FidoAngel Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Minimy odpadają . Dziekuję za wszelkie podpowiedzi Panie, też mam opory do minim ale ostatnio, na Targach, pod takiego kijka (blank) pan z art-rodu pokazał mi czarne minimy, ti chromy z tego co pamiętam i zrobiły na mnie jak najlepsze wrażenie i w takie będę zbroił (choć w "delfinie" i z setem "delta") ale tego o oczko lżejszego bo polskie okonie w innej wadze startują Edytowane 19 Lutego 2016 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 W minimach kleniówke miałem , z tego co pamiętam to głośne były jak linka szorowała . Gdyby chodziło o budżet i lekko to być może tak bym zbroił . Co do angolskich ryb faktycznie trafiaja się ładne , do tego ładne przyłowy to i sprzęt musi być mocniejszy . Blank jeszcze w pl , powinien być ok . Ma cieńszy szczyt i więcej mięska w dole . Ogólnie jest minimalnie cięższy od dwuczęściowego . I nie będzie to kijek na pstrągi a właśnie lipienie na jigi . Ryba silna to muszę mieć na czym przytrzymać , jak juz weźmie , może weźmie Będzie w torzitach od 16-ki . Powinien wyjść w miarę szybki i lekki kijaszek Na kanały , rzeczki i z łódki na lekko też da radę znając StC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbrojarz Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Witam, jestem w trakcie przygotowań do pierwszego projektu. Powoli zbroję warsztat i myślę, że w przyszły weekend uda mi się ukręcić swój pierwszy kijek. Na obiekt tortur został wybrany złamany balzer magna silver 240 40g. Wędka dźgnięciem w ziemie straciła 13cm. szczytu. Została rozbrojona, dolnik przycięty symetrycznie do długości szczytu. Blank w oplocie, szczytówka 2,4mm., ogólnie rzecz biorąc szczota, ale fajnie się gnie pod większym obciążeniem i myślę, że pod szczupaka na większe wabie będzie ok. Zastanawiam się nad przelotkami, wstępnie wymyśliłem takie coś i prosiłbym o ocenę i pewnie poprawę konfiguracji:Y25 Y12 Y08L KB6 3x L5,5 + tiptop Nie znam się na tym kompletnie, więc nie bijcie za mocno pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2016 przez Zbrojarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Szybki stożek ale czemu nie, wyniki raczej też nie lekkie będą latać także jak najbardziej może byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Wygląda ok , tylko ugięcie tego blanku jakies takie kwadratowe , ale może zdjęcie przekłamuje - czasem tak się dzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Witam wszystkich, też chyba się zaraziłem najpierw czytając to forum, ale decyzja zapadła o skręceniu pierwszego kijka, na razie jestem w fazie robienia potrzebnych przyrządów, a wędka w zamyśle to miałby być kijek okoniowy raczej UL , długości około 2,10 -2,30 pod główki od 2 do 5-6gr , kołowrotek w rozmiarze 2000, myślałem o blanku mhx S871-2 7'3'' jak dobrze spojrzałem to 2-6gr ,(chyba , że macie też inne propozycje dot. blanków ale tak w granicach 400zł) i moje pytanie jakie ,przelotki poleciliście by do tego blanku bo zupełnie nie ogarniam tych oznaczeń..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Ja właśnie jakiś czas temu rozważałem zakup fanej i przyjemnej bazy pod kij UL okoniowy. Wybierałem pomiędzy Phenix Elixir FX761-2 i MHX S871-2. Na sucho obydwa robią kapitalne wrażenie. Na chwilę obecna MHX suszy się po piewrszej warstwie lakieru, a Phenix leży i czeka. Mhx jest uzbrojony w PacBay Minimia Match. Potestuję w weekend to będę wiedział co i jak, ale wydaje się, że to dobre dla niego zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Witam no to fajnie trafiłem, mam właśnie pytanie o tego mhx-a , czy jego praca przy np zacinaniu nie będzie zbyt miękka , w opisie akcja jest moderate, a ten Phenix to akcja Fast wiec jak tu na sucho wychodzi porównanie z mhx , byłbym wdzięczny za informacje również po testach nad wodą, mhx w jaki uchwyt uzbroiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Gdyby nie opis to MHX'a nie określiłbym jako moderate, jest przyzwoicie szybki, regular fast chyba bardziej. Uchwyt dałem TVS i leży super. Kijek wyszedł coś ok 95g i wyważa się z Rarenium 2500FA idealnie.Wrażenia użytkowe znad wody opiszę ASAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Cześć,Przyszedł czas na trzeci projekt. Wędka "boleniowa" o długości 9' na blanku SLF9015-2N. Linka: żyłka 0,20-0,22.No i mam pytanie dotyczące doboru przelotek. Na pewno będzie to Fuji Alconite. Po głowie chodzą mi dwa systemy:1. Fuji Alconite w systemie Y: Y25, 16; 10; 08L; 7 i reszta 4x6 (9szt. plus szczyt). W tym rozwiązaniu kijek będzie się lepiej "ładował" podczas wyrzutu.2. Fuji Alconite w systemie K (nie KR). Zaczynając od BKLAG 25- jak zakończyć 5.5 czy lepiej 6?- przelotki są dosyć niskie (mam obawy, ale z drugiej strony wędki seryjne jak Dragon HMX czy Daiwa Luvias są na systemach K i jest ok). Pomożecie? Pozdr. Edytowane 8 Marca 2016 przez Dawid.