dario69 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Niestety z tych przelotek, które posiadasz nie zrobisz sensownego stożka. Potrzebujesz jeszcze 10Y (przelotka no name od Kongera). Ostatecznie możesz spróbować przegiąc 16Y żeby była niższa.Cóż, taka przelotka pewnie nie osiągalna, więc trzeba będzie zamówić nowy secik. Myślę że ostatecznie wyjdzie to na dobre zbrojonemu blankowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Właśnie o to mi chodziło ,że są różnice w średnicach między poszczególnymi firmami (na szczęście nieznaczne) i mierząc średnice wewnętrzne można się zorientować jaki mamy rozmiar .Gorzej sprawa ma się z przelotkami egzotycznymi no name ale od tego jest suwmiarka i tabele jakie przedstawił np. @pavvo czy też można znaleźć sobie w necie inne tabelki .Nigdzie jednak nie ma tabelek ze średnicami zewnętrznymi ,które kolega tak lansuje , wytykając myślącym inaczej błędy , zły stan nerwów czy też nieumiejętność ich powstrzymania . Zapewniam również że nie potrzebuje suwmiarki aby rozpoznać 30 SiC od 25 Torzitte czy też pierścienia Alconite , jakbym miał problem to z pewnością potrzebna by była wizyta u okulisty. Mam wątpliwości do miarodajności mierzenia średnicy zewnętrznej bo do czego miałbym się odnieść znając taką średnicę ? Jak już napisałem nikt nie publikuje średnic zewnętrznych ramek ,więc takie pomiary do niczego nie prowadzą , co innego wysokość przelotki długość stopki ,średnica wewnętrzna pierścienia ,waga i długość przelotek dwu stopkowych .Te wymiary są publikowane i można na ich podstawie precyzyjnie określić z czym ma się do czynienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Artur, Tomek ma racje. Temat juz przerabiany byl na forum. Srednice przelotek sa podawane przez producentow wedlug zewnetrznej srednicy ceramika. Tak to podaje Fuji. Np 25 sic, alco, torzite ma wewnetrzne srednice inne, ale zewnetrza na ringu ma 25mm. The Diameter is the size of the out side of the ceramic liner od 3:50 Sizes can vary depending on the manufacturer, and are measured in millimeters. On guides with insert rings, the measurement is taken from the OD of the insert ring. http://blog.mudhole.com/getting-know-fishing-rod-guides/ http://www.ifish.net/board/showthread.php?t=209920 itd 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Cóż, taka przelotka pewnie nie osiągalna, więc trzeba będzie zamówić nowy secik. Myślę że ostatecznie wyjdzie to na dobre zbrojonemu blankowi. Bardzo dobry zestaw przelotek do lekkiego, krótkiego blanku podał już wczesniej kolega Paavo. Przy trochę dłuższym kiju dobrze spisuje się secik: 20Y, 12Y, 8L, 6L ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Artur, Tomek ma racje. Temat juz przerabiany byl na forum. Srednice przelotek sa podawane przez producentow wedlug zewnetrznej srednicy ceramika. Tak to podaje Fuji. Np 25 sic, alco, torzite ma wewnetrzne srednice inne, ale zewnetrza na ringu ma 25mm. The Diameter is the size of the out side of the ceramic liner od 3:50 Sizes can vary depending on the manufacturer, and are measured in millimeters. On guides with insert rings, the measurement is taken from the OD of the insert ring. http://blog.mudhole.com/getting-know-fishing-rod-guides/ http://www.ifish.net/board/showthread.php?t=209920 itdTeż mierzę po zewnętrznej spieku,tylko druciaki wewnątrz.Ale co by nie było ,że racja jest tylko jedna poczyniłem przed chwilą pomiar alconit Fuji w ramce Y roz. 25-wew. spieku 19,05mm-zewn. spieku 23,95-zewn. ramki 26,1 Rozmiarem najmniej zbliżonym do katalogowego jest wewnętrzna spieku,więc przy ewentualnej identyfikacji można się grubo pomylić i zaliczyć jako roz 20Y.Rozbieżności są też spore jak widać nawet w katalogowym wymiarze podanym przez Tomasza,gdzie wew.spieku Y25 alconit ma 18,3, co z moim pomiarem 19,05mm stanowi sporą różnicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Przeciez latwiej jest okreslic prawidlowy rozmar przelotki mierzac zewnetrzna srednice ringu. Wynik bedzie bardziej zblizony do wielkosci podanej przez producenta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Przeciez latwiej jest okreslic prawidlowy rozmar przelotki mierzac zewnetrzna srednice ringu. Wynik bedzie bardziej zblizony do wielkosci podanej przez producentaI tak powinno się mierzyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Może to pomoże. http://www.guidesnblanks.com/page/fuji_ring_size Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba00 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Witam , żeby nie zakładać nowego tematu i nie zaśmiecać forum podepnę się tutaj . Potrzebuje pomocy w doborze przelotek fuji torzite KR do blanku MHX S 842-2 , będzie to mój pierwszy patyk jaki mam zamiar sobie zrobić, mam nadzieje ze nie ostatni. Kreciol jakiego mam zamiar użyć to biomaster 2500 fb, prawie wszystkie potrzebne rzeczy do budowy już mam tylko przelotek mim brakuje, czy taki set będzie odpowiedni 16H, 8H, 5.5M, 4KB, 4x4KT, 4LG? Za wszelka pomoc dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 jest odpowiedni tutaj możesz korzystać z innych http://issuu.com/vladimirtodorov/docs/rodcomponent2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Taa, skoro już wszystko wiadomo co do pomiarów spieków, oraz wyższości mierzenia od zewnątrz nad mierzeniem od wewnątrz i na odwrót, może ktoś pomógłby mi dopasować do mojego niekompletnego- jak się okazuje- seciku jakąś przelotkę, która sprawiłaby że stałby się przydatny.Czy Y10 załatwiłaby sprawę? Jeśli tak jaka byłaby podobna do tych na zdjęciu? A może plącze się komuś coś z demobilu?. Edytowane 18 Listopada 2015 przez dario69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Napisz teraz co konkretnie posiadasz po prawidłowym pomiarze tak będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Taa, skoro już wszystko wiadomo co do pomiarów spieków, oraz wyższości mierzenia od zewnątrz nad mierzeniem od wewnątrz i na odwrót, może ktoś pomógłby mi dopasować do mojego niekompletnego- jak się okazuje- seciku jakąś przelotkę, która sprawiłaby że stałby się przydatny.Czy Y10 załatwiłaby sprawę? Jeśli tak jaka byłaby podobna do tych na zdjęciu? A może plącze się komuś coś z demobilu?.Więc masz takie przelotki (po żmudnej dyskusji) 25Y,16Y,8V,6L ,mom zdaniem zamieniasz 16Y na 12Y i masz coś takiego 25Y-12Y-8V-6L dalej np: 5L +5 top lub lżej 5L-4,5L +top 4,5.Ale jedno ale...taki set to nie do okonówki,chyba że łowisz same klocki 40cm z dużym plusem .Napisz lepiej o jaki blank bierzesz pod uwagę i jakiego kalibru kołowrotek będziesz używał. Edytowane 18 Listopada 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba00 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 jest odpowiedni tutaj możesz korzystać z innych http://issuu.com/vladimirtodorov/docs/rodcomponent2015Dzięki za pomoc, znalazłem po dwa sety z krótkim i dłuższym stożkiem do pletki ( tak mi się wydaje japońskiego nie znam ), teraz nie mogę się zdecydować który będzie najlepszy do tego blanku. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi to ogarnąć KL16H, KL8H, KL5.5M, KB3.5, 5xKT3.5, KG3.5KL16H, KL8H, KL5.5M, KB4, 5xKT4, LG4 KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG3.5KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT4, LG4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 No nie, z ubieraniem okoniówki w ten set dam sobie spokój, ale pewnie przyda się do uzbrojenia jakiegoś cięższego blanku z odzysku. Mam taki sandaczowy blank oskrobany z lakieru i świeżo pomalowany akrylem. Myślę, że jeśli uda mi się dopasować jakąś 12Y - wg sugestii Paavo , to może być z niego jakiś pożytek.Noo..., chyba żeby odrzucić tą 25tkę i zacząć od 16stki... Tylko co potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Od 16 to już za skromnieJak dla mnie 20Y to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 No dobra, w takim razie ogłaszam że szukam 12Y, która nie odróżniałaby się znacząco od tych na zdjęciu. Jeśli ktoś będzie miał coś na oku lub w szufladzie, chętnie odkupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba00 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dzięki za pomoc, znalazłem po dwa sety z krótkim i dłuższym stożkiem do pletki ( tak mi się wydaje japońskiego nie znam ), teraz nie mogę się zdecydować który będzie najlepszy do tego blanku. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi to ogarnąć KL16H, KL8H, KL5.5M, KB3.5, 5xKT3.5, KG3.5KL16H, KL8H, KL5.5M, KB4, 5xKT4, LG4 KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG3.5KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT4, LG4 Pogrzebałem w necie i wybrałem ten set KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG4. Teraz pozostało czekać na przesyłkę, mam nadzieje ze set będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Udało mi się uzupełnić set i teraz wygląda tak- 25Y, 16Y, 12Y, 8LV, 6L x4 + szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Pozwolę sobie pociągnąć nieco inny temat pod tym wątkiem.Do wspomnianej wcześniej okoniówki (Batson REVS68UL) posiadam następujący secik z przelotek S6 zirconium : 20Y, 10Y, 8LV, 6L, 5L, 4,5L x3 +szczyt. Nie mogę znaleźć spacingu do tego blanku, a moje doświadczenie, a właściwie jego całkowity brak sprawia, że zaczynam się powoli zniechęcać przesuwając te przelotki po blanku w te i z powrotem, próbując uzyskać efekt tarczy z pierwszych trzech przelotek. Jeśli takowy (efekt) osiągam, odległości mniędzy przelotkami jakieś dziwne wychodzą.Podajcie mi dobrzy ludzie jakiś orientacyjne rozmieszczenie, odległości między przelotkami stożka, coś czego mógłbym się uczepić. Może ktoś posiada wędkę podobnej długości (2,02) i ubraną w podobny secik. Jeśli to w czymś pomoże, to stopka kołowrotka przypada 27 cm od końcówki rękojeściCzy uzyskanie efektu idealnej tarczy z przelotek tłumiących stożek to absolutna konieczność? Jeśli pytam o jakieś oczywiste oczywistości, to proszę o odesłanie do wątków lub materiałów, które nieco zniwelują moją niewiedzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian K Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Poszukaj moze juz jest http://batsonenterprises.com/brands/guidespacing/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Sorry, wkradła się pomyłka - zamiast 10Y jest 12Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Kupiłeś nowy set przelotek?Męczysz się bo z takiego setu nie da się zrobić stożka do krótkiego kija.Krótkie kije ''lubią'' krótkie stożki np: taki jak przedstawiłem Ci stronę wcześniej. Przykładowy i poprawny set do tego kijka 20Y-10Y-6LV-5L-4x4L+szczytowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Tak, kupiłem. Nie no Paweł nie załamuj mnie, na prawdę myślisz, że nie da się tego poukładać? Przyznaję, że kupując ten secik uległem sugestii (bezpośredniej) sprzedającego, z którego doświadczeniem nawet nie próbowałem polemizować.Jutro spróbuję jeszcze coś ułożyć i ew. podam odległości najbardziej sensownego moim zdaniem rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 To nie tak,że chcę Cię załamać,ale set który masz jest "klasyczny" i "układanie" nic nie da.Po drugie nie ma czegoś takiego jak stały układ przelotek.Układ przelotek dobierasz do akcji blanku najprościej rzecz biorąc,a "stożek" wychodzi sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi