Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Trafił w moje ręce Batson XST1144F z bardzo znanej pracowni.

Zastanawia mnie zastosowany w nim set przelotek Fuji Alconite + szczyt SIC: 30V-20V-12V-8V-8L-7L-7L-7L i szczyt 8/2,2.

Takie moje pytanie, dlaczego zastosowano taki układu? Jaki mógł być cel zastosowania akurat takiego setu przelotek?

Wczoraj po zdemontowaniu przelotek z kija zważyłem je i wyszło prawie 12g. Czy do takiego blanku to nie za ciężkie uzbrojenie?

Z góry dzięki za odpowiedź, bo bardzo mnie to ciekawi, a nie jestem na tyle obeznany, żeby się wypowiadać w tym temacie.

Hmmm... ciężko powiedzieć. Prawdopodobnie klient miał właśnie takie życzenie jeśli chodzi o przelotki (koszty).

Fachowcem nie jestem, ale z ten Batson to UL nie jest... więc może nie są takie złe?

Ja ostatnio przezbroiłem Karabelkę (793-2) z ciężkich Fuji Sic ze startową 25 na Torzity... Różnica jest ogromna, wędka zrobiła się cięta i dużo szybsza z tym że to już delikatny kijek.

Pierwotnie zbrojona była przez znanego rod buildera. Zresztą pięknie (tylko te ciężkie przelotki...)  :)

Edytowane przez Bander

Całkiem standardowe zbrojenie z przed ery KR-Concept zważywszy, że to dość mocny "uncjowy" blank.

Jeszcze ze 2 lata temu nikogo to nie dziwiło. Mało tego wielu uznawało za wzorcowe. A dziś... świat się wali...

Wiadomo kiedy powstała ta wędka?

Proponuję sprawdzić i podać jaka jest różnica w wadze powiedzmy ostatnich 4 przelotek (od szczytu) przy "złym" jak i "dobrym" zbrojeniu.

• Like 2

Kij powstał niecałe 1,5 roku temu.

Ja nie twierdzę, że to zbrojenie, które było, jest złe. Zastanawia mnie jedynie dlaczego akurat takie zastosowano w tym kiju, a nie np Y i mniejszy szczyt? No i dlaczego szczytowa przelotka była 8, bo przy pozostałych 7 dziwnie trochę wyglądała. Ale może jest w tym jakiś sens?

W sumie fakt, że różnicy może dużej nie będzie, w masie zaledwie 5g różnicy mniej przy nowym secie. Głównie różnica w dole na największych przelotkach.

Nie wiem czy jest sens wstawiać do niego tytany ;)

Tu bardziej chodzi o spacing, bo przy starym jakoś dziwnie mi się kij giął... Zobaczymy jak będzie w nowym ;)

Kij został również przezbrojony z innego powodu, na 9 przelotek na wędce 5 klikało... ;)

Edytowane przez Żbiku

Moze ktos nastawial sie na zimowe lowienie trotek. Wieksze przelotki zeby wolniej obmarzały.

Zapewne taka myśl przewodnia przyświecała projektowi.

Kuba jak chcesz drastycznej zmiany i łowisz plecionką,to można zejść z zestawem znacznie niżej.

Możemy spotkać się w Kiezmarku i pomachasz kijem 1oz zbrojonym od 20Y do 4L.

Ja nie twierdzę, że to zbrojenie, które było, jest złe. Zastanawia mnie jedynie dlaczego akurat takie zastosowano w tym kiju, a nie np Y i mniejszy szczyt? No i dlaczego szczytowa przelotka była 8, bo przy pozostałych 7 dziwnie trochę wyglądała. Ale może jest w tym jakiś sens?

Bo sam producent w "spacing guide" zaleca do tego blanku V, a nie Y ?

