Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Podpinam się pod zapytanie i choć odbiega ono nieco od tematyki forum, tak dotyczy tematyki rodbuildingu. Mianowicie chodzi o zbrojenie wędki surfcastingowej z uchwytem pod kołowrotek ze stałą szpulą - taką betoniarką rozmiaru 8000. O tyle jest to podobne do spiningu czy castingu, że także istotna jest odległość, na jaką można posłać przynętę, przy czym w surfcastingu odległości rzędu 100 metrów nie robią wrażenia. Posiadam wędki podobne do tych: Grauvell Vertix Inspire LC-MT 420 4.20m, 100-200gr, a problem dotyczy niewielkich średnic  największych przelotek . Jeśli uważnie czytałem forum, to w doborze przelotek istotny jest także rozmiar kołowrotka: im większa średnica spuli, tym większa powinna być średnica zwłaszcza pierwszej przelotki, aby zsuwające się ze szpuli kołowrotka zwoje nie klinowały się przet tą pierwszą przelotką, a surfie kołowrotki są naprawdę duże. Aktulanie samym ciężarkiem osiągam odległości rzędu 130 metrów prostym rzutem znad głowy, ale wydaje mi się, że poza zastosowaniem lepszych technik rzutowych (np. OTG) warto by było zwiększyć rozmiar pierwszych od kołowrotka przelotek. W moich wędkach ich średnica nie przekracza 20 mm, większe mam w prawie dwa razy krótszym spiningu. Nie mogę jednak znaleźć przelotek w dużych rozmiarach do zbrojenia wędek surfcastingowych. Wędeczki mam zbrojone na przelotkach o symbolu: LCAG (jak te ze strony http://www.fujitackle.eu), problem tylko w tym, że nie występują w większym rozmiarze niż 20 mm. Czy znacie może producenta produkującego podobne przelotki (przystosowane do łowienia w słonej wodzie, o dość dużym rozstawie stopek), ale w większych rozmiarach? Ewentualnie jakimi rodzajami przelotek można zastąpić te pierwsze, aby poprawić parametry rzutowe no i nie przezbarajać całej wędki? A może powinienem zacząć od pytania: czy dla poprawy parametrów rzutowych wystarczy wymienić tylko np. dwie przelotki od strony kołowrotka na przelotki o większych średnicach?

Mamy kolege na forum, ktory buduje karpiowki, moze mial okazje testowac sety przelotek do dalekich rzutow. Pewnie warto by bylo sie go zapytac :)

http://jerkbait.pl/topic/48834-hauer-custom-rods

Kij, o którym piszesz uzbrojony jest raczej pod casta.

Wymiana tylko 2 pierwszych przelotek coś pomoże, ale dalekie będzie to od ideału no i będzie pokracznie wyglądało - flądry i inne popękają ze śmiechu;) (bez urazy).

Sugerowałbym po taniości zrobić to na przelotkach KW alconite Fuji poczynając od nr 50 i dalej jak wyjdzie.

Odczujesz znaczącą różnicę.

A tak z innej strony. Czy nie możesz dokupić odpowiedniego kołowrotka castingowego i nauczyć techniki np. pendulum - czy jakoś tak?

pozdrawiam

Ano właśnie, tej pokraczności się nieco obawiam. Zauważyłem, że producenci wędek surfcastingowych niezbyt szczególnie manipulują wiekością przelotek dla kiljków pod stałą szpulę i casta, to znaczy w obu przypadkach są w zasadzie takie same, zobacz na ofertę wspomnianego wcześniej Grauvella.

Co do pendulum to fantastyczna technika, ale można ją próbować i ze stałą szpulą. Kołowrotek castingowy - to jak dla mnie kolejne lata nauki, chyba już się nie zdecyduję (nie dlatego, że tak wolno się uczę, tylko czasu brakuje).

Witam!

Mam taki początek z rozbrojonego połamanego Kongera Equsa. Czy ktoś bardziej niż ja biegły w temacie jest w stanie opisać rozmiarowo i rodzajowo ten secik, oraz wydać opinię na temat sensu zastosowania go przy zbrojeniu niedrogiego okoniowego blanku? Czy przejście z tej przelotki H 32 na kolejną H14 mieści się w jakiś zasadach wygaszania stożka?

post-57913-0-66205700-1447414589_thumb.jpg

Edytowane przez dario69

Cóż, dzisiaj też nie zmierzę średnicy...

A jeśli diagnoza Żbika okazałaby się trafiona, to czy taki set jest do zastosowania? Próbowalem rozmieszczać przelotki na blanku i uzyskanie efektu tarczy na pierwszych trzech przelotkach wydaje się nie możliwe. No chyba że nie jest to jedyna słuszna droga...

Największa przelotka- wysokość 49,5 mm , średnica zewnętrzna pierścienia 23,5 mm

kolejna - 33 mm , 14,5 mm

następna LV- 18,5 , 8 mm

ostatnia Lka - 9 mm, 6,5 mm

Chciałem zauważyć że o wielkości przelotki decyduje średnica wewnętrzna pierścienia  więc pomierz je jeszcze raz :)

• Like 3

Chciałem zauważyć że o wielkości przelotki decyduje średnica wewnętrzna pierścienia  więc pomierz je jeszcze raz :)

Niestety bardzo mylne stwierdzenie. Żeby się nie kłócić czyja racja jest na wierzchu, bo jestem spokojnym człowiekiem i nie lubię zawadiactwa, wrzucam skan średnic wewnętrznych pierścieni dla przelotek Fuji.

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez Tomas81
  • Like 1

Niestety bardzo mylne stwierdzenie. Żeby się nie kłócić czyja racja jest na wierzchu, bo jestem spokojnym człowiekiem i nie lubię zawadiactwa, wrzucam skan średnic wewnętrznych pierścieni dla przelotek Fuji.

Przechwytywanie.JPG

Kolego szanowny rodzaju przelotek jest jak ziaren piasku na plaży i aby szybko zorientować się w wielkości przelotki którą chcemy zidentyfikować trzeba jednak wymierzyć średnicę wewnętrzną pierścienia a nie zewnętrzną ( tak jak to napisałem w moim poście !) mierząc tylko wysokość przelotki  możemy wpakować się w przysłowiowe maliny. Zapewniasz że to mylna metoda (mierzenie pierścienia wewnętrznego ) po czym podajesz tabelkę owych wymiarów . Gdzie tu logika ? Zawadiactwo jak piszesz czy też jego brak nie mają tutaj nic wspólnego.

To co podałeś to jest porównanie pierścieni Torzitte do starych SiC i tylko dlatego jest to tak zobrazowane ponieważ pierścienie Torzitte są taką małą rewolucją gdzie przykładowe odpowiedniki w SiCach są o polowę lub też cały rozmiar większe ,w pozostałych firmach są mała różnice między firmami ale mniej więcej można się szybko zorientować z jakim rozmiarem mamy do czynienia i twój spokój też tu nie ma nic do rzeczy

Edytowane przez mrWhite7

Arturze podałeś żeby mierzyć pierścień po wewnętrznej stronie i jest to błędem co ukazuje tabelka-różnice są ogromne. W szczególności gdy patrzymy na zwykłe SICki. Idąc Twoim tokiem myślenia bez problemu człowiek pomyli 30 z 25. Oczywiście tabela jest ona tylko dla przelotek Fuji ale inne niewiele się różnią. Zresztą domyślam się iż wiesz dobrze że w Fuji średnica zewnętrzna takich Alconite, SIC czy Torzite jest identyczna. Występuje jedynie różnica średnicy wewnętrznej dla torzów bo maja one cieńsze oringi. O wysokości przelotki w ogóle się nie wypowiadam. Nic więcej. Natomiast bezpieczniejszym sposobem jest zmierzenie średnicy zewnętrznej wkładu, jest ona bardziej miarodajna a różnice w różnych firmach są minimalne.

Tylko o to mi chodzi ale widzę że masz lekki problem z powstrzymaniem nerwów, gdy Ci ktoś wytknie jakiś błąd.

• Like 3

Nie mam żadnych problemów ani nie jestem w jakikolwiek sposób zdenerwowany tylko żadna firma nie podaje średnic zewnętrznych tylko wewnętrzne co jest dla mnie miarodajne. Jeżeli dalej uważasz że mierzenie średnicy wewnętrznej jest błędem który wytykasz to nic na to nie poradzę, ja mam odmienne zdanie na ten temat

Panowie nie spinajmy się,mały problem jest taki,że te przelotki nie są marki Fuji,tylko zapewne Sea-Guide (Alps),a w nich średnice pierścieni troszkę się różnią w tym samym rozmiarze do ''japońców''.Tutaj porównanie ringów Fuji KL z ringami XO (KL) S-G,ramka nie gra roli.

Fuji

http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/Fuji_SIC_KTSG.htm

http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/Fuji_SIC_KLSG.htm

Sea-Guide

http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/Tackle24_SlimSic-XO.htm

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Skoro jest jak twierdzisz Arturze to przykładowo: wewnętrzna średnica pierścienia przelotki rozm. 25, wkład SIC, najlepszej na świecie firmy jaką jest Fuji ma 18,29mm to chyba nie powinna być to 25-tka a co najwyżej dwudziestka. Tyle z Twojego rozumowania wychodzi...

Zainteresowanym radzę spokojnie przemyśleć owe kilka postów.

Edit: Żeby nie walić za dużo postów wkleję link z rozmiarami wewnętrznymi różnych przelotek paru firm. To chyba rozwieje wszelkie wątpliwości kto ma rację. I chyba ukróci zbędną polemikę.

http://www.guidesnblanks.com/page/faq/FAQs#q-how_do_i_measure_a_rod_guide

Edytowane przez Tomas81
  • Like 1