Mateush Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Mateusz te klasyki nawet seniorom sie nie podobają Daj se spokój z tym i normalnie fuji tytan lub pb4 tich i masz koskę na micro rybki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Seniorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 ... ze znanym i lubianym powiedzeniem "do odważnych świat należy" zagłębiłem się w lekturę Rodbuildingu i postanowiłem spróbować swoich sił w budowie swojego własnego kija.W ramach treningu na początek pomyślałem o przerubce wysłużonego Kongera Salmona - mojej armaty na jesienne wiślane łowy. Trochę korek się wykruszył, trochę lakier przy przelotkach popękał więc czas go zreanimować.Zdjąłem przelotki, korek, uchwyt, oskrobałem lakier i mam do uzbrojenia bardzo mocny, szybki blank.Mam już korek, uchwyt, zaczep i całą resztę potrzebną do zbudowania wędki ale brak ... przelotek.Wybór padł na Fuji Hardloy (oznaczenie z pracowni BRC Hardloy BYLG) i tu mam pytanie odnośnie doboru wielkości owych przelotekMoja koncepcja 30-20-16-10-8-8-8-7-7-szczyt 7 (z racji zimowych wypadów na troć stąd takie wielkości) czy będzie słuszna ? Parametry blanku - 3 m 20-60g 10-30lb.Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, sugestie, tudzież wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Jeżeli już zdecydowałeś się na te przelotki to z koncepcji która podałeś proponował bym pominąć 20Y .8YL dać jedną 7L też jedna i kończyć na 6L a dać ewentualnie jedną, dwie więcej. Podczas zimowych łowów jeżeli 6L zamarza to 7-ka nic nie pomoże. Edytowane 24 Lipca 2014 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Popieram to co Rafał podpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Na trociach nie byłem ale w jesienno zimowym łowieniu sandaczy w xrods zażyczyłem sobie 17lb kończony na 7-ch.W porównaniu do 6-k w st.croix była zdecydowana różnica w obmarzaniu.Trochę inaczej poruszała się plećka w 7-ch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jeżeli już zdecydowałeś się na te przelotki to z koncepcji która podałeś proponował bym pominąć 20Y .8YL dać jedną 7L też jedna i kończyć na 6L a dać ewentualnie jedną, dwie więcej. Podczas zimowych łowów jeżeli 6L zamarza to 7-ka nic nie pomoże.Czyli miałoby to wyglądać tak ?30-16-10-8-8-8YL-7-7-7L-6L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jako nawrócony z drogi ... ( jak to drzewiej bywało - pierwsza przelotka ma być duża!!! ) odrzuciłbym raczej pierwszą od kołowrotka 30 na rzecz 25 ale koledzy lepiej się znający pewnie się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 A moim zdaniem do tak mocnego kija jednak zastosowalbym przelotki w ramkach V i polecialbym tak:V: 30, 16, 10, 8(7)L: 7,7,6,6,6Fst SiC: 6/7Z tanich przelotek taki secik możesz ułożyc z Forecastow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Pod zimowe monofile o słusznej grubości możesz pomyśleć o bardziej tradycyjnym zbrojeniu Y 30,20,12,10 8L i LV7 do końca. Woby na 0,30 też latają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Czyli miałoby to wyglądać tak ?30-16-10-8-8-8YL-7-7-7L-6LChodziło mi raczej o coś takiego;30Y, 16Y, 10Y, 8YL, 7L, 5x6L i szczyt 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Pod zimowe monofile o słusznej grubości możesz pomyśleć o bardziej tradycyjnym zbrojeniu Y 30,20,12,10 8L i LV7 do końca. Woby na 0,30 też latają.Na tym powinieneś bazować.Ten gość doskonale wie co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Obecnie ostro testuję na Wiśle nową wersje PST895 ,w moim wydaniu jet to PST965 17lb ,dolnik przdłuzony o 23cm.Kij petarda masakrycznie dalekie rzuty już wobkami o wadze 5g.Kij zbrojony w przelotki Esex od 20Y do 4l.Fakt używam tylko plecionki ,ale nie za cienkiej bo Duel x4 1.5 PE 25lb Jesli budujesz kij pod trocie w zimowych warunkach i żdość grubą żyłkę możesz spokojnie użyć zestawu który zaproponowałeś.Wydłużony stożek i dociążona szczytówka pomoże miotać stosunkowo lekkimi i nielotnymi trociowymi wobkami.Jeśli oczywiście,ma to być specjalistyczny kij tylko pod trotki i głównie zima .Skupiłbym się nad maksymalnym zredukowaniem ilości przelotek do maks 9sztuk z topem. Ja swojego w/o pst też mam zamiar stosować na trociach ,ale tych plażowych i w warunkach(temp.) pozwalających na stosowanie cienkiej plecionki.Lotność przynęt też dalece odmienna od rzecznych trociowców. Edytowane 25 Lipca 2014 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Mozna by jeszcze pomysleć o V-kach ale zaczynajac od 30 dwustopkowej. Nie zapominajmy ze to kij 60gJa osobiście machnałbym wszystkie przelotki w dwóch stopkach. Edytowane 25 Lipca 2014 przez pietrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 A moim zdaniem do tak mocnego kija jednak zastosowalbym przelotki w ramkach V i polecialbym tak:V: 30, 16, 10, 8(7)L: 7,7,6,6,6Fst SiC: 6/7Z tanich przelotek taki secik możesz ułożyc z Forecastow. Tak masz rację, znalazłem podobny set przelotek Forecast w naprawdę dobrej cenie ale obawiam sie właśnie o wielkość ostatnich ("fi" 6) przelotek - mimo wszystko dzięki za podpowiedź. Chodziło mi raczej o coś takiego;30Y, 16Y, 10Y, 8YL, 7L, 5x6L i szczyt 6Dzięki za sugestie - podobnie jak wyżej chyba "6" będzie za mała. Pod zimowe monofile o słusznej grubości możesz pomyśleć o bardziej tradycyjnym zbrojeniu Y 30,20,12,10 8L i LV7 do końca. Woby na 0,30 też latają.Chyba właśnie o taki set mi chodzi - muszę to jeszcze przemysleć.Dzięki za podpowiedź. Obecnie ostro testuję na Wiśle nową wersje PST895 ,w moim wydaniu jet to PST965 17lb ,dolnik przdłuzony o 23cm.Kij petarda masakrycznie dalekie rzuty już wobkami o wadze 5g.Kij zbrojony w przelotki Esex od 20Y do 4l.Fakt używam tylko plecionki ,ale nie za cienkiej bo Duel x4 1.5 PE 25lb Jesli budujesz kij pod trocie w zimowych warunkach i żdość grubą żyłkę możesz spokojnie użyć zestawu który zaproponowałeś.Wydłużony stożek i dociążona szczytówka pomoże miotać stosunkowo lekkimi i nielotnymi trociowymi wobkami.Jeśli oczywiście,ma to być specjalistyczny kij tylko pod trotki i głównie zima .Skupiłbym się nad maksymalnym zredukowaniem ilości przelotek do maks 9sztuk z topem. Ja swojego w/o pst też mam zamiar stosować na trociach ,ale tych plażowych i w warunkach(temp.) pozwalających na stosowanie cienkiej plecionki.Lotność przynęt też dalece odmienna od rzecznych trociowców.Dobrze prawisz Kolego z tym że to będzie troche uniwersalny kij nie tylko na trocie ale i też ... jaki pisałem wcześniej ... na grubo na jesień - dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 CD Blue Rapid 320cm 1oz Krotko i na temat potrzebny sprawdzony ''spejsing" do jedno uncjowego CD 320cm . Zbrojenie raczej klasyczne w kr lub k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Zdaje się ze gruby17 ma takiego do sprzedania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Mam ale 300cm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 to raczej nie przejdzie 11+ szczyt , wejściowa raczej 20 KR tunel na 5tkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedi Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Konger paladin razor blade 2,44 /21gr - w co ubrać ??? witam !!! wędka ( ogólnie blank z rękojeścią ) kupione tutaj na forum , nadchodzi zimna pogoda a więc będzie więcej czasu na roboty domowe - poprzedni właściciel zdjął z niego przelotki więc kijek jest do uzbrojenia - jako że mam małe doświadczenie w tej materii ( czyli zbrojeniu hand made ) pytam się bardziej doświadczonych kolegów jak ubrać kijek , oryginalnie miał tytany na które raczej trzeba wyłożyć sporo kasy więc poprosiłbym o bardziej budżetowe rozwiązanie - wędka ma służyć do pstrągowania na Raduni .Z góry dziękuję za wszelką pomocps . zastanawiałem się nad setem ATC MICROWAVE spinning Duralite Black Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Rodzaj przelotek do 5SC96Mf2 Witam. Szanowni koledzy mam pytanie odnośnie możliwości zastosowania w tym kiju przelotek typu minima match.Kupiłem dwa zestawy przelotek, jedne to Y Alconite od 25.16.10.7VL...... i 5tki na tunel oraz komplet minim stary od 20 .16 8 min.match i 4 na tunel. Moje pytanie brzmi , czy Waszym zdaniem nie jest profanacją zakladanie minim do takiego blanku ? Moje pytanie nie jest zadawane bez wczesniejszych prób itp.Na secie z minim zdecydowanie lepiej żyłka uklada się w stożku. Tzn chodzi głównie o startową . Jak wiadomo min machowa 20-tka jest wyższa od 25Y.Znaczenie rownież ma waga calego setu. Y Alconite ok 8g natomiast Minimy to 4gramy. A więc roznica jest dosyć spora. .. Z chęcią poczytam opinie kolegów na ten temat. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 ..jedne i drugie zapewne mu nie zaszkodzą... a te 4gr to wisi nadlane na seryjnych omotkach i nic sie nie dzieje..Zbrój ten patyk bo Cię zima zastanie a na przerębel się średnio nadaje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wypuściłem sporo Extremek i Elitek na Minimach TiCh, blanki się nie połamały. Ryby też nie uciekają mimo iż głośniej pracuje na nich linka. Gdybym decydował się na zbrojenie w przelotki z ceramiką to raczej Fuji KR od 25, wysokości będą podobne jak w matchach. Trochę masy na dolniku nie zrobi z kija kluski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 ..jedne i drugie zapewne mu nie zaszkodzą... a te 4gr to wisi nadlane na seryjnych omotkach i nic sie nie dzieje..Zbrój ten patyk bo Cię zima zastanie a na przerębel się średnio nadaje... Może nie zastanie mnie zima...mam dwa blanki i musze nieco Was koledzy pomęczyć pytaniami bo nie chcę spieprzyć , a jak spieprze to będzie na Was 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 a jak spieprze to będzie na Was Eeee tam na nas, jak cos nie tak to gielda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi