da się wiązać ? Agrafki ? Łączniki zaciskowe ?

Nie skręca się i nie łamie ?

Do tej pory używałem cieniutkiego wolframu, co prawda da się wiązać, ale potrafi się przecierać na węźle i pęka. Natomiast skręca się niemiłosiernie i gnie już nieodwracalnie.

Też szukam.

Pozdrawiam.

Również nie mierzyłem mocy linki, ale jest mocna. Z resztą wielu producentów sprzętu wędkarskiego sprzedaje je pod swoim logiem. 

Ja ją zgrzewam. Z czasem się skręca, otulina schodzi ale koszt jest na tyle śmieszny, że nie stanowi to problemu. 

Na szczupaki używam zamiennie knot2kinky i vision wire. Czasem również tej linki. 

Kacper, czy jest jakaś różnica w trwałości zgrzewanych połączeń między visionem a tą linką jubilerską?

W tej jubilerskiej ta powłoka jest cieńsza, jeśli chodzi o rozciąganie to dość trwała. Nie przypominam sobie abym kiedyś stracił muchę z powodu uszkodzenia zgrzewu, aczkolwiek zdarza się, że zgrzew się rozdwaja, wtedy wymieniam przypon. 

W Visionie lepiej się wtapia i przypon jest mniej podatny na uszkodzenia (skręcanie, "łamanie"), ale cenowo jest dużo drożej. 

A ja skręcam dosyć ciasno na odcinku pół centymetra, owijam jeszcze końcówką i na miejsce skrętu naciągam najcieńszą koszulkę termokurczliwą.

Podgrzewam żeby koszulka się ładnie zacisnęła co jednocześnie stapia otulinę. Nic się nie rozkręca, jest estetyczne, trwalsze i zależnie czy dam przezroczystą czy np. od strony muchy/agrafki czerwoną - dodatkowy element wabiacy.

Dzięki za teścik. Podejrzewałem że będą różnice, jednak nie sądziłem ze tak duże. Szkoda że nie ma w teście jakichś linek tzw tanich producentów , okazało by się czy ich oferta, która znajduje się mniej więcej w połowie przedziału cenowego pomiędzy linkami z allegro a AFW czy Vision, przewyższa jakościowo półprodukty jubilerskie. ..

Ale i tak fajnie ze ci się chciało.

Używam jak Marian plecionki jubilerskiej. Zresztą za Jego namową od dwóch lat. I dla mnie materiał genialny.  Tani, prosty w obsłudze, Można zaciskać tulejkami, można wiązać (nie wszystkie węzły) Mocy nie mierzyłem ale 0,30 jest dla mnie wystarczająca. 

Można wiedzieć jaki węzeł masz sprawdzony?