Dąbek 111 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Kolega Irek ma rację, tendencja do coraz mniejszych startowych jest co najmniej wątpliwa. Raz że patyki gną sie za szybko a dwa często gęsto nie lata z nich dobrze co się próbuje usilnie wciskać tu na forum. Vide sławna Karabela PST985 uzbrajana od 20Y do 4L, zachwalana że super hiper uniwersał , nawet na trocie plażowe. A potem powstaje cały wątek o tym że linka lepi się do blanku, odległości rzutowe są kiepskie i patyk nie nadaje się do plażowego trociowania. Ten konkretny kij był robiony przez bardzo dobrą pracownię więc powątpiewam iż nastąpił błąd w spacingu. Jedynie zły dobór przelotek do dość mocnego 17lb blanku. Bo w zamyśle miało być lekko... Zresztą czy wędki karpiowe mają małe przelotki startowe? Nie, a przecież są zbrojone pod możliwie dalekie rzuty i ich gięcia są z reguły bardzo głębokie. Prawda? Edytka: Choć w przypadku rzeczonego M1 z małym TP 2500 też raczej bym postawił na 16KL-H. Ale gdyby to miała być jakaś Daiwa 2500 to bankowo założył bym 20KL-H.Pokaż ten wątek z zachwalanym plażowym PST od 20-4L , z którego nie leci i jeszcze się lepi linka do blanku.Łowiłeś nią ,czy może tylko słyszałeś od kogoś kto też słyszał.Łowię wędką na tym blanku,przedłużonym z dwiema przelotkami na dolniku,startowa 20Y.Plażowe pilkerki 18g latają bez łaski 100m.Wciskanie bzdur jest ostatnio domeną tych co tylko słyszeli ,ale w łapkach nawet nie mieli. Kolego StCroix chyba jednak nie zrozumiałeś o czym pisałem,ale to nie mój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Ja mogę się nie znać, w końcu tylko butelki na salonach podnoszę ale czasem zdarza mi się zabrać kijek nad wodę i jeśli temat jest o konkretnym blanku pod konkretny kręcioł to 16 jest tutaj akuratna moim zdaniem. Nie dlatego że ja tak zrobiłem a dlatego że to funkcjonuje.A wędki Yankesów nie bez powodu są u nas przezbrajane.. i na pierwszy ogień idzie redukcja stożka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Dąbek nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego właśnie Karabele z tym uzbrojeniem od 20Y są najprawdopodobniej najpopularniejszym kijem na giełdzie od x czasu? W najgorszym wypadku są w TOP3. Śledzę ją dość uważnie Ale to tylko taki mały off, kamyczek w ogródku. Za jedno tylko przeproszę, pomyliłem się lekko bo ów wędka była ciut dłuższa: FX905 , nie PST895. Czyli teoretycznie jeszcze lepszy model do dalekich rzutów mimo to nie spełniał oczekiwań bo był za cienko zbrojony. Wątku nie chcę wyciągać z powodów osobistych ale jak poszukasz to poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 I tylko dopowiem. Nie należę do twardogłowych zwolenników wielkich i ciężkich 30Y, 30KL czy 25KL-H ale też nie staram się przesadzać w drugą stronę. Po prostu wędka ma być uzbrojona adekwatnie , ma z tego odpowiedni lecieć ale i też ma być zachowana moc blanku. Bo po co osłabiać wędkę, wymuszać głębsze ugięcie, tylko dlatego że jest się zafiksowanym na punkcie jak najmniejszych przelotek. Nie przesadzajmy w żadną ze stron, OKi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Dąbek nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego właśnie Karabele z tym uzbrojeniem od 20Y są najprawdopodobniej najpopularniejszym kijem na giełdzie od x czasu? W najgorszym wypadku są w TOP3. Śledzę ją dość uważnie Ale to tylko taki mały off, kamyczek w ogródku. Za jedno tylko przeproszę, pomyliłem się lekko bo ów wędka była ciut dłuższa: FX905 , nie PST895. Czyli teoretycznie jeszcze lepszy model do dalekich rzutów mimo to nie spełniał oczekiwań bo był za cienko zbrojony. Wątku nie chcę wyciągać z powodów osobistych ale jak poszukasz to poczytaj.Jest u nas tendencja do aby kije na rzekę były mega szybkie i mega sztywne a najlepiej aby pod przynętą pracowała sama końcówka szczytówki,to taka nasza polska wizja kija opadowo sandaczowego Karabela a konkretnie PST895 945 i 894 takimi nie są (poza mega sandaczowym blankiem jak MBX79M,choc i ten nie pasuje do polskiego standardu).To blanki wybitnie pod wobki .Więc lądują na giełdzie,bo w większości przypadków użytkownik nie specjalnie sam wie czego szuka..Sa tacy co je kochają i są co je nienawidzą W ostatnim poście już zachaczasz o sedno sprawy.Miałem okazję sprawdzić trochę blanków ,tych samych modeli zbrojonych w zestawy od 25Y-5L jak i 20Y-4L i zapewniam ,w wiekszości przypadków nie ma różnic w komforcie i odległości rzutu,więc po co dodatkowo obciążać blank? I nie pisże o kijachk typowo jigowych ,które łatwiej radzą sobie z mniejszymi przelotkami, a o kijach pod wobki i to te całkiem małe. Co do ostatniego Twojego zdania odnośnie wymuszania ugięcia , to jeśli blank ma chęć się giąć to się ugnie i tyle ,taki jego charakter,a przelotka podstawiona bliżej ma go zabezpieczyć i zbyt wielka tego nie uczyni.Jak jest sztywny to tym bardziejnie weźmie udziału w odciążeniu blanku,więc po co ją montować ,jaśli mniejsza i odsunięta spełni swoją rolę.. Ale trzeba pomysleć i nie zbroić na pałę ładując gotowe spacingi do wszystkiego jak podleci. Bo blanki opisane tak samo co do mocy i akcji różnią się diametralnie. Edytowane 15 Marca 2015 przez Dąbek 111 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOEWROCLAW Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam Proszę szanowne grono o pomoc przy dobraniu komponentów do blanku MHX S721 w jedno składzie . Może ktoś zbroił ten blank albo posiada uzbrojony . Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez FOEWROCLAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 napisz do kolegi Hubertusa myślę że będzie mógł pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Witam Proszę szanowne grono o pomoc przy dobraniu komponentów do blanku MHX S721 w jedno składzie . Może ktoś zbroił ten blank albo posiada uzbrojony . Pierwszy patyk jaki robilem, tylko ze w dwuskladzie http://jerkbait.pl/topic/23654-del-toro-moje-patyki/?p=1238059 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Pierwszy patyk jaki robilem, tylko ze w dwuskladzie http://jerkbait.pl/topic/23654-del-toro-moje-patyki/?p=1238059DokładnieJa też miałem z nim przyjemność, fajna wykałaczka, co do zbrojenia to lekko i delikatnieRękojeść i uchwyt wedle uznania, ale na skss wychodzi fajnie, do tego czarna pianka, przelotki proponuje PbMinima w zestawie M 16-8-5 L4-4-3-3-PbMicro Top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOEWROCLAW Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Widziałem Del Toro patrzyłem na ten wątek ale nie wiem jak to się będzie miało do patyka w 1 kawałku . Hubertus dziękuje za propozycje czy kręciłeś ten blank już w tym systemie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Pojedz minimami jak Hubertus napisal, ja zbroilem ciezszymi przelotkami, zeby lepiej mi sie ladowal w dolnym cw.Zalezalo mi glownie na lowieniu jigami/nimfami kolo 1g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Czy któryś z kolegów mógł by mi podać spacing dla blanku Talon 86 MLXF2, chciał bym uzbroić ten kij w przelotki Fuji KR z wkładem alconite według Fuji New Concept. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 tak sie zastanawiam przlotki KR i fuji New Concept, jakos mnie to nie gra, ja osobiscie w przypadku tego blanku zastosował bym tradycyjne przlotki w zestawi Y-L wdług New Concpt, domyślam si że kijek do mniej lotnych delikatnych wabików jest robiony, a dla mni Fuji KR w tym zestawieniu kłóci sie z moim swiatopogladem . Dla siebie bym ubrał w PbMinima TiCh od 20M do 4 lub 5 v, ale to dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Albo kolego New Concept albo KR razem jakoś nie można bo to dwie różne rzeczy czy systemy. Tego badyla jak najbardziej w KR. NC trochę przyciezki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Jak to dobrze mądrego posłuchać, teraz już coś więcej rozumiem w takim razie jak by to wyglądało w systemie KR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 tutaj masz katalog ,a w nim spacingi , wystarczy dobrać odpowiedni( rozmiar przelotek) i pobawić sie indywidualnie w odległości do kijkahttp://issuu.com/chrisspeedcore/docs/fuji_2015_japan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Jaki set do M1 SP962UL? Koledzy doradźcie jaki set zastosować do blanku jak w temacie , bo zaraz łeb mi pęknie. Siedze od rana i nie moge nic wymyśleć. Odpada w systemie KR bo jednym słowem mi się nie podobają. Może coś z S6? Sam nie wiem. Co wy na to Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Piotrek - jak PHOENIX to tylko w tytanach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 PB minima 4 16M--10M--5M--4L(to niższa M-ka)--4V--4x4W +top.. na dolniku 2 sztuki..Zbroiłem też 20M--12M--6M--5V--5W--4x4W +top ,w prześwicie powinieneś zobaczyć szczytową.W sumie można zastąpić 12-kę 10-ką i 6M na 5M,też będzie dobrze..Ale pierwszy set nie ogranicza rzutów nawet o metr,więc rachunek jest prosty.Latają dobrze nawet wobki 1,5-2g na żyłce 0,16. a w górnym c/w komfortowo boleniowe przecinaki po 12-14g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Dąbek 111 jak zwykle konkretnie, dzięki wielkie ale myślałem bardziej nad przelotkami z normalnym wkładem do tego kijaszka. Minimy mam w Matagi niby fajne ale...Chyba zaczynam błądzić ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Jak chcesz normalny pierścień,to od 20Y.Proponuję esex są trochę wyższe od 20Y fuji.Ja daję taki set,który sprawdza się w kijach od 10do 17lb:20Y--10Y--6Y-- 5.5L--5L--4x4L_top w Fuji wyjdzie na 20Y--12Y--8L--6L--5L--4x4LChyba ,że jesteś ortodoxem to od 25L, ale na moje nie warto.Minimy TiChrom montuję ze 3 lata i nie spotkałem się niemiłymi niespodziankami.Znam kolesi którzy mają je w sandaczówkach i targają odważniki po 20-30g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Nie miałem Essexów w łapie. Czy one maja pierścień podobnej grubości co Alconite?Acha , a w tym secie co podałeś nie ma za dużego skoku między 6Y a 5,5L? Edytowane 6 Maja 2015 przez pietrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Pierścień jest węższy w esex , a przejście z 6Y na 5,5 jest płynne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Jak widać na Pana Rafała zawsze można liczyć konkretny i bardzo uczynny gość! Mało już takich "ludziów" zostało - dzięki Rafciu - Ty wiesz za co : ) A co do setu domyslam się , że do SP962XUL będzie taki sam ?? Edytowane 6 Maja 2015 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Dzięki Rafał za info. pozdroA wiecie może które pracownie maja te Essexy? Edytowane 7 Maja 2015 przez pietrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi