Skocz do zawartości

Ogólnopolski zlot jerkbait.pl 20-22.10.2017

milupa

Rekomendowane odpowiedzi

Się zgłaszam z 40lb elektrykiem

Kolego na Dadaju z elektrykiem jeszcze do tego w październiku jak raczej zawsze wieje,to nie jest rozsądne,zapytaj lepiej kolegów co tam często bywają,Dadaj to spore jezioro i na elektryku jak nie ma ładnej bezwietrznej pogody to bym nie ryzykował,to tak prewencyjnie ostrzegam,szkoda nerwów,po co kusić los.

Kolego na Dadaju z elektrykiem jeszcze do tego w październiku jak raczej zawsze wieje,to nie jest rozsądne,zapytaj lepiej kolegów co tam często bywają,Dadaj to spore jezioro i na elektryku jak nie ma ładnej bezwietrznej pogody to bym nie ryzykował,to tak prewencyjnie ostrzegam,szkoda nerwów,po co kusić los.

Liczy się integracja popływa w porcie a z elektrykiem na Dadaju to tylko przy trzcinkach :-)

Się zgłaszam z 40lb elektrykiem

Masz świadomość tysiąca hektarów?

1. Jak kolega wyżej napisał - bezpieczeństwo. Na Dadaju lubi dmuchnąć, a ma gdzie się rozpędzić.

2. Nie to, że się nie da, ale jednak warto pomyśleć o jakiejś spalinie. Nawet 4 konie będzie 100 razy lepsze. No i nie wyłączasz sobie wody trochę dalej niż dookoła zatoki przy hotelu.

Tapatalknięte ze srajfona

1. Lukson ( własna łódka )

2. Tomek88 ( własna łódka)

3. SzymusS ( własna łódka)

4. Wuran - łódka miejscowa

5. deejaybialy - łódka miejscowa

6. Welpa1809 ( własna łódka)

7. +1 od Welpa1809

8. Durzy- łódka miejscowa

9. Sławek.Sobolewski

10. BOB1

11. Slawito - (łódka miejscowa z Fazi)

12. Fazi -(łódka miejscowa z Slawito)

13. milupa ( własna łódka )

14. Golenia ( własna łódka)

15. yakoto (  łódka Golenia )

16. bolenjanusz ( łódka milupy)

17. michal7709 ( własna łódka )

18. rafcool ( łódka michal7709 )

19. Dano^

20. Godski

21. saw70

22. Fatso

23. Platynowłosy ( łódka miejscowa z Waldim)

24. Waldi ( łódka miejscowa z Platynowłosym)

25. brig

26. Hasior

27. Pauliśka

Masz świadomość tysiąca hektarów?

1. Jak kolega wyżej napisał - bezpieczeństwo. Na Dadaju lubi dmuchnąć, a ma gdzie się rozpędzić.

2. Nie to, że się nie da, ale jednak warto pomyśleć o jakiejś spalinie. Nawet 4 konie będzie 100 razy lepsze. No i nie wyłączasz sobie wody trochę dalej niż dookoła zatoki przy hotelu.

Tapatalknięte ze srajfona

Piszecie, że ekektryk to słaby pomysł.

Miałbym Minnkotę 55 lbs i dwa akumulatory.

Nie wystarczy?

Andrzej

Ludzie, bez przesady, trochę zdrowego rozsądku to i po Śniardwach da radę na elektryku. Zauważyłem, że czasami zachowujemy się jak byśmy po nie wiadomo jakich oceanach pływali a tak naprawdę 1400 ha to jezioro co najwyżej średniej wielkości. Pływałem na elektryku po jeziorach znacznie większych niż Dadaj i nadal żyję, zdrowy rozsądek jest najważniejszy. Nikt przecież, nawet na spalinie nie będzie się pchał w totalny rozpiździel.

Edytowane przez Pumba
  • Like 5

https://www.google.pl/maps/place/Dadaj/@53.851782,20.818685,13z/data=!4m5!3m4!1s0x46e26de4ffbe9703:0x98263209808534f5!8m2!3d53.8542913!4d20.8517191

Jak powieje nie ruszysz nawet z miejsca. Chyba, że nie będziesz szukał górek tylko pływał koło wysp ale na  jesieni między wyspami to jest już słabo i generalnie loteria.

• Like 1

https://www.google.pl/maps/place/Dadaj/@53.851782,20.818685,13z/data=!4m5!3m4!1s0x46e26de4ffbe9703:0x98263209808534f5!8m2!3d53.8542913!4d20.8517191

Jak powieje nie ruszysz nawet z miejsca. Chyba, że nie będziesz szukał górek tylko pływał koło wysp ale na  jesieni między wyspami to jest już słabo i generalnie loteria.

Spoko, wiem gdzie jest Dadaj, wiem jak wygląda, znam batymetrię i co ogólnie w odzie piszczy ;) Chodzi mi o to, że czasami pojawiają się warunki, w których nawet wędkowanie na spalinie jest niekomfortowe. Wtedy siedzi się w domu.

