Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Przerabiałem ten temat i z Arturem kwestia co chcemy uzyskać ,każdy blank można ubrać na wiele sposobów,w przypadku tego na pewno nie kończył bym 5,5  to blank na rzeke i czasem późną jesien wiec wzioł bym to  pod uwagę ,Krecioł też nie będzie pewnie malutki wiec wyjściowa 30 zamiast schodzić z rozmiarem wolał bym zejść z waga przelotek przy tym kiju bo to sie zemści,akurat sporo łowie na rzekach i znam temat od podszewki przerabiałem to z wieloma blankami rożnie ubranymi ,ostatecznie mój prywatny kij kończy sie 7  dlaczego bo to jeszcze kwestia linki co stosujemy a tu musimy isc na kompromis bo nie ma uniwersału inaczej bedzie sie smigac plecka 15 i inaczej 19 czy 23 a to zeka nam dyktuje co musimy założyć i jak ubrać kij

Aż dziwne że nie polecono Zenkowi przelotek V6 Alpsa  http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6-tytanowe/ bo moim skromnym zdaniem są wręcz genialne dla tego rodzaju kija .Opisany MHX wcale nie jest leciutkim kijaszkiem a raczej można go porównać do sandaczowej armaty rzecznej, więc można go uzbroić lekko i tanio w tytany Alpsa V6(zarówno pierśćień sic lub szczególnie cyrkonowy jest dużą alternatywą cenową) Alpsy mają tą zaletę że Lki są wysokie i nie powodują przy deszczowej pogodzie przylegania sznura do blanku i skracanie rzutów (opisał to Arek co potwierdziła większość forumowiczów) nawet nazwał to jakoś ale nie mam pamięci do wyszukanych nazw więc nie przytoczę .Mam tak uzbrojonego Knighta więc z MHX też nie będzie problemu bo moc blanku i akcja są bardzo podobne

Napisałem tanio bo tytany V6 są bardzo konkurencyjne cenowo do tytanów konkurencji i nie mylić z ceną alconite

Edytowane przez mrWhite7

"Witam w Nowym Lepszym Roku 2013

W Nowym Roku będą autostrady będą lepsze drogi

Polska będzie państwem dróg

Benzyna będzie droga 

Ropa będzie droga

Gaz będzie drogi "

:D :P ;)

ATC NIA  jak wypadają w porównaniu z  V6 Alpsa oczywiście te z pierścieniem cyrkonowym

Jak wychodzą wagowo ?

Edytowane przez zenek

...

ATC NIA  jak wypadają w porównaniu z  V6 Alpsa oczywiście te z pierścieniem cyrkonowym

Jak wychodzą wagowo ?

No ciężko dać jakiekolwiek porównanie bo Alps oficjalnie nie ma ich w żadnym katalogu.. Przynajmniej ja nie znalazłem. Może ktoś ma linka ?

Sprawa powszechnie znana że Alpsy V6 można dostać w Krakowie u pana Krzysztofa Zielińskiego

http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6-tytanowe/

Zarówno z pierścionkiem SIC jak i Cyrkonowym ale do tego MHXa można spokojnie użyć w ramkach stalowych +cyrkonia i tak są lżejsze od Fuji Alconite

ATC nie znam i nie chcę się wypowiadać ale po rozmowach z paroma forumowiczami o tych przelotkach odradzono mi zdecydowanie więc pomysł zarzuciłem.

Edytowane przez mrWhite7

• 1 miesiąc temu...

Proponuję następujące przelotki: stożek KL-H 20, 10, 5,5; choker BKB 4,5; i przelotki tunelu BKT 4,5. Więcej na tan temat masz tu http://jerkbait.pl/topic/14709-nowe-przelotki-fuji-kr-new-concept-system-guide/

Edytowane przez Zdzisław Czekała

• 1 miesiąc temu...

W miejscu łączenia musi być omotka, więc wypadałoby dać tam przelotkę.8szt.przelotek do wklejki 2,20m -moim zdaniem o jedną za mało i rozmiar 6 na wklejonej szczytówce będą za duże szczególnie gdy kijek jest 2-8g, Proponuję dac 20,12, 8, 7, 6, 3x5 i 5 szczyt

A jakie to przelotki?

Edytowane przez skalek-77

Witam wszystkich wlasnie skonczylem projekt rozmieszczenie przelotek tak jak koledzy pisali z malymi korektami.dodatkowo blank oskrobany i pomalowany na szaro blekitny , odchudzona rekojesc.calosc ma 220cm gramatura ok 2do 8g waga 120g.poprosze o podpowiedz jak opisac blank .ps przepraszam za bledy pisalem telefonem.

Witam wszystkich ,mam pytanie czy przezbrojenie Batsona XST 1141 w lżejsze przelotki np.PB minima lub PB tichrom ma sens.Kij jest obecnie uzbrojony w przelotki fuji Alkonit + sic na szczycie,i moim zdaniem jest troche za ciężko .
Przelotki zmieżyłem suwmiarką po zewnotrz i startowa ma 25mm a szczytowa 7mm.

Edytowane przez DarekM

Witam wszystkich ,mam pytanie czy przezbrojenie Batsona XST 1141 w lżejsze przelotki np.PB minima lub PB tichrom ma sens.Kij jest obecnie uzbrojony w przelotki fuji Alkonit + sic na szczycie,i moim zdaniem jest troche za ciężko .

Przelotki zmieżyłem suwmiarką po zewnotrz i startowa ma 25mm a szczytowa 7mm.

Pytanie po co chcesz przezbroić.Mam kij 12lb zbrojony 30-ka i kończony 7-mi i absolutnie nie mam zamiaru go przezbrajać obsługuje główki od 3g do 17g.Zależy co chcesz osiągnąć, jaki cel przezbrojenia.

czasem ciężej uzbrojony lepiej ładuje przynęty na które w większości łowisz.

Pomysł przezbrojenia urodził się w zimie jak ryby niebrały ,a tak na powaznie to takie moje odczucie żeby troche blank odciążyć .Zyłek jakich uzywam przy tym kiju to 0.14-0.16 mm i woblerki od 3-4cm i dlatego pomysł o przezbrojeniu tego kija w troche mniejsze i lżejsze przelotki.Ale mam obawy czy to przezbrojenie coś da .

Zastanow sie co chcesz osiagnac przez zmiane przelotek na lzejsze? Podwyzszyc dolny ciezar wyrzutu? Szybszej wedki do zylek 0.14 czy 0.16 mm gdzie blank jest opisany do 0.25mm? Jak dla mnie przy woblerach 3-4 cm nie ma to zadnego sensu no chyba ze na te przynety lowisz bolenie zamiast kleni czy jazi.