Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

20 H ,10 H, 6M ,5,5L,4x4,5 KT ,4,5 LG lub taki set 20H,10H,5,5M, 4,5KB,4x4 KT ,4 LG Od 16 H jest nieznaczne ryzyko ,miałem tak uzbrojony kij pod kręcioł 4000 i był głośny (musiałem przezbrajać) pod 2500 można  zaryzykować od 16 H ale od 20 H w 100% będzie ok. 

Edytowane przez mrWhite7

A ja bym wlaśnie zaryzykował 16H :) Ostatnio jakoś się przekonalem do "Rodmasowego" zbrojenia :)

Pozdrawiam

Też bym zaryzykował. Ostatnie dwa blanki Rodmas mi zbroił od 16 pod kręcioł 4000. Wg mnie jest b. dobrze.

Byłem przekonany, że od 25 lub 20 przynęty polecą dalej, a jest odwrotnie.

• Like 2

Miałem od 16 H zrobionego Phenixa TX - 765H-C i niestety kij był bardzo głośny podczas zwijania plecionki . Ciekawostką jest fakt że wcale nie miało to znaczenia przy długości rzutu tylko wpływało na hałas .Używałem czterosplotowego Varivasa Sea Bass Premium . Może jakbym wymienił plecionkę na ośmiosplotowego Varivasa Sea Bas max power lub Super Trout to hałas by ustąpił ale nie chciało mi się czekać na przesyłkę i wymiana dwóch przelotek była szybsza i łatwiejsza :) Hałas ustąpił .

16 do rozmiaru 4000 jakoś tego nie widzę pewnie linka cały czas tłucze po dolnej krawędzi pierścienia przelotki tak jak pisze mr.white7

Pod shimano 3000 start 16H jest ok. Ale zgodzę się z kolegą , że pod kręcioł rozmiaru 4000 shimano tudzież daiwa nawet 3012 itp dał bym już 20H. Rozmiear shimano 3000 to taki mały duperelek :) Okoniowy kołowrotek :)A z drugiej strony zbrój jk chcesz ,,, ja dzis dostałem kij 8lb do przeróbki ,taki krowi ogonek i startową ktoś tam zainstalował 30 :0 Więc jak widać co kraj to obyczaj :)

Edytowane przez pablo208

U mnie wszystko jest ok i nic nie tłucze.

To czy tłucze czy też nie "tłucze" jest uzależnione od wielu czynników a więc odległości otwierającej 16 H od szpuli kołowrotka oraz długości i ugięcia blanku . Jeżeli otwierającą postawimy blisko to murowane jest zjawisko "tłuczenia"ale za to uzyskamy prawidłowe uruchamianie dołu w blankach z bardziej pełnym ugięciem ,dodatkowo długość blanku obliguje odległość otwierającej do środka stopki kołowrotka i w blankach dłuższych jest większa ,wtedy "tłuczenie " nie powinno wystąpić . Jak już wspomniałem rodzaj plecionki też ma znaczenie bo jedne są głośne a inne nie .Budując kij trzeba rozpatrzyć wiele czynników i dostosować właściwy spacing . Zbudowałem już wiele kijaszków ,zarówno dla siebie jak i dla innych i tylko raz musiałem przezbroić kij ze względu na spacing ,reszta dobrze funkcjonuje :) .Jeżeli u Ciebie nie tłucze to znaczy tylko tyle że budowniczy kija zna się na robocie :)

Edytowane przez mrWhite7

a2b824e9b77af96e.jpg

Komplet Torzitte jest lżejszy o 13,7% lub 12% w zależności jaki set wybierzesz i przy tak finezyjnym kiju robi różnicę . Na Torzittach kij jest szybszy i nie trzeba się martwić o plecionkę ,pierścienie SiC są grubsze zbierają więcej mikrozanieczyszczeń i mają co przekłada się na dodatkowe opory a co za tym idzie metry jeżeli chodzi o długość rzutu . Dodatkowe informacje znajdziesz na rysunku.

Edytowane przez mrWhite7

Cześć

Zabieram się za przezbrojenie kija(spinn) 2,7m cw. realnie 15 - 60g, niżej już trzeba konkretnie machnąć, blank z tych sztywniejszych. Przeznaczenie to głównie szczupak w jeziorze(w wydaniu Polskim 50-70cm),przynęty to najczęściej gumy i woblery 10-15cm, czasem alga3, ogólnie raczej jednostajne prowadzenie . Planowałem go ubrać w forecasty: V (30, 16, 12, 8)   L (8, 8, 8, 8) + BPLT08F na szczyt, tylko zastanawia mnie czy zrobię na tym w miarę sensowny stożek, ewentualnie v12 zmienię na v10 i powinno grać, jak uważacie? A tak swoją drogą, gdzie zazwyczaj zaopatrujecie się w przelotki?