Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pod kręcioł powyżej 3000 to zacznij od 30 i po niej 16 .W PB minima4 może być 12, bo jej prześwit jest taki jak np alconit 16.Ja w kijach 17lb ,krótkich zakładałem 30 z uwagi na kąt między szpulą a wlotową, oczywiście przy korbie 4000.Przy dłuższych 2,4m+ można odstawić dalej wlotową i kąt zmniejszyc, choć przy głębiej pracyjącym dolniku ,może nie zdać egzaminu i czasem potrzebna jest dwustopkowa.

Jozi powiem szczerze ,że dotychczas nie montowałem celowo LV oprócz PB minima( bo nie ma alternatywy),jakoś nie czułem ciśnienia i nie znalazłem pretekstu.Było co prawda w wątkach o mocniejszych wędkach ,że niby bardziej stabilne , mocniejsze od Y ,ale jakoś mam wręcz odmienne zdanie .

Ale czemu nie ,jeśli kręcioł 3000 to wysokością może bardziej się zgra wlotowa.Choć jeśli miałbym wybór 25Y a 30V wybrałbym Y25.

Edytowane przez Dąbek 111

Waldek wiedzialem , ze o to zapytasz, zaczynam przytwierdzac wlasnorecznie przelotki do drewnianych patyczkow, jak dojde do wprawy

to kto wie , moze i jakas pracownie sie otworzy :D

a tak na powaznie to tak to komus zlece, tylko sie zastanawialem czy 25, czy 30 no i co ewentualnie dalej.

mysle ze 25 bedzie bardziej niz odpowiednia tylko "Jaka"?

i czy alkonity plus sic na szczycie starczy, czy zabawic sie w ekonomiczne tytany?

Edytowane przez Baars

Ma kolega i bardzo sobie chwali.Fakt jest w dwóch kawałkach i ściągałem go sobie w podobnych okolicznościach co Ty :D I wtedy coś mi się przestawiło we łbie ,bo przesiadłem się na jednoskłady z przelotkami montowanymi tak ,że u gapiącej się jednostki, widać trudny do ukrycia grymas , zdziwienie, niedowierzanie, lub w dowolnej kolejności :lol: :lol: :lol:

:) To byłoby jedno z trafniejszych ,ale i odważniejszych posunięć.Jak miałeś jakieś doświadczenia z castem to sam wiesz o czym piszę ,jak nie i nie masz nawet możliwości spróbować to trudna decyzja ,ale ja właśnie taką podjąłem rok temu .I nastąpiła totalna wyprzedaż i przemeblowanie arsenału :) Uwierz multik widziałem wcześniej z bliska tylko na półce sklepowej.Nauka rzutów tym kijem i lotnymi przynętami potrwa 23dni do tygodnia maks dla lekko uśmiechniętych :D Ja walczyłem na kiju 6'6" do 2 oz,myślałem ,że łódkę podziurawię :blink: ,bo dopiero reagował tak od 30g,a rzuty pod nogi :wacko: ,ale były jaja jak se przypomnę.Więc jak masz od pewnego czasu zapędy w tym kierunku, to dupa w troki