Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi też żeby kijek wyglądał dobrze wizualnie i troche go przyspieszyć i żeby niestracił walorów rzutowych małymi przynętami.Bo teraz ten kijek zdaje mi się troche za wolny,ale to tylko moje spostrzezenia .Kijek jest używany tylko do zyłek i łowie nim głównie klenie i nieraz przyłowy mam w postaci średnich pstrągów .

FX 905-2 i FX 802-2 w co ubrać

FX905 z Shimano TP 4000, plecionka, rzeka Wisła Kwidzyn i plaża morska nasza i Bornholm. Fuji SiC...

FX802 z Shimano 2500, plecionka i żyłka, małe rzeczki, ale Wisełka pewnie też. Przelotki Fuji KR concept, czy PB minima? Jakie wielkości?

Ja zbroiłbym tak

FX 905  Fuji alconit+FST 30Y--16Y--10Y--8JL--7L--3x6L+top6

FX802 PBminima Tich 20 match--12match--7match--6V--6L--3x5L+top5   ,ale jeśli głównie jigi to 

5L--3x4L +4 top

Edytowane przez Dąbek 111

Warto tym bardziej że ten xst prosi się o takie zbrojenie. Po pierwsze komplet minim match hard mieszanych z v-kami jest tańszy dużo od alconite. Po drugie komplet minim jest lżejszy od kompletu alconite. Po trzecie jadąc na starcie w minimach match a później kończąc na v-kach (v-ki lżejsze są od L-ek) unikamy klejenia się żyłki do blanku podczas deszczowych łowów. Ewentualnie jak nie lubisz srebra weź tichromy choć cena 2 razy droższa niż hard a wewnętrzny pierścień ten sam.

Właśnie przezbroiłem kolegom dwa elixiry 2,6 metra 8 lb w minimy gdyż wcześniej były na alconitach i kleiła się żyłka. Różnica w wadze starych a nowych przelotek jest prawie 1 gram co czuć.

Edytowane przez Forecast

Warto tym bardziej że ten xst prosi się o takie zbrojenie. Po pierwsze komplet minim match hard mieszanych z v-kami jest tańszy dużo od alconite. Po drugie komplet minim jest lżejszy od kompletu alconite. Po trzecie jadąc na starcie w minimach match a później kończąc na v-kach (v-ki lżejsze są od L-ek) unikamy klejenia się żyłki do blanku podczas deszczowych łowów. Ewentualnie jak nie lubisz srebra weź tichromy choć cena 2 razy droższa niż hard a wewnętrzny pierścień ten sam.

Właśnie przezbroiłem kolegom dwa elixiry 2,6 metra 8 lb w minimy gdyż wcześniej były na alconitach i kleiła się żyłka. Różnica w wadze starych a nowych przelotek jest prawie 1 gram co czuć.

Wazyles dokladnie? ten jeden gram to na komplecie?

Sorry mam mala obsesje na punkcie wagi ostatnio ;)

minimy

v 5 (wielkościowy odpowiednik fuji 6 wewnątrz) waży 0,16 gr.

v 6 (wielkościowy odpowiednik fuji 7 wewnątrz) waży 0,19 gr.

match 25 waży 3,16 gr

match 12 waży 0,97 gr.

match 8 waży 0,57 gr.

match 6 waży 0,26 gr

takie mi zostały bo reszta już na kijach

Edytowane przez Forecast

Ja bym zrobił oba kije w KR koncept bo lubię te przelotki a Y ? sprzedają to jeszcze ten archaiczny wyrób ? :)

1.FX 905              25H,12H,8M,7L,5x6KT  szczyt MNST6 lub 5

2.FX 802              20H,10H,6M,5,5L,5x 4 KT szczyt 4 LG 

Ramki jak i pierścienie do wyboru w zależności od portfela ale Alconite i szczyt w SIC doskonale sobie poradzą, PacBay są konkurencją szczególnie w lekkich konstrukcjach ale Fuji  Y już nie. Jeżeli delikatniejszy kij robiony pod gumę to KR będą lepsze, jeżeli pod woblery to wybrałbym PB bo są lżejsze i mają większy pierścień od takich samych rozmiarów w KR, ale są słabsze i mniej solidniejsze niż Fuji KR

Edytowane przez mrWhite7

• 2 miesiące temu...

Blank mam już zamówiony i ma być pod pstrąga na lekkie woblery i obrotówki. Młynek to shimano 3000.Miałem go zbroić w minimy TiCh od 25 do 4 ze szczytową 4 też TiCh. Może koledzy z większym doświadczeniem podpowiedzą mi inną koncepcję zbrojenia która może się lepiej sprawdzić do tych zastosowań?

Czy za nisko to nie wiem? Mam dwa zestawy minim. Jeden od 25 a drugi od 30. Składając mod-fasta pod ten młynek założyłem 30-tkę a ten blank który będę zbroił to fast. Może sztywniejszy dolnik pozwoli odstawić dalej przelotkę i 25 nie będzie za niska?