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam no to fajnie trafiłem, mam właśnie pytanie o tego mhx-a , czy jego praca przy np zacinaniu nie będzie zbyt miękka , w opisie akcja jest moderate, a ten Phenix to akcja Fast wiec jak tu na sucho wychodzi porównanie z mhx , byłbym wdzięczny za informacje również po testach nad wodą, mhx w jaki uchwyt uzbroiłeś?CześćCo do w/w MHX to kijek naprawdę fajny i moim zdaniem w tym przedziale cenowym bez konkurencji, spokojnie zacina rybki i bardzo fajnie trzyma, a opisy typu, fast czy mod-fast w zależności od producenta mogą znaczyć zupełnie co innego. Uzbroiłem już bardzo dużo tych blanków i szczerze polecam. Cześć,Przyszedł czas na trzeci projekt. Wędka "boleniowa" o długości 9' na blanku SLF9015-2N. Linka: żyłka 0,20-0,22.No i mam pytanie dotyczące doboru przelotek. Na pewno będzie to Fuji Alconite. Po głowie chodzą mi dwa systemy:1. Fuji Alconite w systemie Y: Y25, 16; 10; 08L; 7 i reszta 4x6 (9szt. plus szczyt). W tym rozwiązaniu kijek będzie się lepiej "ładował" podczas wyrzutu.2. Fuji Alconite w systemie K (nie KR). Zaczynając od BKLAG 25- jak zakończyć 5.5 czy lepiej 6?- przelotki są dosyć niskie (mam obawy, ale z drugiej strony wędki seryjne jak Dragon HMX czy Daiwa Luvias są na systemach K i jest ok). Pomożecie? Pozdr.Wybór blanku pod boleniówke jak najbardziej słuszny, co do przelotek to osobiście ubrał bym klasycznie Y-L, i spokojnie może kolega na 5,5 lub 5 kończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam Hubertusie, a po jakiej stronie zbroiłeś te blanki ,(po kręgosłupie czy po miękkiej), natrafiłem na taki dobór przelotekFuji Alconite: BKLAG20H; 10H; 5,5H; BKBAG4,5; BKTAG 5x4,5; szczytowa LGST4,5., mógłbyś to ocenic , i ewentualnie podać odległości między tymi przelotkami, a może masz jakiś lepszy pomysł (ale niezbyt droższy....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam Hubertusie, a po jakiej stronie zbroiłeś te blanki ,(po kręgosłupie czy po miękkiej), natrafiłem na taki dobór przelotekFuji Alconite: BKLAG20H; 10H; 5,5H; BKBAG4,5; BKTAG 5x4,5; szczytowa LGST4,5., mógłbyś to ocenic , i ewentualnie podać odległości między tymi przelotkami, a może masz jakiś lepszy pomysł (ale niezbyt droższy....)Zbroiłem i tak i tak....a set przelotek to proponuje na PbMinima 16-8-5 M, później 4V i do końca 4L lub 3L na szczyt PacBay micro top, co do odległości to trzeba poeksperymentować, ja stawiam przelotke startową między 53-58 cm od stopki, a stożek to już eksperymentalnie, możesz się podeprzeć katalogiem Fuji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 acha kołowrotek przy tym UL byłby Quantum smoke 30 (223gr), zmierzę jeszcze jaką ma średnice szpulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Czy PB Minimy podołają w kiju szczupakowym ze szczytem Sic?Patyk 240cm.Wyrzut do 30gJeśli nie dadzą rady to co polecacieStartowa 25 ????Młynek Shimano wielkości 3000 lub Turek 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) A nie lepiej Alconite ? Kasa podobna - ciężar nie jest istotny przy takim CW....! Przynajmniej trwałe będą.Szczyt Sic oczywiście...Start 25 będzie dobry. Ew. 20. Edytowane 9 Marca 2016 przez Bander 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Nawet batson hard będzie dobrym rozwiązaniem .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Minimy przy kijku do 30g nie są konieczne lepiej dla pewności dać alconite ,a jak ma być tanio to alu ox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ok.To jaki stożek do tego proponujecie i z jaką wielkością wystartować w Alconite. Dodam że będzie to reaktywacja (skrobanie,wcieranie ... ) starego Cormorana z węgla IM8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 A czemu nie KR skoro myślisz o alconite ? Cena podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Zwykłe Alconite od Fuji załatwią sprawę. Stożek najlepiej sprawdzony, czyli Y25-Y16-Y10-Y8L-L7-L6-L6 (+ ew jeszcze jedną 6L) i sic 6 na szczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 A czemu nie KR skoro myślisz o alconite ? Cena podobnaDopiero zaczynam zabawe z Rodbuildingiem więc wypytuje bardziej doświadczonych.Na razie czytam,pytamPotrzebuje tylko pomocy z przelotkami.Może ma koś jakiś sprawdzony secik ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Zwykłe Alconite od Fuji załatwią sprawę. Stożek najlepiej sprawdzony, czyli Y25-Y16-Y10-Y8L-L7-L6-L6 (+ ew jeszcze jedną 6L) i sic 6 na szczytDzięki @Żbiku o taką podpowiedz mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Jeżeli chcesz gotowe rozwiązania to poszukaj spacingu np Fuji new concept do takiej długości i mocy wedki . Analogicznie możesz wybrać zbrojenie KR fuji... są w necie tabelki , na których możesz się WZOROWAĆ , bo jak wiadomo nie ma czegoś uniwersalnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Kurcze licze licze i chyba coś źle patrze.Taki secik w Alconite to mniej więcej ile wyjdzieMoże ktoś pomóc.Jeszcze pytanie np.z KR H lepiej dalej H czy może L albo M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi