Kaskader Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Dobra dzięki za rady temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 ...Najwyżej pomacham nim chwilę i pójdzie do kogoś innego Najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Trafił w moje ręce Batson XST1144F z bardzo znanej pracowni. Zastanawia mnie zastosowany w nim set przelotek Fuji Alconite + szczyt SIC: 30V-20V-12V-8V-8L-7L-7L-7L i szczyt 8/2,2. Takie moje pytanie, dlaczego zastosowano taki układu? Jaki mógł być cel zastosowania akurat takiego setu przelotek? Wczoraj po zdemontowaniu przelotek z kija zważyłem je i wyszło prawie 12g. Czy do takiego blanku to nie za ciężkie uzbrojenie?Z góry dzięki za odpowiedź, bo bardzo mnie to ciekawi, a nie jestem na tyle obeznany, żeby się wypowiadać w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Iście Dragonowskie rozwiązanie. Prawdopodobnie kijek miał pracować z żyłką i to raczej..... stosunkowosztywną. Tak mi się wydaje. A co miał na myśli poeta tego nie wie nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Hmmm... ciężko powiedzieć. Prawdopodobnie klient miał właśnie takie życzenie jeśli chodzi o przelotki (koszty).Fachowcem nie jestem, ale z ten Batson to UL nie jest... więc może nie są takie złe?Ja ostatnio przezbroiłem Karabelkę (793-2) z ciężkich Fuji Sic ze startową 25 na Torzity... Różnica jest ogromna, wędka zrobiła się cięta i dużo szybsza z tym że to już delikatny kijek.Pierwotnie zbrojona była przez znanego rod buildera. Zresztą pięknie (tylko te ciężkie przelotki...) Edytowane 1 Lipca 2015 przez Bander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Nie wiem co autor miał na myśli ale mogę zgadnąć co to za pracownia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Z tego co można wnioskować kto "duży"robi batsona to tam tak wszystko zbroja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 ...taki standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Optymalne i sprawdzone zbrojenie dla tej długości.Olbrzymia wiedza i doświadczenie stworzyły standardy, które wykraczają poza ludzkie pojmowanie i surową logikę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Kijek uzbrojony zostanie niedługo w nowy set SICów od 25Y do 6 na szczycie i mam nadzieję, że pokaże drugą twarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Kijek uzbrojony zostanie niedługo w nowy set SICów od 25Y do 6 na szczycie i mam nadzieję, że pokaże drugą twarz Drastycznej różnicy raczej nie będzie moim zdaniem. Chyba że masz Sic-e w tytanach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Całkiem standardowe zbrojenie z przed ery KR-Concept zważywszy, że to dość mocny "uncjowy" blank.Jeszcze ze 2 lata temu nikogo to nie dziwiło. Mało tego wielu uznawało za wzorcowe. A dziś... świat się wali... Wiadomo kiedy powstała ta wędka? Proponuję sprawdzić i podać jaka jest różnica w wadze powiedzmy ostatnich 4 przelotek (od szczytu) przy "złym" jak i "dobrym" zbrojeniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Kij powstał niecałe 1,5 roku temu. Ja nie twierdzę, że to zbrojenie, które było, jest złe. Zastanawia mnie jedynie dlaczego akurat takie zastosowano w tym kiju, a nie np Y i mniejszy szczyt? No i dlaczego szczytowa przelotka była 8, bo przy pozostałych 7 dziwnie trochę wyglądała. Ale może jest w tym jakiś sens? W sumie fakt, że różnicy może dużej nie będzie, w masie zaledwie 5g różnicy mniej przy nowym secie. Głównie różnica w dole na największych przelotkach. Nie wiem czy jest sens wstawiać do niego tytany Tu bardziej chodzi o spacing, bo przy starym jakoś dziwnie mi się kij giął... Zobaczymy jak będzie w nowym Kij został również przezbrojony z innego powodu, na 9 przelotek na wędce 5 klikało... Edytowane 1 Lipca 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Moze ktos nastawial sie na zimowe lowienie trotek. Wieksze przelotki zeby wolniej obmarzaly. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Moze ktos nastawial sie na zimowe lowienie trotek. Wieksze przelotki zeby wolniej obmarzały.Zapewne taka myśl przewodnia przyświecała projektowi. Kuba jak chcesz drastycznej zmiany i łowisz plecionką,to można zejść z zestawem znacznie niżej.Możemy spotkać się w Kiezmarku i pomachasz kijem 1oz zbrojonym od 20Y do 4L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Kuba jak chcesz drastycznej zmiany i łowisz plecionką,to można zejść z zestawem znacznie niżej.Możemy spotkać się w Kiezmarku i pomachasz kijem 1oz zbrojonym od 20Y do 4L.Dokładnie tak mam zbrojonego M1 SP862MH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Ja nie twierdzę, że to zbrojenie, które było, jest złe. Zastanawia mnie jedynie dlaczego akurat takie zastosowano w tym kiju, a nie np Y i mniejszy szczyt? No i dlaczego szczytowa przelotka była 8, bo przy pozostałych 7 dziwnie trochę