Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Wagowo są lżejsze, ale do tego kija i pod plećkę radziłbym PB minima tich .Moim zdaniem  tego blanku nie ma sensu odchudzać ,bardzo dobrze pracuje pod Alconit+sic.A cenowo może być ciut drożej niz alconit.Porównaj analogiczne zestawy ,masz powyższe opcje na stronie pracowni kolegi robbox4. Ja zbroiłem go tak 30Y,16Y,10Y,8LV,7L,3x6L +6FST .Możesz równie dobrze w LV.

• 2 tygodnie później...

Wydaje mi się, że rodzaj zastosowanych przelotek nie skróci drastycznie rękojeści. Przy tej dł. blanku rękojeść musi być odpowiednio długa, chyba że dociążysz rękojeść.

Przelotkami z przeciętnego Fast`a nie zrobisz x-Fasta. Fakt kij może na tym zyskać ale lepiej pieniądze, które wydasz na przelotki zainwestować w lepszy blank.

Edytowane przez Patryk1125

35 cm do stopki to dość sporo...

nie wiem czy uda Ci się osiągnąć wagę 165-170g bo sam blank trochę waży ale możesz spróbować. 

Zastosuj Alconity i szczyt Sic,lekki materiał na rękojeść ( pianka chyba najlżejsza), lekki uchwyt ( skss chyba najlżejszy).  Może przelotki pacific bay minima 4 się nadadzą ale może ktoś inny się na ich temat wypowie bo ja nigdy kija na nich nie składałem.

Blank zyskuje na szybkości ubrany w tytany, rozmawialiśmy dziś, róznica między alconite a Atc tytan to 100 zł na komplecie a wkład Nanolite jest duzo lepszy niż alconite.

Ubrałem ostatnio BR 5-21 w tytany Atc i żal mi będzie sprzedać taką kose. Pac Bay Minima z wkładem HardChrome to koszt okolo 60-70 zł ale już TiChrome to koszt porównywalny do alconite. czyli około 130-160zł.

Ja bym wybrał tytany do tego blanku zamiast Minimy. No ale gusta sa różne. Praktycznie zyskasz wage na tym blanku na jednych i drugich i myslę że spokojnie zmieścisz się w zaplanowanej wadze.

Korek jest najlżejszy jeżeli chodzi o rękojeśc, pianka minimalnie cięższa. Oczywiście mowa o czystym gołym korku naturalnym.

@robbox4 zgodze sie z tym co napisales jednak nie ma co porownywac blanku CD BR do MHX bo to zupelnie inne blanki. Ja zdecydowanie wole wlozyc kaske w " z natury" b.szybki blank i ubrac go nawet w Hardloye niz kupic Fasta i "ratowac" go przelotkami. A co do korka to powiem szczerze, ze jestem zaskoczony ze jego wga jest mniejsza niz pianki...

Tak, fuji ma gotowe uniwersalne zestawy do blanków 275cm alconite

http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Zestaw-przelotek-Fuji-Alconite-spinning-210cm-275cm-/286

lub hardloy

http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Zestaw-przelotek-Fuji-Hardloy-spinning-210cm-275cm/285

Fabrycznie Mhx zaleca cos takiego:

NIA 30-20-16-10 NIRLF 8-7-6-6-6

Lub można kupic podobna konfuguracje tytanów jakie ma fuji w zestawie.

"ratowac" go przelotkami. ....

To nie żadne ratowanie, to kolejna alternatywa ubrania go w cos innego. Poza wszystkim 1084 jest bardzo fajnym blankiem i zyskuje jeszcze wiecej na lżejszych przelotkach. Czy 100 zl to taka duża różnica na przelotkach? Dla jednych przepaść, dla innych zdrowa alternatywa. KAŻDY MUSI SAM ZDECYDOWAĆ.

• Like 1

Tak oczywiscie, tylko stajac przed wyborem blanku mozna kupic "rasowego" xFasta np. BR 2,52m do 35g i miec naprawde KOSE na sandalka. Inna kwestia jest jesli ma sie juz blank i chce sie wyciagnac z niego to co najlepsze- wtedy tylko i wylacznie tytany. Biorac pod uwage, ze tytany ATC sa w bardzo przystepnej cenie.

Zenek ,jeśli zależy Ci  na wyważeniu,przy rękojeści 35cm od stopki,to zapewniam że tytany nie są potrzebne.Ubierałem ten blank w Fuji alconit 30Y,16Y,10Y,8JL,7L,3x6L +FST6(czyli razem9szt).  przy dolnej części korka 29cm ,wyważony Stradickiem 4000. Poza tym ,to co zyskasz na materiale ramki przelotek ,stracisz dzieki proponowanemu przez MHX spasingu bo dochodzie przelotka w rozm 20.Zapewniam cię ,że ramki tytanowe nie spowodują zauważalnej dla Ciebie różnicy w trakcie użytkowania wędki ,a portfel i owszem. Kijek można odchudzić w szczycie zamieniając dwie ostatnie 6L na 5.5L.

Warto nadmienić,że przelotki Fuji aconit to bardzo wysoka jakość wykonania i wykończenia i nie spotkałem się jak i nie słyszałem aby ich pierścień ucierpiał pod działaniem plecionki.

Zenek. Dąbek ma rację.Więcej zyskasz odchudzając mocniej na szczycie . Koniecznie odpuśc  20Y.Po mojemu to;30Y,16Y;10Y;8YL,7L,6L,2razy5.5L szczyt5.5 będzie cacy a nawet 25Y,12Y,8YL,7L,6L,3rzy 5.5L+szczyt 5.5 alconite oczywiście.Wszelkie tytany w tym wypadku są nie potrzebne

Oj panowie sporo sie mylicie porownujac tytany do alconite, roznice sa ogromne ubrałem blanki 3 sztuki jeden w tytany jeden w alconite i jeden w sic blank to 235m 10-21g karabelka roznica ogromna nawet miedzy tytanem a sic a miedzy tytanem a alconite to przepasc ,wiec jak na takim modelu sa roznice to tym bardziej na MHX beda widoczne ,kazdy gram urwany na przelotkach zmienia prace kija i tu nie da sie oszukac ,kwestja co dla kogo jest kosa ,bo ubranie CD w fardy czy foreki juz na pewno nie jest kosa a przynajmniej dlamnie ,przeciazanie blanku przelotkami to dosc czesty przypadek pewnie ze sie da ubrac tylko po co w imie czego a z reguły w imie klijeta bo tak sobie zyczy

Tylko co jest ważniejsze dla szybkości kija...przelotki na dolniku czy szczycie wędki? jeśli na szczycie to Sic fuji L jest lżejszy od wyżej wspomnianych tytanów, jeśli dół ....to tytany ATC są lżejsze od Y SIC.

http://jerkbait.pl/topic/18947-przelotki-atc-nia-tytanowe/?p=1172758

http://jerkbait.pl/topic/5993-wagi-przelotek/?p=990527

Edytowane przez apioo

Piotrek ,jak ubierałem tego ST1084FMHX w alconit, to zrobiłem mu przymiarkę z Fuji tytan przewidzianych do lżejszej elitki.Powiam szczerze ,że ten blank nie potrzebuje tak lekkich przelotek.Sam lank jest szbki jak na akcję F w tej długości i dolnik w nim praktycznie nie pracuję w odróżnieniu doPhenixa MBX 790ML ,którego przytoczyłeś tu mamy kij do 21g cw ale dolnik opisany na 17LB ,a mimo to pod obciążeniem ładnie się gniei czuć w dole tą moc.I w tym przypadku lżejsza opcja przelotek niż alconit poprawi ciętość kija i komfort łowienia.W tytułowym MHX nie specjalnie i jak ktoś się spyta czy warto wywalać kasę na tytany,to moim zdaniem nie .Ale każdy ma prawo montować co mu się podoba, tym bardziej jeśli budżet nie gra roli.

I akurat w tym przypadku nic nie dadzą ringi tytanowe ,jeśli spasing będzie zje..ny, bo różnicę w wadze materiału całości zestawu sp..li nam dodatkowa proponowana 20Y.

Możnaby pokusić się w przypadku tego blanku o zbrojenie w systemie KLH ,zejść szybko ze stożkiem i cały szczyt lecieć w rozmiarze KB 4,5 

W/g tych co próbowali ,osiągi takie same jak nie lepsze.Jeśli badyl z zastosowaniem pod gumy i inne lotne wabie ,to sprawdzi się na pewno.

Chcesz więcej szczegułó to pytaj Artura Mr -a z Hamburga,On przerabiał ten temat z kijami sandaczowymi.

Chodzi oczywiście o kolegę mrWhite7 :D

Edytowane przez Dąbek 111