Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Irek ma rację, tendencja do coraz mniejszych startowych jest co najmniej wątpliwa. Raz że patyki gną sie za szybko a dwa często gęsto nie lata z nich dobrze co się próbuje usilnie wciskać tu na forum. Vide sławna Karabela PST985 uzbrajana od 20Y do 4L, zachwalana że super hiper uniwersał , nawet na trocie plażowe. A potem powstaje cały wątek o tym że linka lepi się do blanku,  odległości  rzutowe są kiepskie i patyk nie nadaje się do plażowego trociowania. Ten konkretny kij był robiony przez bardzo dobrą pracownię więc powątpiewam iż nastąpił błąd w spacingu. Jedynie zły dobór przelotek do dość mocnego 17lb blanku. Bo w zamyśle miało być lekko...

Zresztą czy wędki karpiowe mają małe przelotki startowe? Nie, a przecież są zbrojone pod możliwie dalekie rzuty i ich gięcia są z reguły bardzo głębokie. Prawda?

Edytka: Choć w przypadku rzeczonego M1 z małym TP 2500 też raczej bym postawił na 16KL-H. Ale gdyby to miała być jakaś Daiwa 2500 to bankowo założył bym 20KL-H.

Pokaż ten wątek z zachwalanym plażowym PST od 20-4L , z którego nie leci i jeszcze się lepi linka do blanku.Łowiłeś nią ,czy może tylko słyszałeś od kogoś kto też słyszał.

Łowię wędką na tym blanku,przedłużonym z dwiema przelotkami na dolniku,startowa 20Y.Plażowe pilkerki 18g latają bez łaski 100m.

Wciskanie bzdur jest ostatnio domeną tych co tylko słyszeli ,ale w łapkach nawet nie mieli.

Kolego StCroix chyba jednak nie zrozumiałeś o czym pisałem,ale to nie mój problem :)

Ja mogę się nie znać, w końcu tylko butelki na salonach podnoszę :D ale czasem zdarza mi się zabrać kijek nad wodę i jeśli temat jest o konkretnym blanku pod konkretny kręcioł to 16 jest tutaj akuratna moim zdaniem. Nie dlatego że ja tak zrobiłem a dlatego że to funkcjonuje.

A wędki Yankesów nie bez powodu są u nas przezbrajane.. i na pierwszy ogień idzie redukcja stożka.

• Like 1

Dąbek nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego właśnie Karabele z tym uzbrojeniem od 20Y są najprawdopodobniej najpopularniejszym kijem na giełdzie od x czasu? W najgorszym wypadku są w TOP3. Śledzę ją dość uważnie :)  Ale to tylko taki mały off, kamyczek w ogródku.

Za jedno tylko przeproszę, pomyliłem się lekko bo ów wędka była ciut dłuższa: FX905 , nie PST895. Czyli teoretycznie jeszcze lepszy model do dalekich rzutów mimo to nie spełniał oczekiwań bo był za cienko zbrojony. Wątku nie chcę wyciągać z powodów osobistych ale jak poszukasz to poczytaj.

I tylko dopowiem.

Nie należę do twardogłowych zwolenników wielkich i ciężkich 30Y, 30KL czy 25KL-H ale też nie staram się przesadzać w drugą stronę. Po prostu wędka ma być uzbrojona adekwatnie , ma z tego odpowiedni lecieć ale i też ma być zachowana moc blanku. Bo po co osłabiać wędkę, wymuszać głębsze ugięcie, tylko dlatego że jest się zafiksowanym na punkcie jak najmniejszych przelotek. Nie przesadzajmy w żadną ze stron, OKi?

Dąbek nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego właśnie Karabele z tym uzbrojeniem od 20Y są najprawdopodobniej najpopularniejszym kijem na giełdzie od x czasu? W najgorszym wypadku są w TOP3. Śledzę ją dość uważnie :)  Ale to tylko taki mały off, kamyczek w ogródku.

Za jedno tylko przeproszę, pomyliłem się lekko bo ów wędka była ciut dłuższa: FX905 , nie PST895. Czyli teoretycznie jeszcze lepszy model do dalekich rzutów mimo to nie spełniał oczekiwań bo był za cienko zbrojony. Wątku nie chcę wyciągać z powodów osobistych ale jak poszukasz to poczytaj.

Jest u nas tendencja do aby kije na rzekę były mega szybkie i mega sztywne  a najlepiej aby pod przynętą pracowała sama końcówka szczytówki,to taka nasza polska wizja kija opadowo sandaczowego :) Karabela a konkretnie PST895 945 i 894 takimi nie są (poza mega sandaczowym blankiem  jak MBX79M,choc i ten nie pasuje do polskiego standardu).To blanki wybitnie pod wobki .Więc lądują na giełdzie,bo w większości przypadków użytkownik nie specjalnie sam wie czego szuka..