wyglądała. Ale może jest w tym jakiś sens? Bo sam producent w "spacing guide" zaleca do tego blanku V, a nie Y ?Ja znam takich, którzy zdziwiliby się jakby zobaczyli na "uncjowym" blanku Y Jeśli chodzi o oczko większy szczyt to też dość popularna rzecz. Chodzi o zachowanie "linii" między pierścieniami (przynajmniej przy tych "starych" przelotkach). Przy tej samej wielkości szczytowej i następnej, ta "następna" jest "wyższa". Nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Myślę że te 25 na starcie będzie ok , otwierając 20stką będziesz miał trochę "głośny" kij a jak 20 stkę przesuniesz dalej od kołowrotka to stracisz na ugięciu i mocy kija , nie znam tego blanku więc trudno doradzać w ciemno ale pod plećkę to tunel na 4rkach a maksymalnie na 5,0 .Kończąc na 7demkach i taki długi stożek to jakaś masakra. Obmarzanie przelotek a raczej jego szybkość wcale nie tak bardzo zależy od średnicy pierścienia a raczej od grubości ramki i jeżeli wędka ma być na zimowe trotki łowione monofilem to lepiej zainwestować w 5tki Torzite w tunelu i w miarę długi stożek na np. Torzite KL http://http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/Fuji-Torzite-Fuji-Torzite-86-49/ Edytowane 1 Lipca 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Kij będzie tylko i wyłącznie boleniowym narzędziem połowów, tak więc jedynie od maja do wczesnej jesieni, bo potem przesiadam się na sandaczową kosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Moze ktos nastawial sie na zimowe lowienie trotek. Wieksze przelotki zeby wolniej obmarzaly. Nie sądzę. Byłem w pracowni i oglądałem tego samego "gotowca" i uzbrojony identycznie.Przelotki za duże, za ciężkie.Całkiem przyzwoity blank boleniowy jak dla mnie chybiony z uzbrojeniem - typowa klucha! Przeciążony, po wyrzucie z dużym rezonansem. To nie oto chodziło. Zrobiłem kija na tym blank z lżejszym uzbrojeniem i zdecydowanie poprawiła się jego akcja. Optymalne i sprawdzone uzbrojenie dla tej długości (jak to ktoś wyzej napisał) ?? Hahahaha dobre dobre hahahaha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie wiem, nie chodze po pracowniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Zastanawia mnie ile czasu upłynie aż na jerkbait.pl pojawi się post typu: "Wpadł mi z ręce uncjowy blank ubrany w set od 20Y do 4L (typowa klucha). Pytanie co autor miał na myśli i dlaczego blank został tak ciężko uzbrojony?" Ile trzeba? 2-3 lata? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Osobiście nie widzę nic szczególnie ekscentrycznego w tym secie przelotek z tytułowej wiadomości. Jak bym miał wybierać pomiędzy zaprezentowanymi tu koncepcjami to prędzej wybrałbym zbrojenie rozpoczynające się od 30V niż od 20Y do takiego kija. To jest uncjowy blank do cholery Na kijku od Łukasza Masiaka miałem set 25LV-16LV-10LV-7LV-6L i dalej 6-kami do szczytu. Tyle że wędka miała 8lb. I świetnie się nią łowiło ! Obecnie użytkuje popper i z tego co mi pisał też jest bardzo zadowolony. Nie każdy łowi na plecionki. Poza tym, zbyt mała przelotka początkowa może skręcać linkę, co sie wiąże jeszcze z rozmiarem szpuli kołowrotka i odległością od pierwszej przelotki. Nie ma jedynie słusznego zbrojenia ani jedynie słusznej koncepcji zbrojenia. Są natomiast trendy i mody, które się zmieniają 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Na kijku od Łukasza Masiaka miałem set 25LV-16LV-10LV-7LV-6L i dalej 6-kami do szczytu. Tyle że wędka miała 8lb. I świetnie się nią łowiło ! Obecnie użytkuje popper i z tego co mi pisał też jest bardzo zadowolony. No to dopiero musi być klucha... Friko przyznaj się, jak go nosiłeś to szczytówka wlokła się po ziemi? Nie wiem co powoduje wrażenia wręcz drastycznej poprawy zachowania blanku 17lb, który przynętę 30gr posyła po horyzont...Różnica w wadze 7L i 5L to ok 0,1gr, a szczytowej 8FST i 5,5FST to ok. 0,2-0,3gr. Po wymianie przelotek na części szczytowej blanku różnica w wadze uzbrojenia będzie poniżej 1 grama. Na całym secie będzie to ok. 5gr (gdzie zdecydowana większość jest na przelotce wejściowej). Rozumiem gdyby to był blank rzędu 8-10lb, ale 17lb??? Ale jak wiadomo... "lepsze" jest wrogiem "dobrego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Żadna klucha, - spinning na klasycznym blanku typu freshwater 7'0"/2pc/8lb - taki pstrągowo/okoniowy klasyk. U mnie zaliczył kilka kleni i okoni, Waldek ciąga pstrągi. Blanki można zbroić rozmaicie, zależy co się chce osiagnąć. Ważne żeby kierować się uświadomionym celem a nie tylko aktualnie obowiązującą modą. Na wagę wędki i tak najwiekszy % wpływ ma konstrukcja rękojeści. Widziałem wędki uzbrojone w superlekkie zestawy przelotek z masakrycznie ciężkimi dolnikami - oszczędzono ze 3 gr na przelotkach a dołozono z 50 gr do rękojeści - to jest dopiero łamigłówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi