Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Eeee tam na nas, jak cos nie tak to gielda  :lol:  :lol:  :lol:

Hahaha no nie nie jak tak można  :) A tak już zupelnie serio ...jak z tymi minimami profanacja blanku czy nie  ? :P

Warto w takim długim kiju robić ostry stożek np na 3 przelotkach  ? czyli np minima 20 16 10 a pozniej już tunel czy np po 10 dać ze dwie V7 ?

Edytowane przez pablo208

• 1 miesiąc temu...

Paweł  zapodaj ten spacing,.

Wziałemtak z czystej ciekawości  pierwszy z brzegu z linku zapodanego przez Forecasta , jakiś sandaczowy RX8 zbrojenie spiralne i wymiękłem :)

Po kiego grzyba wydawać kupę kasy na projektowanie nowych ,szybszych ,lżejszych konstrukcji, apotem mulić taką petardę spiralnie od 10-6 :rolleyes: ?

Bądź kreatywny i nie pękaj machnij go najgrubiej alconit 25Y-5L , lub najlżej   w torzite od 16M  do 3.5KT.

Możesz wypośrodkować w Esexach 20Y do 4L :D

Mam ten blank zbrojony przez Wojtka Grochole w systemie KR ,wyszło 9 przelotek plus szczyt.Nieznam się na tych numeracjach ale jak zobaczyłem wedke po wyjęciu z tuby to byłem w szoku jak małe są te przelotki w części szczytowej.Wszystkie wątpliwości zostały rozwiane nad wodą.Wszystko działa znakomicie.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam

Złamałem szczytówkę w   savage gear parabellum. Zrobiona na szybko trochę mnie drażni. Myślicie że opłaca się zmienić położenie przelotek   czy po prostu uciąć kilka centymetrów ?

attachicon.gifszczytówka.jpg

pozdro

Tak na ''zdrowy'' rozum to lepiej przezbroić od nowa (co nie znaczy, że prościej) niż skracać blank wędziska.Przezbrojenie przy nie dużej utracie szczytówki powinno zbytnio nie zmienić charakterystyki i akcji kija ,no może tylko orginalny cw. będzie ciutkę wyższy.Taki układ przelotek jaki masz teraz może owocować następnym skróceniem kija o kilka cm.

Edytowane przez PablovelLoco

• 2 tygodnie później...

Witam.

Chciałbym się zwrócić z prośbą o doradzenie mi jaką przelotkę startową zastosować do  nowo budowanego kija. Kupiłem blank Phenixa M1 SP722L 4-10lb. Mam zamiar uzbroić ten blank w przelotki Fuji torzite w systemie KRH. I tu mam dylemat czy  zastosować  przelotkę startową nr 16 czy nr 20. Kilka wskazówek : Do wędki będzie podpięty Twin Power 2500, Kij będzie używany do łowienia z łodzi w 90% z plecionką 10lb. Przynęty to w gumy i obrotówki wagą dostosowane do ciężaru wyrzutowego wędki. Z góry dziękuję bardziej doświadczonym kolegom za podpowiedż.

Bogdan

20 jest wyższa, przez co można ją osadzić bliżej kołowrotka. powoduje to jakby przyrost mocy kija (nie klęka tak szybko pod rybą przyjmując na dół większe obciążenia).

nie wiem dlaczego tak bardzo dążycie do schodzenia z rozmiarem przelotek w stożku. na upartego na starcie można dać i 8L, tylko jak daleko będzie ona od kołowrotka i czemu ma to służyć? kij (przynajmniej ja swoich tak używam) służy do łowienia ryb, nie tylko do podawania przynęty.

osobiście dałbym 20H (tak montuję nawet w kijach 8lb)

• Like 2

20 jest wyższa, przez co można ją osadzić bliżej kołowrotka. powoduje to jakby przyrost mocy kija (nie klęka tak szybko pod rybą przyjmując na dół większe obciążenia).

nie wiem dlaczego tak bardzo dążycie do schodzenia z rozmiarem przelotek w stożku. na upartego na starcie można dać i 8L, tylko jak daleko będzie ona od kołowrotka i czemu ma to służyć? kij (przynajmniej ja swoich tak używam) służy do łowienia ryb, nie tylko do podawania przynęty.

Polemizowałbym ,choc jednak nie,gdyż mam pewnośc,Sytuacja o której piszesz ma miejsce wyłącznie przy blanku bardzo głęboko pracującym.Choc nawet i w takim przypadku zdarzy się ,że wysoka przelotka umiejscowiona zbyt blisko kołowrotka ,nie zwiększy mocy kija ,gdyż zabraknie podparcia,bo linka ledwo lub wcale nie oprze się o pierścień przelotki.

Więc w/g mnie lepiej sprawdzi się w tej roli przelotka niższa,a najlepiej akuratna. :)

• Like 1

jakbym dał 20 to by mi się kijek do tuby 6cm nie zmieścił.. a tak na poważnie to tak jak pisze Rafał, i ja bym z tym nie polemizował. W M1 dół wcale nie tak łatwo zmusić do pracy i bliższa większa otwierająca nic dobrego nie wniesie. Tu pogięte M1

Panowie, ja się naprawdę nie znam. wiem tylko jak i dlaczego właśnie tak montuję swoje kije. przerzuciłem tego trochę i wszystko co miało na starcie mniej niż 20H, lub Y25 poszło w świat. być może jakieś "skrzywienie", może coś innego. takie mam doświadczenia, przekonanie i pewnie kaprys. nie przekona mnie natomiast teza Dąbka mówiąca iż rzekomo linka nie dotknie, lub ledwie dotknie ringu przelotki. wszak to przelotka startowa, a nie jakaś tam 4 wstawiona w połowie drogi pomiędzy 25 ustawionymi 10 cm. od siebie.

edyta.

w zasadzie to jak pisałem wcześniej, choć poprzednio o tym, że kij nie służy tylko do rzucania... tutaj w odniesieniu do Shavt'a -  nie chodzi też o zmuszanie kija do gięcia, a do przyjmowania obciążeń.

rzućcie okiem na kije Yankesów. niby siermiężne, niby w dużych ringach, niby kompletnie nie rzutowe. takie - rzekłbym - do podawania przynęty spod jaj.

po co?

ano po to, aby kij przyjmował obciążenia już od dolnika, a nie uginał się pięknie pod butelką wody mineralnej.

jak wyżej. kij służy do łowienia ryb i przyjmowania obciążeń po całości, a nie do pięknego gięcia się w salonach.

Edytowane przez StCroix
  • Like 1

Kolega Irek ma rację, tendencja do coraz mniejszych startowych jest co najmniej wątpliwa. Raz że patyki gną sie za szybko a dwa często gęsto nie lata z nich dobrze co się próbuje usilnie wciskać tu na forum. Vide sławna Karabela PST985 uzbrajana od 20Y do 4L, zachwalana że super hiper uniwersał , nawet na trocie plażowe. A potem powstaje cały wątek o tym że linka lepi się do blanku,  odległości  rzutowe są kiepskie i patyk nie nadaje się do plażowego trociowania. Ten konkretny kij był robiony przez bardzo dobrą pracownię więc powątpiewam iż nastąpił błąd w spacingu. Jedynie zły dobór przelotek do dość mocnego 17lb blanku. Bo w zamyśle miało być lekko...

Zresztą czy wędki karpiowe mają małe przelotki startowe? Nie, a przecież są zbrojone pod możliwie dalekie rzuty i ich gięcia są z reguły bardzo głębokie. Prawda?

Edytka: Choć w przypadku rzeczonego M1 z małym TP 2500 też raczej bym postawił na 16KL-H. Ale gdyby to miała być jakaś Daiwa 2500 to bankowo założył bym 20KL-H.

Edytowane przez Tomas81