Sa tacy co je kochają i są co je nienawidzą :)

W ostatnim poście już zachaczasz o sedno sprawy.

Miałem okazję sprawdzić trochę blanków ,tych samych modeli zbrojonych w zestawy od 25Y-5L jak i 20Y-4L i zapewniam ,w wiekszości przypadków nie ma różnic w komforcie i odległości rzutu,więc po co dodatkowo obciążać blank? :) I nie pisże o kijachk typowo jigowych ,które łatwiej radzą sobie z mniejszymi przelotkami, a o kijach pod wobki i to te całkiem małe.

Co do ostatniego Twojego zdania odnośnie wymuszania ugięcia , to jeśli blank ma chęć się giąć to się ugnie i tyle ,taki jego charakter,a przelotka podstawiona bliżej ma go zabezpieczyć i zbyt wielka tego nie uczyni.Jak jest sztywny to tym bardziejnie weźmie udziału w odciążeniu blanku,więc po co ją montować ,jaśli mniejsza i odsunięta spełni swoją rolę..

Ale trzeba pomysleć i nie zbroić na pałę  ładując gotowe spacingi do wszystkiego jak podleci. Bo blanki opisane tak samo co do mocy i akcji różnią się diametralnie.

Edytowane przez Dąbek 111
  • Like 4

• 1 miesiąc temu...

Witam 

Proszę szanowne grono o pomoc przy dobraniu komponentów do blanku MHX S721 w jedno składzie . Może ktoś zbroił ten blank albo posiada uzbrojony . 

Pierwszy patyk jaki robilem, tylko ze w dwuskladzie ;)

http://jerkbait.pl/topic/23654-del-toro-moje-patyki/?p=1238059

Pierwszy patyk jaki robilem, tylko ze w dwuskladzie ;)

http://jerkbait.pl/topic/23654-del-toro-moje-patyki/?p=1238059

Dokładnie

Ja też miałem z nim przyjemność, fajna wykałaczka, co do zbrojenia to lekko i delikatnie

Rękojeść i uchwyt wedle uznania, ale na skss wychodzi fajnie, do tego czarna pianka, przelotki proponuje PbMinima w zestawie M 16-8-5 L4-4-3-3-PbMicro Top

tak sie zastanawiam 

przlotki KR i fuji New Concept, jakos mnie to nie gra, 

ja osobiscie w przypadku tego blanku zastosował bym tradycyjne przlotki w zestawi Y-L wdług New Concpt,  domyślam si że kijek do mniej lotnych delikatnych wabików jest robiony, a dla mni Fuji KR w tym zestawieniu kłóci sie z moim swiatopogladem :D . 

Dla siebie bym ubrał w PbMinima TiCh od 20M do 4 lub 5 v, ale to dla mnie  ;)

PB minima 4  16M--10M--5M--4L(to niższa M-ka)--4V--4x4W +top.. na dolniku 2 sztuki..

Zbroiłem też  20M--12M--6M--5V--5W--4x4W +top ,w prześwicie powinieneś zobaczyć szczytową.W sumie można zastąpić 12-kę 10-ką i 6M na 5M,też będzie dobrze..

Ale pierwszy set nie ogranicza rzutów nawet o metr,więc rachunek jest prosty.Latają dobrze nawet wobki 1,5-2g na żyłce 0,16. a w górnym c/w komfortowo boleniowe przecinaki po 12-14g.

• Like 1

Jak chcesz normalny pierścień,to od 20Y.

Proponuję esex są trochę wyższe od 20Y fuji.

Ja daję taki set,który sprawdza się w kijach od 10do 17lb:

20Y--10Y--6Y-- 5.5L--5L--4x4L_top

w Fuji wyjdzie na 20Y--12Y--8L--6L--5L--4x4L

Chyba ,że jesteś ortodoxem :) to od 25L, ale na moje nie warto.

Minimy TiChrom montuję ze 3 lata i nie spotkałem się niemiłymi niespodziankami.Znam kolesi którzy mają je w sandaczówkach i targają odważniki po 20-30g.

Jak widać na Pana Rafała zawsze można liczyć  :) konkretny i bardzo uczynny gość! Mało już takich "ludziów" zostało - dzięki Rafciu  - Ty wiesz za co : )

A co do setu domyslam się , że do SP962XUL będzie taki sam ??

Edytowane przez pablo208