Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Jak uzbroić ST1262 MHX ?

Może któryś z Kolegów zbroił już ten blank?

Mam rozterkę jakie użyć przelotki?

Czy tradycyjnie Fuji Alconite ramka Y, czy może (jakoś mnie kusi spróbować):

- PacBay Minima 4 Match

- PacBay Minima 4 Spinning

Wędka będzie współpracować z kołowrotkiem Shimano Rarenium 4000 bądź 2500

Linka, to żyłka 0,16 choć czasami łowię na cieniutką plecionkę - i tu nasuwa się następne pytanie:

Czy pierścień Chrome Ring bądź TiCH Ring  nie padnie szybko pod plecionką?

Może Koledzy zaproponują od jakiej przelotki zacząć i jaki ułożyć stożek by lekkie przynęty maksymalnie daleko latały :)

Liczę na rzeczowe odpowiedzi :)

W systemie KR Fuji chciałbym uzbroić : 20H - 10H - 6M - 5,5L  - 5KT do końca ( w sumie 11 przelotek)

Jakie  przelotki PacBay Minima 4 (Match , Spinning) odpowiadały by wielkością przelotkom Fuji?

Może Minima Match 20 - 12 - 7 później  Minima Spinning  6V  i  4V x 6szt do końca ?

Czy może lepiej będzie Minima Match 25 - 12 - 8 - 6 Minima Spinning 6V  i  4V  x 5szt do końca ?

Edytowane przez Voldemort

Wiec tak Chcial bym kupić  komponenty do budowy kija , blank to SLM10017-2  i chciał bym użyć do tego przelotek fuji sic lub torzite

węda ma byc zbrojona pod spina .

Czy ktos z was mial doczynienia z tym blankiem i mógł by pomóc w doborze przelotek

znalazlem na forum krótszego  9'6' na minimach V 30, 20, 12, 10 L 8, 7, 6, 5, 5, 5 ale nie jestem pewien czy to przypasi do 10'

Ten blank poradzi sobie doskonale ze zwykłymi Alconite i szczyt w SiC , można także pokusić się w ubranie tego blanku w trochę niższe w stożku przelotki KL i wtedy będzie to mniej więcej tak wyglądać : 25 KL,16 KL ,10 KT ,7KT, 6 KT, 5 x 5KT ,szczyt MNST 5 lub FST 6 . Wersja z pierścieniami Alconite + SiC szczyt w zupełności wystarczy . W KL wykorzystasz lepiej blank i zmusisz go do trochę głębszej pracy dołem  w KR będzie troszkę dalej rzucał ale obie wersje są adekwatne .

• 1 miesiąc temu...

Odświeżę temat.

Zanabyłem drogą kupna tytułowy blank z myslą samodzielnego skręcenia kijaszka na sandałki. Szukałem w necie informacji nt. spacingu i długości rękojeci oraz opisów od użytkowników, a tu pustka. Napewno na forrum jest paru użytkowników, którzy mają złożoną samodzielnie wędkę na tym blanku lub użytkują gotowca i mogli by podzielić się uwagami na ten temat.

PS.

Opinię FC znam

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Odgrzeję kotleta, ale potrzebuję porady.

Mam Canadiana IM6 2,7m 8-21g wykonanego w standardzie FC, łącznie ze szczytową ma 8 przelotek, prawdopodobnie Hardloye. Czas odcisnął piętno na lakierze oraz omotkach i chciałbym go przezbroić samodzielnie. Czy jest sens inwestować w jakieś lepsze, lżejsze przelotki? Czy lepiej po prostu przewinąć omotki na nowo? Przeznaczenie "lepszy" kleń + boleń na lekko.

Tak naprawdę, to nawet jakbyś zrobił NGC w Alconite'ach od Y 20-25 i skończył na L-5, to byłoby wystarczająco lekko. Możesz ewentualnie zawiesić tytany, niekoniecznie Fuji, albo wreszcie z Pac Bay Minima coś wykombinować. Albo od początku V i jedna - dwie L-ki na szczycie, tudzież np. coś na kształt układu Fuji KR, ale z Minima M, V i L.

Twoja decyzja.

• Like 1

Dziekuje bardzo, Panowie za podpowiedzi. Na chwile obecna rozwazam Minimy w kombinacji MVL(wariant ekonomiczny), biore tez pod uwage zbrojenie w tytany KR od 20 do 4.5 (jak w ksiazce) oraz tytany Fuji od Y20 do 5L, no i jak wspominalem wczesniej - bardzo pasowalyby mi Recoile od 20 do 4.5.

Kasa jest sprawa drugorzedna w tym przypadku :ph34r: Chcialbym leciutko, chcialbym, a jakze B) zeby te wszystkie malenkie pierdolki do 7g lataly za horyzont :lol:, nawet mam juz piekna nazwe dla kijka :wub: , brakuje mi tylko rozmiarowki :mellow:

Ktos zbroil w produkt REC? Mogly ktos poratowac jakimis cennymi uwagami w temacie? :excl: B)

W tym http://www.mudhole.com/Rod-Building/Fuji-Torzite-Guides-Tops se zrób .  rec brzydkie , drut skręcony  :P

W tych to sobie zrobie, jak uda mi sie wygryzc z roboty naszego obecnego operational managera i zajac jego miejsce, jak rowniez wszelakie zgromadzone przez niego dobra materialne :lol: A czarne rspgb.jpgREC-oile nie sa wcale takie brzydkie:

Brzydkie nie są tylko przypominają moje przelotki przy" leszczynówce"  wykonane z drutu miedzianego, co by nie rdzewiały :D . 

Vintage teraz w modzie, ludzie nosza gacie, ktore wygladaja jakby byly z odzysku z NRD i to jeszcze grubo sprzed czasow upadku Muru, wiec przelotki w stylu retro,panie Jozku, moga sie okazac strzalem w dziesiatke, w razie gdybym mial przyjemnosc nad woda spotkac jakas nadobna, ogarnieta w temacie trendow, przedstawicielke plci przeciwnej - bede mogl chytrze poudawac 35-letniego hipstera.. :lol:

Panowie - czy naprawde nie ma nikogo na jerkbaicie, kto bylby sklonny, chociaz teoretycznie, wypowiedziec sie w kwestii rozmiarowki dla tych Recoili?

Moze tak?

20stka niska wiec - 25-16-8L-6-5-5-5+top tfst 4.5?