Skocz do zawartości
  • 0

Jerzy Wierzbicki w WŚ

Sławek Oppeln Bronikowski

Pytanie

Lipcowy numer owego miesięcznika zaszczycił swoją nieczęsto spotykaną , całkowicie bezinteresowną publicystyką nasz tutaj kolega - Jerzy . Przybli?źa w tekście swoje osobiste doświadczenia z pla?źowym castingiem , poszukiwania i ich efekty . Odkryciem i obiektem opisu jest tutaj długi kij castingowy , jego mo?źliwości i zalety . R?ł?źnymi drogami dochodzimy do wiedzy i biegłości , ka?źdy inną , chyba ?źe napchany jedynie słuszną gazetą . A długi kij w surfcastingu był i jest przecie?ź od zawsze , jeszcze przed epoką Beastmaster?łw i tak zasłu?źonych dla naszego spinningu quasi wklejankowych uniwersał?łw .

Jest to niestety publikacja z cyklu ewenement?łw sprzętowych , bo i nafaszerowana castem , i kr?łciaki się w tle przewinęły , czyli rzecz dość nieprzystająca do całkowicie prowincjonalnych , autarkicznie ubogich i samoograniczających się wizji i koncepcji tamtejszych redakcyjnych tuz?łw .

Więc zaraz obok - co było całkiem do przewidzenia - słynny wicenaczelny nie zdzier?źył i popuścił strumyk .

Swoich fobii i uprzedzeń .

Bo on programowo nie lubi castingu i kr?łtkich kij?łw , a tu ponad jego wyobra?źenie są tacy kt?łrzy to lubią , oraz bezczelnie i nielegalnie uprawiają , mając w nosie jego osobiste ograniczenia , tudzie?ź szerzone latami przekłamania i jaskrawą niewiedzę :lol:

Nieoptymalnie do tego , bo nie odległości?łwką . Byleby na jego wyszło ..

:wacko: Hamulcowy , popraw się ..

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łowiłem i na rzece, i z ł?łdek (od pontonu 3,20, po pych?łwkę 8 metr?łw). Rzeczne łowiska faktycznie uzasadniają u?źycie przeciętnie dłu?źszych wędzisk ni?ź jeziorowe. Z resztą - wcale nie jestem fanem ekstremalnie kr?łtkich kij?łw. Konkluzja jest taka, ?źe nie mo?źna dyskutować o długości, abstrahując od metody, warunk?łw panujących na łowisku, przynęty, ryby, na jaką się nastawiamy, etc. Podobnie zresztą jest w przypadku u?źytego kołowrotka… Lansowanie rozwiązań jedynie słusznych urąga zdrowemu rozsądkowi.

• 0

ad Jozi

absolutnie nie miałem w zamysle bronienia kogokolwiek, a zwłaszcza Sławka :D on robi to sam i robi to doskonale w bardzo wyszukany spos?łb. Jedyne co napisałem to to, ?źe zaczynam go rozumieć. Napisałem te?ź jak odebrałem to co dzisiaj rano przeczytałem i nic więcej.

Dywagacje na temat długości kija na ł?łdkę to temat na zupełnie inna dyskusję. Problemem w tej dyskusji nie jest długośc kija, ale dyskredytowanie pewnych metod, a gloryfikowanie innych... z uporem maniaka. Rozumiem te?ź co Sławek miał na mysli pisząc o prawdach objawionych. W tym co wy?źej napisałem, zasugerowałem wiecej dystansu i szersze spojrzenie na wędkarskie metody. M?łwiąc wprost nie mo?źna powiedzieć, ?źe jedna jest wujowa, a druga znakomita bo to zale?źy od bardzo wielu czynnik?łw.

Mo?źe ktoś, kto r?łwnie?ź czytał artkuł podzieli sie swoim zdaniem... mam nadzieję, ?źe niczego nieprzeinaczyłem. Są to MOJE SUBIEKTYWNE spostrze?źenia. I to jest całe cule. Większość opini czytanej w prasie czy internecie to są subiektywne opinie i tak naprawdę traktowania ich jako prawd objawionych mo?źe mocno rozczarować.

• 0

Masz rację, najlepiej jak człek sam dojdzie do swoich preferencji odnośnie długości kija, ja ju?ź swoje mam sprecyzowane i mogą sobie pisać co ?źywnie chcą i na co mają ochotę, mnie te artykuły ju?ź nie wzruszają :D.

Sławek walczy jak niejaki rycerz z Manchy z wiatrakami i chwała mu za to!!!!!

Problem tych co dopiero się zbroją w poszczeg?łlne metody, bo nie mają miarodajnych opinii, ale jak to w ?źyciu bywa, frycowe zapłacić trzeba, a nawet wypada :D .

• 0

Problem tych co dopiero się zbroją w poszczeg?łlne metody, bo nie mają miarodajnych opinii, ale jak to w ?źyciu bywa, frycowe zapłacić trzeba, a nawet wypada :D .

Masz rację, je?źeli będą opierać się JEDYNIE na opiniach z jakiejkolwiek gazety to przyjdzie czas, ?źe będą musieli zweryfikować całą swoją wiedzę :D... muszę przyznać, ?źe jerkbait.pl otworzył mi oczy na pewne kwestie :D.

Summa summarum wędkarskie gazety nie są takie złe, nawet jakaś goła baba sie trafi, ale... i własnie o tym ale tu piszemy :D

Pozdrawiam.

• 0

D?źerkowanie czy jak to tam zwał przyciągnęło i mnie jak muchę by kupić WŚ. Pierwsza moja obserwacja - zafoliowane? Hmmm ... pomyślałem sobie - precz carefurrowym czytelinkom. Być mo?źe to dobry ruch bo gdyby nie to pewnie stanąłbym gdzieś między p?łłkami w empiku (przecie?ź mo?źna nawet kulturalnie usiąść i czytać ksią?źki i nawet kawę Ci dadzą) i przeczytał artykuł a tak moje konto o 9PLN uszczupliłem. W ka?źdym razie zwyczajnie zadowolony doszedłem do samochodu, bo o jerkowaniu to będzie historia. Tam, jak napalony młodzieniec, rozerwałem folię i na parkingu z wypiekami na twarzy rozpocząłem lekturę. Kiedy skończyłem postanowiłem przewertować kilka kartek dalej by zerknąć czym jeszcz sw?łj m?łzg wyposzczony od ryb mogę uraczyć.

Przełknąłem ślinę i natrafiłem na kolejny - tym razem o stawkowym szczupaczeniu w wykonaniu Marka. Jego lubię czytać, co nie oznacza, ?źe Jacka nie lubię i tutaj doznałem tzw modnego obecnie zonk'a. Powr?łciłem kilka lat w stecz, kiedy to jako młodzieniec chłonny wiedzy szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Nie, nie były to filozoficzne, egzystencjonalne pytania a takie zwykłe, przyziemne związane z wędkarstwem. Kiedy bowiem czytałem artykuł o jakiejś metodzie połowu i będąc na jego końcu czułem przypływ oświecenia i pewności, ?źe ju?ź wiem o co chodzi kilka stron p?łźniej moja inteligencja ponownie zostawała wystawiona na nielada pr?łbę - natrafiałem na sprzeczności.

Tak było i tym razem. W D?źerkowaniu o długich i delikatniejszych wędkach, w kolejnym artykule Marek pisza jak to łowi na d?źerki u?źywając wędzisk 210cm (do 240) i masy wyrzutowej 120g. Kto zatem stanowi prawo, komu wierzyć? Zgodnie z rangą redakcyjną najpierw Redaktorowi Naczelnemu, p?łźniej zastępcy? Sam jednak, jako czytelnik mało ośiwecony, szukający pytań o jerkowaniu bym nie wiedział. Czyli jak - delikatnie i długo, czy kr?łtko i pałowato?

Idąc dalej. Przeczytałem i rozumuję w ten spos?łb. Rozumiem, ?źe ka?źdy mo?źe mieć swoje preferencje. Swoje jedne przedstawił Jacek, swoje drugie przedstawił Marek. Akurat jeśli chodzi o jerkowanie sprawa nie jest taka oczywista jak by mo?źna myśleć. Kr?łtkie wędziska są popularniejsze - tutaj abslutnie trzeba się zgodzić. Jednak i długie są wykorzystaywane i to z wielkim powodzeniem. Kiedy byłem u koleg?łw w US, niejaki Ben Kueng, przewodnik wyśmienity jerkował wędziskami 9'. Robił to perfekcyjnie. Jedno ale - łowił nią na wysokiej łodzi Rangera więc z jerkowaniem problemu nie było. Ponadto u?źywał średniej gramatury przynęt. Oczywiście świat jak łatwo dowieść nie stoi na grzbiecie Slidera a na wielu innych przynętach więc kiedy Ben brał jakąś większą przynętę - brał kr?łtszą wędkę. Przynętami zaś nie rzucał na horyzont, bo jak chciał go osiągnąć to po prostu do niego przypływał (wtedy okazywało się?oczywiście, ?źe horyzont jest jeszcze dalej i dalej i tak właśnie pływaliśmy sobie po jeziorze łodzią).

Multiplikator a kołowrotek o stałej szpuli. Ktoś wy?źej napisał, ?źe nie jest chyba genialnym dzieckiem. Hmmm ... jesteś! Właściwie to jesteśmy i wielu innych z nas. Szybko się?uczymy bo po prostu jesteśmy otwarci na nowe, odmienne ale i praktyczne. Mnie nauka obsługi multiplikatora zajęła 5-10 minut. Dokładnie jak kolega napisał - więcej czasu tłumaczył jak to ustawić ni?ź?p?łźniej jak rzucać. Tak samo jakoś się?udawało. Wtedy zwalałem na umiejętności teraz wiem ... jestem wybrańcem. Łowienie na multiplikator czy ktoś chce, czy nie chce jest bardzo proste. Baaa większość postępowego świata tak uwa?źa. Jerkowanie z u?źyciem multiplikatora - najlepsze. Na łodzi Bena ... wyśmienitego zresztą guida ... ?źadnej jerk?łwki z kołowrotkiem o stałem szpuli nie widziałem, a jestem w stanie się zało?źyć, ?źe takowy widział.

To właściwie tyle. Rozumiem, ?źe ka?źdy swoje preferencje opisuje. Trudno polemizować z osobistymi wyborami. Tak po prostu jest. Ja jednak będę pisał na tej stronie, ?źe warto myśleć inaczej, warto pr?łbować ... bo niekiedy droga jest wa?źniejsza (poznanie nowego, poszerzenie horyzont?łw) ni?ź cel (złowienie szczupaka na spinningowy zestaw). Wtedy bowiem powstają piękne historie, takie nie nasze, nie codzienne ... kiedy idę sobie w warszawskim parku i widzę?.... jak kolejny wędkarz ugania się z castingiem - czy?ź świat wtedy nie jest bardziej kolorowy?

Pozdrawiam

Remek

• 0

Prawdopodobnie :D uchodzę tu i ?łwdzie za zapiekłego , uprzedzonego wroga naszej prasy wędkarskiej , oraz ludzi ją firmujących . I zupełnie niesłusznie , bo lubię je bardzo jako wzorowo polakierowane tło ..

Jak prawie wszędzie indziej , tak i tu - w miesięcznikach , ka?źdy uwa?źniejszy czytelnik , nie mo?źe nie zauwa?źyć ich programowych uproszczeń i skłonności do ostentacyjnie popkulturowych zachowań . Najwspanialsi nawet ludzie idący na kompromis z komercją , z reguły rozmieniają się na drobne . Autentyzm wymienia sie na socjalne bezpieczeństwo z ręki reklamodawcy .

Zupełnie czymś innym jest prawo do forsowania własnych ocen , gust?łw i preferencji w wykonaniu indywidualnym , tak zdecydowanie r?ł?źne od indoktrynacji i wm?łwienia uprawianego medialnie , kt?łre to jest u naszych piszących niezmordowanie celebrysi , jedynym uznawanym standardem . Dobrze te?ź się stało , ?źe nie uczą w ?źadnych szkołach geografii , bo nikt by nie uwierzył w istnienie takiego choćby Pary?źa .

Bardzo łatwo jest przywyknąć do roli wyroczni , ale tym bardziej p?łźniej boli te?ź krytyka . Rzeczywistość w kt?łrej się tutaj - na j.pl zbiorowo odnajdujemy , i kt?łrą swoimi doświadczeniami opisujemy , bez najmniejszej wątpliwości przerasta autentycznością i zawartością i rozmiarami meritum łamy ka?źdej innej , tutejszej gazety . Zegarek mi staje przy lekturze takiego choćby kultowego WŚ :( :(

Pr?łcz Sztuki Łowienia , kt?łra to oczywiście nam dor?łwnuje nonkonformizmem i wysokością zawieszonej poprzeczki.. :mellow:

• 0

Oo , widzę ?źe na j.pl sezon og?łrkowy ..

Ale przywr?łcić wątek na stroną pierwszą jestem zmuszony , bo kolejny numer naszego środowiskowego pseudotopu wpadł mi zn?łw w ręce . Co prawda , Jerzego ju?ź tam nie ma , ale te?ź i być nie mogło , bo właśnie wahadło redaktorskiej łaski i niełaski powr?łciło . Tym razem naczelny , prywatnie stuprocentowy r?łwniacha , dał upust swoim antycastingowym fobiom , serwując zdumionym klientom swoją personalnie oryginalną wykładnię jerkingu , czym nikomu niczego oczywiście nie udowodnił , a tylko niechcący dał asumpt Polsce i światu do zauwa?źenia całkiem prostego faktu , ?źe czego Jaś mały się w porę nie nauczył , tego du?źy Jan nie będzie p?łźniej wiedział :( :( A kt?łra to nieszczęsna przypadłość mo?źe być przez lata traktowana jako zasadnicza linia programowa pretendenta do podium , co jest moim zdaniem tak samo szalone , jak aspiracje i pretensje proszku Dosia do inteligencji , ale i te?ź niestety niekwestionowanym wzorem dla bezkrytycznych wielbicieli .

Ale odległości?łwką tym razem nie egzorcyzmował . C?ł?ź za ulga ..

Z braku normalnych tytuł?łw satyrycznych i dla Duszy i Wegnera - kupujcie . Śmiech to przecie?ź zdrowie :lol: :lol:

• 0

Temat z racji odleglosci czasowej ukazania sie art. Jerzego jakby juz wypalony...

Ale tak a propos calego majdanu wedkarskiego...czy nadrabiac smiechem czy Marsem...czy brac od konca czy frontu (bok?łw)...

....ukazuje sie naga prawda - niedlugo juz malo kto bedzie sie zajmowal wedkowaniem (nie mylic z kolekcjonerstwem) - z tej prostej przyczyny, ze w Polsce(duzej jej połaci) juz nie ma ryb...

Gumo