Ja znam takich, którzy zdziwiliby się jakby zobaczyli na "uncjowym" blanku Y ;)

Jeśli chodzi o oczko większy szczyt to też dość popularna rzecz. Chodzi o zachowanie "linii" między pierścieniami (przynajmniej przy tych "starych" przelotkach). Przy tej samej wielkości szczytowej i następnej, ta "następna" jest "wyższa". Nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe... :blink:

• Like 2

Myślę że te 25 na starcie będzie ok , otwierając 20stką będziesz miał trochę "głośny" kij a jak 20 stkę  przesuniesz dalej od kołowrotka to stracisz na ugięciu i mocy kija , nie znam tego blanku więc trudno doradzać w ciemno ale pod plećkę to tunel na 4rkach a maksymalnie na 5,0 .Kończąc na 7demkach i taki długi stożek to jakaś masakra. Obmarzanie przelotek a raczej jego szybkość wcale nie tak bardzo zależy od średnicy pierścienia a raczej od grubości ramki i jeżeli wędka ma być na zimowe trotki łowione monofilem to lepiej zainwestować w 5tki Torzite w tunelu i w miarę długi stożek na np. Torzite KL http://http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/Fuji-Torzite-Fuji-Torzite-86-49/

Edytowane przez mrWhite7

Moze ktos nastawial sie na zimowe lowienie trotek. Wieksze przelotki zeby wolniej obmarzaly.

Nie sądzę.

Byłem w pracowni i oglądałem tego samego "gotowca" i uzbrojony identycznie.

Przelotki za duże, za ciężkie.

Całkiem przyzwoity blank boleniowy jak dla mnie chybiony z uzbrojeniem - typowa klucha! Przeciążony, po wyrzucie z dużym rezonansem. To nie oto chodziło.

Zrobiłem kija na tym blank z lżejszym uzbrojeniem i zdecydowanie poprawiła się jego akcja.

Optymalne i sprawdzone uzbrojenie dla tej długości (jak to ktoś wyzej napisał) ?? Hahahaha dobre dobre hahahaha 

• Like 2

Osobiście nie widzę nic szczególnie ekscentrycznego w tym secie przelotek z tytułowej wiadomości.  Jak bym miał wybierać pomiędzy zaprezentowanymi tu koncepcjami to prędzej wybrałbym zbrojenie rozpoczynające się od 30V niż od 20Y do takiego kija. To jest uncjowy blank do cholery ;)    

Na kijku od Łukasza Masiaka miałem set 25LV-16LV-10LV-7LV-6L i dalej 6-kami do szczytu. Tyle że wędka miała 8lb.  I świetnie się nią łowiło ! Obecnie użytkuje popper i z tego co mi pisał też jest bardzo zadowolony.

Nie każdy łowi na plecionki.  Poza tym, zbyt mała przelotka początkowa może skręcać linkę, co sie wiąże jeszcze z rozmiarem szpuli kołowrotka i odległością od pierwszej przelotki. Nie ma jedynie słusznego zbrojenia ani jedynie słusznej koncepcji zbrojenia. Są natomiast trendy i mody, które się zmieniają ;)

• Like 4

Na kijku od Łukasza Masiaka miałem set 25LV-16LV-10LV-7LV-6L i dalej 6-kami do szczytu. Tyle że wędka miała 8lb.  I świetnie się nią łowiło ! Obecnie użytkuje popper i z tego co mi pisał też jest bardzo zadowolony.

No to dopiero musi być klucha... :doh: ;)

Friko przyznaj się, jak go nosiłeś to szczytówka wlokła się po ziemi? ;)

Nie wiem co powoduje wrażenia wręcz drastycznej poprawy zachowania blanku 17lb, który przynętę 30gr posyła po horyzont...

Różnica w wadze 7L i 5L to ok 0,1gr, a szczytowej 8FST i 5,5FST to ok. 0,2-0,3gr. Po wymianie przelotek na części szczytowej blanku różnica w wadze uzbrojenia będzie poniżej 1 grama. Na całym secie będzie to ok. 5gr (gdzie zdecydowana większość jest na przelotce wejściowej). Rozumiem gdyby to był blank rzędu 8-10lb, ale 17lb???

Ale jak wiadomo... "lepsze" jest wrogiem "dobrego".

Żadna klucha,  - spinning na klasycznym blanku typu freshwater 7'0"/2pc/8lb -  taki pstrągowo/okoniowy klasyk. U mnie zaliczył kilka kleni i okoni, Waldek ciąga pstrągi.

Blanki można zbroić rozmaicie, zależy co się chce osiagnąć. Ważne żeby kierować się uświadomionym celem a nie tylko aktualnie obowiązującą modą. Na wagę wędki i tak najwiekszy % wpływ ma konstrukcja rękojeści. Widziałem wędki uzbrojone w superlekkie zestawy przelotek z masakrycznie ciężkimi dolnikami - oszczędzono ze 3 gr na przelotkach a dołozono z 50 gr do rękojeści - to jest dopiero łamigłówka :)

• Like 1