Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

... ze znanym i lubianym powiedzeniem "do odważnych świat należy" zagłębiłem się w lekturę Rodbuildingu i postanowiłem spróbować swoich sił w budowie swojego własnego kija.

W ramach treningu na początek pomyślałem o przerubce wysłużonego Kongera Salmona - mojej armaty na jesienne wiślane łowy. Trochę korek się wykruszył, trochę lakier przy przelotkach popękał więc czas go zreanimować.

Zdjąłem przelotki, korek, uchwyt, oskrobałem lakier i mam do uzbrojenia bardzo mocny, szybki blank.

Mam już korek, uchwyt, zaczep i całą resztę potrzebną do zbudowania wędki ale brak ... przelotek.

Wybór padł na Fuji Hardloy (oznaczenie z pracowni BRC Hardloy BYLG) i tu mam pytanie odnośnie doboru wielkości owych przelotek

Moja koncepcja 30-20-16-10-8-8-8-7-7-szczyt 7 (z racji zimowych wypadów na troć stąd takie wielkości) czy będzie słuszna ? Parametry blanku - 3 m 20-60g 10-30lb.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, sugestie, tudzież wskazówki.

Jeżeli już zdecydowałeś się na te przelotki to z koncepcji która podałeś proponował bym pominąć 20Y .8YL dać jedną 7L też jedna i kończyć na 6L a dać ewentualnie jedną, dwie więcej. Podczas zimowych łowów jeżeli 6L zamarza to 7-ka nic nie pomoże.

Edytowane przez skalek-77

Jeżeli już zdecydowałeś się na te przelotki to z koncepcji która podałeś proponował bym pominąć 20Y .8YL dać jedną 7L też jedna i kończyć na 6L a dać ewentualnie jedną, dwie więcej. Podczas zimowych łowów jeżeli 6L zamarza to 7-ka nic nie pomoże.

Czyli miałoby to wyglądać tak ?

30-16-10-8-8-8YL-7-7-7L-6L

Obecnie ostro testuję na Wiśle nową wersje PST895 ,w moim wydaniu jet to PST965 17lb ,dolnik przdłuzony o 23cm.Kij petarda masakrycznie dalekie rzuty już wobkami o wadze 5g.Kij zbrojony w przelotki Esex od 20Y do 4l.Fakt używam tylko plecionki ,ale nie za cienkiej bo Duel x4 1.5 PE 25lb :)

Jesli budujesz kij pod trocie w zimowych warunkach i żdość grubą żyłkę możesz spokojnie użyć zestawu który zaproponowałeś.Wydłużony stożek i dociążona szczytówka pomoże miotać stosunkowo lekkimi i nielotnymi trociowymi wobkami.Jeśli oczywiście,ma to być specjalistyczny kij tylko pod trotki i głównie zima .

Skupiłbym się nad maksymalnym zredukowaniem ilości przelotek do maks 9sztuk z topem.

Ja swojego w/o pst też mam zamiar stosować na trociach ,ale tych plażowych i w warunkach(temp.) pozwalających na stosowanie cienkiej plecionki.Lotność przynęt też dalece odmienna od rzecznych trociowców.

Edytowane przez Dąbek 111

A moim zdaniem do tak mocnego kija jednak zastosowalbym przelotki w ramkach V i polecialbym tak:

V: 30, 16, 10, 8(7)

L: 7,7,6,6,6

Fst SiC: 6/7

Z tanich przelotek taki secik możesz ułożyc z Forecastow.

Tak masz rację, znalazłem podobny set przelotek Forecast w naprawdę dobrej cenie ale obawiam sie właśnie o wielkość ostatnich ("fi" 6) przelotek - mimo wszystko dzięki za podpowiedź.

Chodziło mi raczej o coś takiego;30Y, 16Y, 10Y, 8YL, 7L, 5x6L i szczyt 6

Dzięki za sugestie - podobnie jak wyżej chyba "6" będzie za mała.

Pod zimowe monofile o słusznej grubości możesz pomyśleć o bardziej tradycyjnym zbrojeniu Y 30,20,12,10 8L i LV7 do końca. Woby na 0,30 też latają.

Chyba właśnie o taki set mi chodzi - muszę to jeszcze przemysleć.

Dzięki za podpowiedź.

Obecnie ostro testuję na Wiśle nową wersje PST895 ,w moim wydaniu jet to PST965 17lb ,dolnik przdłuzony o 23cm.Kij petarda masakrycznie dalekie rzuty już wobkami o wadze 5g.Kij zbrojony w przelotki Esex od 20Y do 4l.Fakt używam tylko plecionki ,ale nie za cienkiej bo Duel x4 1.5 PE 25lb :)

Jesli budujesz kij pod trocie w zimowych warunkach i żdość grubą żyłkę możesz spokojnie użyć zestawu który zaproponowałeś.Wydłużony stożek i dociążona szczytówka pomoże miotać stosunkowo lekkimi i nielotnymi trociowymi wobkami.Jeśli oczywiście,ma to być specjalistyczny kij tylko pod trotki i głównie zima .

Skupiłbym się nad maksymalnym zredukowaniem ilości przelotek do maks 9sztuk z topem.

Ja swojego w/o pst też mam zamiar stosować na trociach ,ale tych plażowych i w warunkach(temp.) pozwalających na stosowanie cienkiej plecionki.Lotność przynęt też dalece odmienna od rzecznych trociowców.

Dobrze prawisz Kolego z tym że to będzie troche uniwersalny kij nie tylko na trocie ale i też ... jaki pisałem wcześniej ... na grubo na jesień :)  - dzięki bardzo :)

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Konger paladin razor blade 2,44 /21gr - w co ubrać ???

witam !!! wędka ( ogólnie blank z rękojeścią ) kupione tutaj na forum , nadchodzi zimna pogoda a więc będzie więcej czasu na roboty domowe - poprzedni właściciel zdjął z niego przelotki więc kijek jest do uzbrojenia - jako że mam małe doświadczenie w tej materii ( czyli zbrojeniu hand made ) pytam się bardziej doświadczonych kolegów jak ubrać kijek , oryginalnie miał tytany na które raczej trzeba wyłożyć sporo kasy więc poprosiłbym o bardziej budżetowe rozwiązanie - wędka ma służyć do pstrągowania na Raduni .Z góry dziękuję za wszelką pomoc

ps . zastanawiałem się nad setem ATC MICROWAVE spinning Duralite Black

• 3 tygodnie później...

Rodzaj przelotek do 5SC96Mf2

Witam.

Szanowni koledzy mam pytanie odnośnie możliwości zastosowania w tym kiju przelotek typu minima match.

Kupiłem dwa zestawy przelotek, jedne to Y Alconite od 25.16.10.7VL...... i 5tki na tunel oraz komplet minim stary od 20 .16 8  min.match i 4 na tunel.

Moje pytanie brzmi , czy Waszym zdaniem nie jest profanacją zakladanie minim do takiego blanku ? Moje pytanie nie jest zadawane bez wczesniejszych prób itp.

Na secie z minim zdecydowanie lepiej żyłka uklada się w stożku. Tzn chodzi głównie o startową . Jak wiadomo min machowa 20-tka jest wyższa od 25Y.

Znaczenie rownież ma waga calego setu. Y Alconite ok 8g natomiast Minimy to 4gramy. A więc roznica jest dosyć spora. ..

Z chęcią  poczytam opinie kolegów na ten temat.

Pozdrawiam Paweł

Wypuściłem sporo Extremek i Elitek na Minimach TiCh, blanki się nie połamały. Ryby też nie uciekają mimo iż głośniej pracuje na nich linka. Gdybym decydował się na zbrojenie w przelotki z ceramiką to raczej Fuji KR od 25, wysokości będą podobne jak w matchach. Trochę masy na dolniku nie zrobi z kija kluski.

• Like 1

..jedne i drugie zapewne mu nie zaszkodzą... a te 4gr to wisi nadlane na seryjnych omotkach i nic sie nie dzieje..

Zbrój ten patyk bo Cię zima zastanie a na przerębel się średnio nadaje... :P ;)

Może nie zastanie mnie zima...mam dwa blanki i musze nieco Was koledzy pomęczyć pytaniami bo nie chcę spieprzyć  , a jak spieprze to będzie na Was :)

• Like 1