gończy Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Jako że jest to mój pierwszy wpis chiał bym serdecznie powitać szanownych Kolegów a jeszcze serdeczniej Koleżanki i życzyć wszystkim tylko tego co dobre. Dwa zdania o sobie. Jestem wędkarzem brzegowym głownie rzecznym. Rzadko macham gumami za to bardzo lubię przynęty twarde a kijki preferuję zdecydowanie długie. Jest niedziela, siorbam sobie piwko i tak sobie myślę że Wojtka jak w tytule po prostu ,,,, poje,,,, Ale do meritum Zapewne zapytacie czemu poj…. ? czemu tak obcesowo i kategorycznie ? A no jest tego przyczyna Zacznę od początku Na Wojtka trafiłem przypadkiem . Nie reklamuje się gość jakoś specjalnie więc dotarcie do niego nie odbywa się na zasadzie wpisania w googl prostego hasła. Nie pojawia się na szczycie wyszukiwania . Już na starcie ujął mnie podejściem do klienta. Było merytorycznie bez lansowania tego co na składzie akurat zalega. Zupełnie inaczej niż w przypadku wyłącznych dystrybutorów różnych znanych marek . Nachalna krypto reklama jakoś do mnie nie przemawia choć rozumiem że produkt trzeba sprzedać . Jednak jeśli pytam to oczekuję w miarę pełnej oferty/propozycji i nie interesuje mnie że tylko marka M, B lub inna dowolna jedynie słuszna jest bo choć prywatnie tak właśnie myślę o 3006 to znam i potrafię wymienić zalety i wady pozostałych 7-ek Na próbę zamówiłem u Niego pierwszy patyk. W sumie o kijaszku rozmawialiśmy bardzo oględnie . O ile pamiętam ani razu nie padły kategoryczne stwierdzenia co do samego zbrojenia ani tym bardziej co do wyglądu dolnika . Ot taki tylko ogólny zarys. W efekcie dostałem kijek dokładnie taki jaki bym sobie winszował . Schludny czysty bez nadlewek lakieru w gustownej skromnej rękojeści i z setem przelotek które wyciskają z patyka wszystko co fabryka dała. Wykonanie minimalistyczne podporządkowane walorom użytkowym ale estetycne i ze smakiem bez fajerwerków z gatunku –‘ uroda łowickiej spódnicy’. Jedyna ekstrawagancja to jedna srebrna nitka w tipecie No i tym sposobem kupił mnie definitywnie. A po za tym rozmowa z nim to czysta przyjemnoś . Bardzo sobie cenię ten zgryźliwy humor W tak zwanym międzyczasie wykminiłem sobie kijek pod pstrąga dedykowany dla Białej Przemszy,( taka miniaturka Iny ale bez klenia czyli nie kompletna ). Pojawił się jednak pewien problemik. Jak wcześniej wspominałem nie przyswajam kijów krótszych od 2,4 a uparłem się że ma mieć 2,75, wybór okazał się nie łatwy. Standardowa lektura tabelek dała tyle ze w głowie zrobił mi się mentlik. Skończyło się na stwierdzeniu : dobra Wojtek wybierz coś , mam do Ciebie zaufanie. No i wybrał ! Po drodze padło z Jego strony tylko jedno jeszcze pytanie. Ma być budżetowo czy tak jak ja bym chciał ? Kurcze wydawać by się mogło że dla doświadczonego rzemieślnika-wędkoroba wykonanie Pstrągówki nawet dł 2.75 nie powinno być zadaniem nie do ogarnięcia. W końcu pstrągówka to klasyka w tym rzemiośle. A jednak myliłem się. Przerosło!. Zdecydowanie nie tego oczekiwałem ! Z tuby wyjąłem czarny jak smoła kijaszek w typowej dla Wojtka estetyce ubrany w ładny korek i set 12-u torzitów (podobno blank tak chciał ) na blanku ITM 90mlxf2 opisanym w Art. Rodzie 3,5-14 i 10 lb. . Pierwsze machanki na sucho wypadły bardzo pozytywnie . Kijaszek dobrze wyważony bardzo manewrowy super się ładuje. Oczywiście nie zdzierżyłem i w pierwszy weekend pognałem obrzucać. Nie miałem jeszcze do niego kręciołka no to zapiąłem daiwę 3000 z 9-o kilową plecionką , wcisnąłem w kieszeń pudełko z kilkoma przynętami i heja .Zacząłem standardowo wahadełka 6-10, obrotówki 1-2 pstrągowe cefale od Krzyśka. W tym zakresie Ameryka i bynajmniej