Skocz do zawartości

Woblery Paweł R.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zaglądających do mojego wątku.

W końcu odważyłem się i otworzyłem własny wątek z moimi woblerami :)

W tym roku mija 8 lat jak zacząłem swoje struganie  i tak trwa aż do dziś, z większymi lub mniejszymi przerwami.

Przynęty wykonuje tylko na własny użytek, czasami obdarzę woblerem któregoś z znajomych. Wszystkie przynęty wykonuje 100% ręcznie, bez pomocy jakichkolwiek urządzeń elektrycznych. Materiał to lipa, bardzo rzadko balsa. Głównie robię przynęty pod bolenia.

Co jakiś czas będę się starał co tu wstawić z moich przynęt.

Poniżej dwie moje boleniówki, długość 8cm, waga około 7gr bez kotwic, w celu zwiększenia odległości rzutu zakładam na obie kotwice ołowianą lametę, praca bardzo drobna z odskokami i niewielkim oporem podczas szybkiego prowadzenia. 

Wszelkie sugestie uwagi mile widziane.

7378166_003.JPG

7378511_007.JPG

• Like 13

To prawda, lubię prostotę :)  Po niżej woblery wystrugane w 2010r. dziś już emerytowane, żal nimi rzucać przed obawą ich utraty. Dały mi wiele pięknych wspomnień i wspaniałych holi, w tym rekordowego Wiślanego bolenia którego do dziś nie pobiłem.

7383178_003.JPG

• Like 4

Są "moje" woblery ! Pytacie czy łowią ? Zapewniam że tak !!! Może to potwierdzić zdjęciami zarówno Paweł jak i ja oraz wiele innych osób :) na ich rzecz praktycznie porzuciłem inne przynęty boleniowe :) mam ich całe pudełko i pewnie jeszcze przybędzie przed sezonem prawda Paweł :D ? A jeśli chodzi o malowanie to totalna prostota i to mi się w nich podoba ! potwierdza to fakt że wobler nie musi wyglądać jak biżuteria żeby łowił ! Fajnie Pawle że w końcu je pokazałeś światu hehe ! 

• Like 3

Kolejny mój wytwór :) jest to wobler jak ja to nazywam do zadań specjalnych :)

Długość 8,5cm waga 8gr materiał balsa (pływak) praca drobna lecz już bardziej wyczuwalna na kiju, dobry do wolnego i średniego ściągania. 

Sprawdził mi się łowiąc w klatkach, ale jego głównym zadaniem jest łowienie opaskowych boleni na wypuszczonego, ryb po za zasięgiem rzutu lub z braku możliwości cichego podejścia w okolice żerowania.

7392613_001.JPG

• Like 5

Te z jajem gitarka :) Pamiętasz jak miałem na tego od Ciebie Świńską rekordową maciorę  :) ? Wygrała ze mną z powodu bardzo trudnego miejsca do podebrania (wiesz o którym mówię) ale powaga takiej świni nie widziałem nigdy w życiu....

• Like 1