Patryk1125 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Rodmas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fufi_olsztyn Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 aki set KR do 86MLXF2 Talona? Cześć!Przezbrajam Talonika koledze i drapię się po głowie jaki set KR-ów zastosować żeby było ok. KR zakładam pierwszy raz,więc,żeby nic nie spartolić pomyślałem,ze zapytam.Ja wymyśliłem to:KLAG 16H-8H-6M-5,5L- 6x KBAG 4,5 i tip top. Nie do końca pasuje mi te 5,5L. KLAG. Będzie ok? Czy może zupełnie inny set potrzebny? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam,Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Te średnice które użyłeś to prawie fabryczny zestaw Fuji więc raczej jest dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 A jakiej wielkości ma być docelowy młynek, i jakiej firmy? Gdyż może mieć wpływ na startową i drugą zawężającą bo resztę można spokojnie zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Te średnice które użyłeś to prawie fabryczny zestaw Fuji więc raczej jest dobry...Nie zupełnie może być dobrze. Post niżej kolega zapytał o wielkość kołowrotka i ma rację . Ostatnio zrobiłem mały błąd otwierając 16 H i zakładając kołowrotek 4000 .Przy przynętach o skupionym ciężarze nie ma to jakiegoś znacznego wpływu na odległość rzutu ale zwijanie już jest bardzo głośne i czeka mnie przezbrojenie kija a raczej wymiana dwóch przelotek. Długie dwuczęściowe blanki otwieramy trochę większą przelotką bo stożek jest dłuższy i w tym wypadku 20 H będzie ok ,zakładam że będziesz łowił kołowrotkiem wielkości 2500 ,czyli spokojnie wymień 16 H i 8H na 20 H i 10 H ,reszta zostaje i będzie ok, w krótkim kiju ML można otworzyć 16 H. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fufi_olsztyn Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Cześć! Dzięki za wszelkie rady. Kołowrotek faktycznie będzie w rozmiarze 2500/3000. Chyba najsensowniej będzię jak przymierzę 16-8 i 20-10 i skonfrontuje jak toto działa. Przelotki w drodze wiec po weekendzie pierwsze testy na taśmie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Cześć! Dzięki za wszelkie rady. Kołowrotek faktycznie będzie w rozmiarze 2500/3000. Chyba najsensowniej będzię jak przymierzę 16-8 i 20-10 i skonfrontuje jak toto działa. Przelotki w drodze wiec po weekendzie pierwsze testy na taśmie Pozdrawiam!Szczególnie zwróć uwagę na odległości uzyskiwane przy mniej lotnych przynętach np.woblerki itp ,oraz na głośność przy rzucie i zwijaniu przynęty .Jeżeli będzie w miarę porównywalnie to zamontuj lżejszy set ,ten od 16H jeżeli jednak zestaw od 16H będzie głośny i rzuty krótsze to lepszym rozwiązaniem będzie set od 20 H.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Nie zupełnie może być dobrze. Post niżej kolega zapytał o wielkość kołowrotka i ma rację . Ostatnio zrobiłem mały błąd otwierając 16 H i zakładając kołowrotek 4000 .Przy przynętach o skupionym ciężarze nie ma to jakiegoś znacznego wpływu na odległość rzutu ale zwijanie już jest bardzo głośne i czeka mnie przezbrojenie kija a raczej wymiana dwóch przelotek. Długie dwuczęściowe blanki otwieramy trochę większą przelotką bo stożek jest dłuższy i w tym wypadku 20 H będzie ok ,zakładam że będziesz łowił kołowrotkiem wielkości 2500 ,czyli spokojnie wymień 16 H i 8H na 20 H i 10 H ,reszta zostaje i będzie ok, w krótkim kiju ML można otworzyć 16 H. Sorry, zrozumiałem, że kolega się pyta czy poszczególne przelotki w wytypowanym zestawie będą ze sobą dobrze współpracować.Przyjąłem, że pierwsza przelotka jest właściwie dobrana i że nie ma tutaj kolega żadnej wątpliwości. Co do wielkości kołowrotków to kolega wcześniej słusznie napisał również - JAKIEJ firmy bo wielkości 2500 Daiwa i 2500 Shimano to zupełnie inna wielkość...Odnośnie kijka 2,6m to również rozpocząłbym od 20H.Dobrze, że OKO patrzy - mam nadzieję, że nikogo nie wprowadziłem w błąd.Pozdrawiam! Edytowane 12 Maja 2015 przez Bander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Witam kolegów... Jako , że nie udało mi się uzyskac odpowiedzi na priv (każdy chroni tajemnicy jak oka w glowie - rozumiem to kasa proszę Was o pomoc przy rodzaju przelotek do w/w blanku oraz pomoc przy spacingu .... Udało mi sie puki co ustawić na blanku 10 przelotek plus Szczyt. Wyglada to w miarę , jednak ..... I tak kolejno. M16 M10 M5 L5 6XW4 + szczyt. Ewentualnie M16 M10 M5 V5 L5 5XW4 + szczyt. Problem pojawia się między 6 a 7 przelotką - kąt chyba nie jest do konca poprawny . W związku z tym ,że blank jest lakierowany nie ma mowy o błędzie.- w przypadku blanków nie lakierowanych sam robiłem spacingi i jeśli pojawił się jakiś zonk ,szybko zmienialem umiejscowienie przelotki i bylo po sprawie - tu jednak to nie przejdzie. Dlatego zwracam sie prośbą o pomoc. Może ktos z kolegów ma ten kij - i mógł by mi pomóc. Np mierząć odległości między przelotkami. Puki co odległości wyglądają tak: 9,5-10-11-12,5-14,5-17-20,5-24-29-35 odległość od stopki do pierwszego ringu ok 68cm... Serdecznie pozdrawiam Paweł Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Woytec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Sorry Paweł, że z innej beczki, ale co z Twoim SLXF1006? Upłynniłeś czy będziesz miał obydwa badyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Zostają dwa,ale wiesz co ?? Podjedz do mnie i oblukaj tego SP. Nie będe wypowiadał swojego zdania , żeby nie zostać posadzonym o kryptoreklamę. Niby parametry podobne a dwa kosmicznie inne blanki Jak coś pisz na priv tam powiem Ci co o tym blanku myślę Pozdr Edytowane 15 Maja 2015 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Jako , że nie udało mi się uzyskac odpowiedzi na priv (każdy chroni tajemnicy jak oka w glowie - rozumiem to kasa proszę Was o pomoc przy rodzaju przelotek do w/w blanku oraz pomoc przy spacingu .... Paweł, nie każdy siedzi 24 h/dobę z nosem wlepionym w monitor. Jestem coraz rzadszym gościem na j.pl... Nie widzę nic złego w tym zbrojeniu. Co najwyżej delikatnie rozsuń koniec szczytówki (powiedzmy: 10,5-11-11,5-może nawet 12), a zagęść środek szczytówki. Progresja przyrostu odległości - szczególnie w szczytowych kijach - nie musi być zachowana w środku szczytówki. Często robię minimalną lub nawet wcale... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Paweł, nie każdy siedzi 24 h/dobę z nosem wlepionym w monitor. Jestem coraz rzadszym gościem na j.pl... Nie widzę nic złego w tym zbrojeniu. Co najwyżej delikatnie rozsuń koniec szczytówki (powiedzmy: 10,5-11-11,5-może nawet 12), a zagęść środek szczytówki. Progresja przyrostu odległości - szczególnie w szczytowych kijach - nie musi być zachowana w środku szczytówki. Często robię minimalną lub nawet wcale...Krzysztof wierz mi , że akurat Ty jestes ostanią osobą , którą bym o to posądził ...zawsze moglem na Ciebie liczyć i wiesz o tym . Zwrócilem się z prośa do kolegów , ponieważ nie czuję sie na tyle mocny w spacingach , żeby ryzykować zpieprzenie tak porządnego blanku Pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2015 przez pablo208 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Po zmianach doradzonych przez Krzysztofa wygląda to tak : Szczyt rozrzadzony, a zagęsciłem środek szczytówki tak lepiej ?? sory za zjecia ale nie mam czym innym zrobić Edytowane 15 Maja 2015 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Po zmianach doradzonych przez Krzysztofa wygląda to tak : Szczyt rozrzadzony, a zagęsciłem środek szczytówki tak lepiej ?? sory za zjecia ale nie mam czym innym zrobić No i zdecydowanie lepiej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Hej Kilka ich uzbroiłem, w róznych wersjach,startując od 20M w pierwszych podejściach,ale ostatecznie 