nie ta południowa . Kontrolnie bachnąłem jeszcze wahadełkiem 16 gram i tu też zgodnie z przewidywaniami wszystko komfortowo. Moim zdaniem bez zgrzytu obsłuży 18 gr. Ale tak bardziej dla jaj niż z przekonania podczepiłem do grubej jak krowi łańcuch plecionki paproszka w sierściucha w okolicy 2 gram. I szok. Chciałem trafić w dołek i przestrzeliłem o kilka metrów no to jeszcze raz i znowu . Dopiero po chwili odnotowałem że jednak czuję na kiju tego paproszka. Po tym co kijek pokazał wiem że w tym sezonie to będzie moje podstawowe narzędzie. od bolka na lekko po okonki palczaki. Oczywiście obmacham go jeszcze boleniówkami na Wisle ale mam niezachwiane przekonanie że będzie super. Zachodzę tylko w głowę czy to zasługa samego blanku czy może aż tak mu pomogło podparcie tymi 12-ma przelotkami? I patrz chłopie co żeś uczynił. Do tej pory myślałem że mam do czynienia z inteligentnym człowiekiem. Po tym co narobiłeś z przykrością stwierdzam że troskam się o Ciebie Kolego. Ten kij to strzał w kolano. Miałem pomysł na 8 lb kijaszek pod klenie, teraz nie widzę potrzeby, Kołatało mi się po łbie też coś mocniejszego niż te 10 lb a Ty w jednym zrobiłeś mi trzy kije i wybiłeś mi z głowy pomysły. Weż Ty się Człeku ogarnij. Nie moja sprawa jak interesy prowadzisz ale tak to się emerytury na Seszelach nie dorobisz. Obawiam się że szczyt Twoich możliwości to używana jurta w … Azerbejdżanie Pozdrawiam Darek Ps Oby ten stan utrzymywał się jak najdłużej czego sobie z całego serca życzę i może czas nareszcie na wątek autorski ? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) trzy to jeszcze nie strzał w kolano , jakby 5 ogarniał to już tak . fajnie masz kolego żeś tak trafił ;)znając życie zawsze coś sie wymyśli ,aby następny kijek robić ... Edytowane 12 Lutego 2017 przez inter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Fajnie byłoby, jakbyś jakie zdjecia tych wedek wstawił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Masz jeszcze chwilkę, zmień przynajmniej to "wywarzenie" (chyba że blank był dokładnie wygotowany i odparowany), pozostałe wpadki jakoś przeżyję I wstaw fotki! Edytowane 12 Lutego 2017 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Darku, jeśli myślę o tym samym Wojtku, co tryska trochę zgryźliwym humorem, to On wątek autorski ma, tylko bardzo głęboko w czeluściach internetów się zawieruszył, wątek oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Masz jeszcze chwilkę, zmień przynajmniej to "wywarzenie" Poprawiłem Na literówki i interpunkcję zabrakło czasu Darku, jeśli myślę o tym samym Wojtku, co tryska trochę zgryźliwym humorem, to On wątek autorski ma, Dobrze Januszu kombinujesz a wzmiankowany niech go odkopie Zdjęcia oczywiście wkleję jak tylko zrobię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Wzmiankowany go nie będzie odkopywał bo dotyczy rezonansów. Te kijki są zrobione przez Cage Rods który wątku na Jerku nie ma jak na razie. Może kiedyś będzie chociaż to tak trochę głupio chwalić się tym że zrobiłem rękojeść czy zalakierowałem omotkę Nad sprzętem pracuje nas dwóch, szef czyli @Cage, a ja tam mogę posprzątać i czasem zrobić coś poważniejszego. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Wątek by się przydał. Może jakoś Wojtka namówimy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) OK. Tak poglądowo i trochę gięcia; Jutro zrobię detale i może rozgryzę o co tu chodzi z tymi zdjęciami Kijki po kolei jak w opisie. Pierwszy batson Drugi talon Edytowane 17 Lutego 2017 przez gończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 to jeszcze raz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 wykonanie perfekcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) i jeszcze raz Edytowane 18 Lutego 2017 przez gończy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 ... w czasach powszechnego przerostu formy nad treścią, Wojtek idzie pod prąd... fajnie, że ktoś ma odwagę robić wędki tak żeby dobrze działały a nie tylko ładnie wyglądały na zdjęciach Wątek by się przydał. Może jakoś Wojtka namówimy próbujcie, życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Jak sam nie zechce - to mu zrobię na złość, kilka sztuk sam obfotografuję (będzie koszmarna jakość) ale wątek powstanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Jak sam nie zechce - to mu zrobię na złość, kilka sztuk sam obfotografuję (będzie koszmarna jakość) ale wątek powstanie Gdyby każdy tak zrobił to wątek byłby dość obszerny na dzień dobry ... w czasach powszechnego przerostu formy nad treścią, Wojtek idzie pod prąd... fajnie, że ktoś ma odwagę robić wędki tak żeby dobrze działały a nie tylko ładnie wyglądały na zdjęciach próbujcie, życzę powodzenia No jest opór niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 To może w temacie wątku tak prosto z mostu - d..y sobie pooglądajcie na fotkach albo najnowsze wymysły wybitnych zespołów konstruktorów tworzących dla firm D, J, K i wielu innych literek alfabetu.Naprawdę głupio się czuję wrzucając nic nie wnoszące fotki dwudziestego siódmego MHX-a np. Bo SKSS się zmutował czy może odkryłem nowy kolor nitki w katalogu Fuji? Zdarza mi się coś napisać jednak bardziej interesuje mnie technika jako taka niż tipecik, decalic, wyplataneczka, tygrysek czy dalmatyńczyk. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Złośliwiec ze mnie.A co 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Że niby u Ciebie jest śnieg taki ładny, biały a u mnie błoto jak g....? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Waldek, co to za ładny kijek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Waldek, co to za ładny kijek?jakaś japońska wykałaczka (chyba) ?Hm, no i wątek jakby sam powstaje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Waldek, co to za ładny kijek?TR78 Super Nimble Minnow, 234cm, 3-14g, 5-12lb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Złośliwiec ze mnie.A co Z setki wręcz odrzucających kijaszków wykonanych na SKSS + Burl lub tygrysek ten kijek na pewno się bardzo wyróżnia .Nie odrzuca i kij jest bardzo gustowny i na pewno ma sportowy charakter Ładnie to wygląda i jest na czym oko zawiesić , te pokazane w wątku niczym szczególnym się nie wyróżniają , no może tylko bardzo dobrymi blankami, które decydują w dużym stopniu o tym że wędki bardzo dobrze spełniają swoje zadanie i w pełni rozumiem entuzjazm właściciela bo w końcu są to tylko narzędzia służące do połowu ryb . Też mam kilka swoich ulubionych wędek i najważniejszym kryterium oceny jest ich przydatność jako narzędzie, a wygląd chyba jest najmniej ważny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) bo w końcu są to tylko narzędzia służące do połowu ryb Dokładnie tak jak piszesz. Ważne żeby najlepiej jak to możliwe spełniały swoje zadanie. Mnie osobiście wodotryski i kawiarki w dolniku nie są potrzebne. Za to dobrze dobrane i własciwie rozmieszczone przelotki już tak. A że jest dokładnie, czysto i schludnie to tylko in plus. Edytowane 19 Lutego 2017 przez gończy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 No to i Wojtka trzeba pochwalić bo szpadę nieziemską ukręcił I jak widać łowi od pierwszego razu: Dziękuję 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Odświeżymy wątek: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi