Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem ukręcić własnego kijka, coś pod UL na okonie, padło na klasykę czyli mhx S871-2, i mam kilka pytań, do specjalistów, uzbroiłem w Fuji Alkonite  od BKLAG 20H, 10H, 5,5H , BKBAG4,5, BKTAG 5X4,5 i na szczyt LGST 4,5,   odległosci od szczytowej wg Fuji Concept czyli 10,5/10,5/11/12,5/13,5/15/17/23. uchwyt 16 SKSS, starałem wyważyć pod Quantum Smoke, i wyszły mi takie odległości od pierścienia przelotki startowej do krawędzi uchwytu 60cm, idąc niżej od krawędzi końca uchwytu do końca dolnika 27cm  zaś sam uchwyt zawiera się w 12cm. chwytając kołowrotek w dłoń koniec dolnika mam równo z łokciem, na sucho tak mi najwygodniej, co tutaj należałoby poprawić , przesunąć itp... zdaje się na sugestie to mój pierwszy kijek  , więc zapewne trochę błędów narobiłem, a czytając forum widziałem dużo modeli tego MHX-a to trochę pomożecie. Postaram się wrzucic fotki jak się uda to będzie widać też ugięcie.... z góry dzięki

Z tego co tu widać to nie zmusiłeś blanku do pracy dołem ,więc otwierająca jest postawiona za daleko od stopki kołowrotka .Postaw ją bliżej .Dla kija 220 cm i o pełnym ugięciu nie będzie błędem aby otwierająca znajdowała się 55-62 cm od stopki .Rękojeść hmmm dla tej klasy kija i długości blanku 26-28 cm od kapsla do środka stopki , jak tak zrobisz to kij będzie poprawny ,wyważaj raczej wagą gripów i kapslem oraz doborem przelotek bo wyważać samą długością rękojeści to sposób który ma jednak swoje ograniczenia 

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
Gość Kontemplator

Nie mogę znaleźć informacji na temat tego, jaka jest różnica między titanium torzite, a titanium sic KR. Które z nich są lepsze (lepsze pierścienie) i które są lżejsze? Bo cenowo wychodzą +- tak samo, i czy dobrze rozumiem, że jeśli mają w nazwie "titanium" to są w tytanowej ramce?

Titanium to ramka ,SiC czy Torzitte to materiał pierścienia .Torzitte są lepsze bo lżejsze ,cieńsze i bardziej gładkie . Jeżeli Fuji titanium to ramka jest z dużą domieszką tytanu jeżeli "no name titanium" to może być tak że kolor to titanium a ramka stalowa :)

• Like 2

Witam serdecznie mam nadzieje ,że dobrze trafiłem z pytaniem posiadam avida 70ulm2 z 2011 czyli jeszcze ta starsza seria ostatnio zauważyłem ze porcelanka w szczytowej przelotce jest uszczerbiona i chciał bym ją wymienić na nową a kompletnie nie mam pojecia jaki rozmiar i firma, bym był bardzo wdzieczny za pomoc bardziej doświadczonych kolegów 

Zmierz suwmiarką średnicę wewnętrzną pierścienia oraz średnicę szczytówki a doradzimy ci jaką przelotkę szczytową masz kupić .Starą trzeba wymontować najlepiej podgrzewając starą tubę ,wyczyścić szczyt wkleić na dwuskładnikowy Patex (epoksydowy klej) zakupioną przelotkę ,troszkę omotki ,troszkę lakieru i sprawa załatwiona .Jeżeli nie masz zdolności manualnych zapytaj na forum czy ktoś nie wymieniłby ci przelotki

Ja używam wyłącznie kleju na ciepło. Nic złego się nie dzieje z mocowaniem, a demontaż jet trywialnie prosty. Wystarczy lekko podgrzać. Takie mocowanie umożliwia dokonanie korekt przed finalnym lakierowaniem. Kleje dwuskładnikowe trzeba mocno podgrzewać, a to moze mieć zły wpływ na blank.

• Like 2

zmierz sobie dokładnie.Lepiej kupić ciut luzniejsza niż ma być za ciasna.Nie wiem jaka dokładnie jest grubość Twojej szczytowki.Moze być 1.8mm

A jak juz po mierzysz to proponuję zakupić przelotke z pierścieniem sic.Bedzie droższa niż ta co miałeś ale na pewno lepsza

Edytowane przez tony1983

myślałem nad Fiji alconite najbliżej podobna do tej co była i do reszty ;)

To Co masz na wędce to są właśnie alconite ;) Takie są montowane na avidach.

Fuji sic jest po prostu lepszy ale i dwa razy droższy :)

wybór należy do Ciebie :)

Pozdrawiam

Edytowane przez tony1983

Na szczytowej nie ma co oszczędzać .Wcześniej robiłem sporo kijaszków na Alconite ,ale zawsze na szczycie była SiC . Zakup przelotkę MNST Fuji 

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/FUJI-Przelotki-szczytowe-typu-MNST-SIC/208 rozmiar 6 na tubie 1,8 i będziesz pan zadowolony . Różnica między SiC a Alconite jest taka że SiC jest dwukrotnie twardszy i lepiej wypolerowany niż Alco .Ramki poza kolorem niewiele się różnią