• Like 1

Ja miałem 2 razy tam naprawdę niezłego stracha. W tym raz na wiosłach :doh:. Pogoda ze słonecznego dnia ,od 6 rano do 12, zmieniła się w ciągu 15 min z totalnej flauty na 1,5 m fale. Uwięziło mnie to na "ptasiej" na dobre 3 godziny :)

Aaaa! Elektryka brać nie muszę <_< , ale łódka miejscowa by się zdała (chyba, że ktoś mnie przygarnie :wub: )

5. deejaybialy - łódka miejscowa

7. +1 od Welpa1809

8. Durzy- łódka miejscowa

9. Sławek.Sobolewski

10. BOB1

11. Slawito - (łódka miejscowa z Fazi)

19. Dano^
20. Godski
21. saw70
22. Fatso (łódka miejscowa, albo na dostawkę)
23. Platynowłosy ( łódka miejscowa z Waldim)
25. brig
26. Hasior
27. Pauliśka
Edytowane przez Fatso

5. deejaybialy - łódka miejscowa

7. +1 od Welpa1809

8. Durzy- łódka miejscowa

9. Sławek.Sobolewski

10. BOB1

11. Slawito - (łódka miejscowa z Fazi)

19. Dano^

20. Godski

21. saw70

22. Fatso (łódka miejscowa, albo na dostawkę)

23. Platynowłosy ( łódka miejscowa z Waldim)

25. brig

26. Hasior

27. Pauliśka

28. nurek28 ( prawdopodobnie własna łódka)

29. dekosz ( łódka miejscowa z OloP)

30. OloP ( łódka miejscowa z dekosz)

Piszecie, że ekektryk to słaby pomysł.

Miałbym Minnkotę 55 lbs i dwa akumulatory.

Nie wystarczy?

Andrzej

W 2015 byłem tydzień na Dadaju i codziennie pływałem na elektryku 55lb

Dało radę :) Ale pogoda była istnie letnia

Natomiast dopłynięcie do dalszych miejscówek - masakra :(

Osobiście uważam że możesz zabrać, ale licząc się z założeniem że:

1. Jak trafimy w tamtym okresie na brzydką, wietrzną pogodę, to nie wypłyniesz z portu

2. Jak będzie ładna pogoda, to popływasz, ale powoli

p/s

odnośnie brzydkiej pogody na wodzie ;)

https://www.youtube.com/watch?v=Mvk8IjeNMDc

Edytowane przez SzymusS
  • Like 1

Osobiście też bym doradzał pływanie na spalinie. Na silniku 4-5 konnym dopłynięcie z hotelu do najdalszych miejscówek zajmie ok.20-30min. Na elektryku odpowiednio dłużej. Są też jesienne miejsca blisko hotelu. Ogólnie nie ma co się martwić na zapas, jak komuś zabraknie prądu to wezmę na hol za swoją łódką.

Najważniejsze jest spotkanie i dobra zabawa !!

• Like 7

Ludzie, bez przesady, trochę zdrowego rozsądku to i po Śniardwach da radę na elektryku. Zauważyłem, że czasami zachowujemy się jak byśmy po nie wiadomo jakich oceanach pływali a tak naprawdę 1400 ha to jezioro co najwyżej średniej wielkości. Pływałem na elektryku po jeziorach znacznie większych niż Dadaj i nadal żyję, zdrowy rozsądek jest najważniejszy. Nikt przecież, nawet na spalinie nie będzie się pchał w totalny rozpiździel.

Wiadomo że lepiej na mocnej spalinie.

Ale z braku laku.

Popieram zdanie Łukasza . Zdecydowanie da się. .W ciągu roku robię około 200 km po jeziorze sporo większym niż Dadaj. Minnkota 55 z maksymizerem + ponton.

Do tego koniecznie dwa lub trzy akumulatory. Obserwowanie prognoz pogody obowiązkowe. 

Przy wietrze w porywach do 30-40 km/h można pływać.

Ja również polecałbym spalinkę, choćby 4-5KM. Problemem nie jest areał samego jeziora ale fakt że w tym rejonie jesienią zwykle mamy wiatry zachodnie i północno zachodnie, prawie nigdy południowy i wchodni. Wypłynięcie ze Star Dadaj na jesień to wiatr boczny przez główne ploso jeziora lub ewentualnie prosto w fejsa ;) Wiatr w burtę i brak możliwości cięcia fali z jakąś tam prędkością może być w rezultacie przykre a przecież ma być miło, ładnie i przyjemnie :) Biorąc pod uwagę silnik elektryczny trzeba liczyć się z tym, że do najbliższych ciekawszych miejsc z portu mamy tak plus-minus 3,5km tak więc z dwoma, trzema akumulatorami na pokładzie, 2 osobami i resztą grajdołka będzie to godzinna wycieczka czołgiem.

post-49385-0-27652000-1487075712_thumb.png

• Like 4