16M w zupełności wystarcza.Do uzbrojenia tego blanku wystarczy 10 przelotek razem z topem.Dwie na dolniku, ,startowa ok 65 +- cm od stopki..Niestety nie zapisuję rozstawu przelotek, bo ominęłaby mnie zabawa .Ostatnio stosowałem taki. 16M--10M--5M--4L(niższa M-ka)-4V--4X4W--Top.Pierwsza od szczytu jest ok 11-12cm i tu odległości wzrastają delikatnie o ok 0,5 do 1 cm do czwartej przelotki.Generalnie kijek nie musi mieć gęsto w szczycie ,to nie wklejka.Zmniejszyłbym odległość między 16M a 10M 35cm ,to trochę dużo ,ale w okolicy 30cm zdaje się było OK.. Jak napisał Krzysiek ,w środkowej części szczytówki odległości prawie takie same,wypadają w okolicy 17-18cm,.Zdaje się między 4-5 i 5-6 od szczytu., lub między 5-6 i 6-7,nie chcę Ci namieszać ,bo nie mam kija przed sobą. W spasingach do tego typu blanków naprawdę jest wiele możliwości.Każdy dopasuje pod swoje preferencje.Jedni lubią odsunięte od blanku przelotki inni zaś przyklejone do niego.Ja np. kończę go na 4-ach ,ale można też na 3-ch.W tym przypadku kasa związana z tajemnicą na poziomie czarnej magji ,to naprawdę abstrakcja Trochę późno pytałeś o spasing ,bo kijech już był w drodze..Na pryw mogę podać Ci do kogo pojechał i myślę ,że właściciel poświęci 5 minut na latanie z miarką Edytowane 16 Maja 2015 przez Dąbek 111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Jak zwykle jest kilka osob na ,które mozna liczyć Panowie bardzo dziękuję za pomoc- powolutku zaczyna mi sie to wszystko klarować,ale to tylko dzięki Wam! Rafal jak bys był tak mily daj mi znać do kogo te kije poszly podpytam kolegów, może dadzą się namówić .... Początkowo miałem start na 20M, ale coś mi nie grało po zmainie na 16 wygląda to znacznie lepiej , i faktycznie Rafale ,rzuty nie ograniczyly sie wcale. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc, a ja walczę dalej Chorobowe sprzyja takim kombinacją Edytowane 16 Maja 2015 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catch&Release Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Mam ten blank zbrojony przez Wojtka Grochole w systemie KR ,wyszło 9 przelotek plus szczyt.Nieznam się na tych numeracjach ale jak zobaczyłem wedke po wyjęciu z tuby to byłem w szoku jak małe są te przelotki w części szczytowej.Wszystkie wątpliwości zostały rozwiane nad wodą.Wszystko działa znakomicie. Ja mam ten kijek zbrojony w FC i własnie w KR-ach 9 przelotek + szytówka faktycznie są małe ale 3'' przynęty na 10 g śmigają jak złoto poza tym czułość blanku jest fenomenalna nie miałem jeszcze styczności z tak czułą wędka. Rewelacja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Witam kupiłem kija Batson Dss 1141-2 i przy uzbrojeniu w Hardloye jest dla mnie zbyt wolny i tak się zastanawiam o przezbrojeniu go w minimy tylko nie wiem za bardzo jaka wielkość przelotek by odpowiadała kijowi. Długość to 290cm obecnie jest 10 przelotek. Edytowane 31 Maja 2015 przez Kaskader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 A jaki rozmiar mają obecnie przelotki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Pewnie 6tkami szczyt pojechany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Jeżeli tak ,to aby efekt był znaczny ,trzeba by je zmniejszyć na - 4,5. Tylko wtedy raczej przezbrojenie całości w grę wchodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Jak minimy to rozmiar 4, w ramce V będą ok. Jeśli przezbrajać to tylko po całości, dziwnie by stożek z hardloyów wyglądał. Edytowane 31 Maja 2015 przez Apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Apioo opłaca się to robić? czy za duże koszty by wyszły? Najwyżej pomacham nim chwilę i pójdzie do kogoś innego Edytowane 31 Maja 2015 przez Kaskader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Napisz do pracowni która robiła wędkę o wycenę przelotek i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi