Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie ile czasu upłynie aż na jerkbait.pl pojawi się post typu:

"Wpadł mi z ręce uncjowy blank ubrany w set od 20Y do 4L (typowa klucha). Pytanie co autor miał na myśli i dlaczego blank został tak ciężko uzbrojony?"

Ile trzeba? 2-3 lata?

ten kij ma podobno niecałe dwa lata wiec można było go inaczej ubrać.Niestety nawet przed dwoma laty tez byłoby za ciężko. Jak ktoś bierze kij z pracowni to trzeba jasno specyzowac o co chodzi i jak ma być kij uzbrojony. Pracownia w standardzie zrobi solidnie,aby było jak najmniej ewentualnych reklamacji Edytowane przez mrWhite7

Swego czasu miałem badyl na tym blanku. Spraował się super, był lekki i czuły. Tyle, że ja go uzbroiłem w Fuji tytanowe, NGC od 30. Łowię głównie żyłką, a do kija była podpięta Daiwa 3000, więc z dość szeroką szpulą. Może i 25 można było dać, ale z 30 było dobrze.

• Like 1

Ach ten znieniawidzony "standard tejże pracowni" i razem z nim cały ten "Batson Guide Spacing"

Dla porównania...

w tegorocznym "Guide Spacing Chart for 2015" znanego i jakże cenionego St.Croix,  "Suggested Guide Size" dla m.in. "Spinning (Salmon/Steelhead)":

http://stcroixrods.com/uploads/icons/STC-Rod-Builder-Guide-Size-Chart.pdf

7'7" -> 30-20-16-10-8-7-6

8'0" -> 30-20-16-10-8-7-6

9'0" -> 30-20-16-10-8-7-7-6

Następnie PacBay:

http://www.fishpacbay.com/_docs/product-info/Tradition%20II%20Blanks.pdf

np. T2SH1025-2

Guide Size Model SV, 07,07,08,10,16,20,30

Może eksperci jerkbait'a to wyjaśnią?

Edytowane przez pepe_79

Panowie, widzę, że temat idzie w dziwnym kierunku...

Może sprecyzuję o co mi dokładnie chodziło, bo widzę, że niektórzy mają swoje interpretacje.

Nigdzie nie napisałem, że takie zbrojenie, jakie zastosowano w pracowni jest złe. Zapytałem jedynie, co ew chciano uzyskać tego typu spacingiem.

Patrząc na obecne kije, które mam, robione w innych pracowniach lub przez forumowym builderów, zastanawia mnie dlaczego w tym Batsonie znana pracownia zastosowała akurat takie uzbrojenie. Wg mnie dość ciężkie i "duże" w stosunku do możliwości i zastosowania blanku.

Po części odpowiedź na moje pytanie jest podana w założonym spacingu na stronie Batsona. I tak można sobie to tłumaczyć - pracownia "poleciała po standardzie" producenta blanków.

Nie mniej, wydaje mi się, że w obecnych czasach można było ten kij uzbroić zdecydowanie lżej bez utraty jego mocy ani właściwości. Ktoś napisał, że na szczycie to zaledwie 1g. Może faktycznie mało, na całości jednak to ok 5g, co już wpływa wg mnie na wyważenie kija np. Dodatkowo, jak ktoś napisał, przy takim obecnym uzbrojeniu, kij dość mocno "rezonansował" (nie gasł) po wymachu na sucho. Mam nadzieję, że lżejszy set to trochę zniweluje.

Ja uznałem, że lepszym zestawieniem będzie do tego patyka set od Y25 do 6L na szczytowej części i mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Nie kłóćmy się już, nie spierajmy co lepsze i idziemy nad wodę!

Peace!

Żbiku, zapewne nic nie chciano uzyskać, a jedynie iść zgodnie z amerykańskimi zaleceniami (dla wielu tutaj widać przestarzałymi, a nawet i złymi).

Jak widać nie tyko Batson pozostaje przy takich spacing'ach bo i St.Croix i PacBay nadal rekomendują wręcz to samo.

Ja bym to zinterpretował nie jako błąd, a po prostu typowo amerykańskie podejście, czyli blanki niedoszacowane, grube, mięsite, uzbrojone grubo, mocno.

A powyższa dyskusja przypomina trochę atak krytyki zwolenników Toyoty Supry na Forda Mustanga.

Co z tego, że Mustanga można odchudzić? Wtedy on już nie będzie Mustangiem.

Myślę, że właśnie takie podejście mają amerykańscy producenci blanków...

Dzięki Paweł za odpowiedzi. Znając już trochę tą pracownię, zapewne tak właśnie postąpiono, czyli wg standardowych wskazań producenta blanku.

Fajnie też, że wypowiedzieli się rzeczowo niektórzy znawcy tematu, bo trochę mi to naświetliło światopogląd o "lekkim" zbrojeniu każdego kija. Amerykanie nie uznają zapewne kompromisów i zbrojenie ma być mocne i wytrzymałe. Pytanie, czy wg "nowoczesnych europejskich standardów" nie wystarczyłoby wspominane lżejsze igreki, aby uzyskać to samo? ;)

To co podaje STC, Batson czy inni, to ma byc najbardziej uniwersalne rozwiazanie. Goscie przeciez nie wiedza czy bedziesz lowil na mrozie gdzies na Alasce. Czy zamontujesz kolowrotek wielkosci 1000 czy 4000. A tak przy takim uniwersalnym zbrojeniu polowisz i na mrozie i w tropikach, kolowrotkiem 1000 czy 5000.

Ale jak Ty, juz wiesz w jakich warunkach bedziesz lowil, jaki kolowrotek dasz pod ta wedke, to wtedy zaczyna sie inna bajka ;)

• Like 5

Pytanie, czy wg "nowoczesnych europejskich standardów" nie wystarczyłoby wspominane lżejsze igreki, aby uzyskać to samo? ;)

Osobiście dla tej mocy blanku dałbym od 25Y i zakończył na 5,5L i 6 na szczyt.

Mam tak ubranego CD XLS (2,6m, 7-28gr) i według mnie kijek "działa" bardzo dobrze z młynkiem 2000/3000.

25Y jest na wysokość podobna do 30V.

Od 20Y do 5,5L mam CD XLS (2,13m, 2-12gr), sparowanego z młynkiem 1000 i również według mnie jest git.

Tak właśnie zrobiłem, będzie set od 25Y do 6L. Chciałem nawet 5L na szczyt ale nie dostałem takich ringów jakie chciałem (SiC Titanium Coated) i muszą być 6 ;)

Z tym, że młynek do niego to TP4000 '11, mam nadzieję, że Y25 będzie wystarczająco wysoka na ten kręcioł.

Edytowane przez Żbiku

Tak właśnie zrobiłem, będzie set od 25Y do 6L. Chciałem nawet 5L na szczyt ale nie dostałem takich ringów jakie chciałem (SiC Titanium Coated) i muszą być 6 ;)

Z tym, że młynek do niego to TP4000 '11, mam nadzieję, że Y25 będzie wystarczająco wysoka na ten kręcioł.

Będzie "miodzio" ,wiem ze swojego doświadczenia, i też wybrałbym wyższą 25 tkę

Edytowane przez mrWhite7

Do uzbrojenia tego blanku wystarczy 10 przelotek razem z topem.

Dwie na dolniku, ,startowa ok 65 +- cm od stopki..

Pierwsza od szczytu jest ok 11-12cm i tu odległości wzrastają delikatnie o ok 0,5 do 1 cm do czwartej przelotki.Generalnie kijek nie musi mieć gęsto w szczycie ,to nie wklejka.

Jak napisał Krzysiek  ,w środkowej części szczytówki odległości prawie takie same,wypadają w okolicy 17-18cm,.Zdaje się między 4-5 i 5-6 od szczytu., lub między 5-6 i 6-7,nie chcę Ci namieszać ,bo nie mam kija przed sobą.

Kolega Dabek i Krzysiek napisali wytyczne odnośnie spacingu do ww kijka. Próbuje tak mniej więcej w Swoim SP962UL od 20M-12M-6M-5V-5W- 4x4W + szczyt 4 i za cholere nie moge upchać tych 10 przelotek. Czy ma ktoś z kolegów tego patyka i mógłby zmierzyć rozmieszczenie.

Chyba najlepiej by był , gdyby wypowiedział się sam twórca tej wędki :) . Tajemnicą poliszynela jest, kto to taki i że jest u nas na forum :ph34r: .

Myślę ,że jednak  nie będzie się tłumaczył , bo pewnie szkoda mu cennego czasu. Pewnie woli pojechać na ryby , albo tworzy nowe  "nieudane" wędki :rolleyes: .

Czytając niektóre wypowiedzi na temat wyrobów tej pracowni , nie tylko zresztą w tym wątku ,zastanawiam się dlaczego jeszcze nie splajtowała , a raczej ma się bardzo dobrze. :)

Posiadam trzy wędki z tej pracowni , są zrobione nieprzyzwoicie poprawnie.

Edytowane przez pisarz

Czytając niektóre wypowiedzi na temat wyrobów tej pracowni , nie tylko zresztą w tym wątku ,zastanawiam się dlaczego jeszcze nie splajtowała , a raczej ma się bardzo dobrze. :)

Reklama dźwignią handlu ? ;) Trzeba też przyznać , że rozmowa z głównodowodzącym jest zawsze bardzo sympatyczna + wzorowe podejście do klienta i pewny serwis.To tak na szybko z plusów tej firmy , a ich ''standardy'' to raczej taki ich styl i tego się nie zmieni już chyba - kręcioł 4000 ma być 30-tka i koniec ;)

• Like 1

Reklama dźwignią handlu ? ;) Trzeba też przyznać , że rozmowa z głównodowodzącym jest zawsze bardzo sympatyczna + wzorowe podejście do klienta i pewny serwis.To tak na szybko z plusów tej firmy , a ich ''standardy'' to raczej taki ich styl i tego się nie zmieni już chyba - kręcioł 4000 ma być 30-tka i koniec ;)

Sympatyczna i bardzo merytoryczna.Wiedzy  , doświadczenia i znajomości rynku ,Panu Ireneuszowi nikt nie może zarzucić :) .Właśnie ta rzetelność jest ich atutem , który powoduje ich sukces na trudnym rynku ^_^ . Jeśli ktoś szuka eksperymentów  i ekstrawagancji , to nie ten adres ;) .

Edytowane przez pisarz

Priv - ale dopiero wieczorem (teraz nad rzekę pędzę) mam na 9+szczytowa,- niestety Torcite od 16M   ;)

Zbyszek @krokkop ma od 20Y do 4KL - w praktyce znacznie lepsza wersja, to znaczy wg mnie do mojego łowienia znacznie lepsze są w tym kiju nieco cięższe przelotki od tytanów.

Łowiłem i połowiłem obydwoma  :) lepsze wrazenia i możliwości dają jednak Esseksy niż tytany,- subiektywnie oczywiście...