Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam Kolegów. Przymierzam się do 1 kijka. Sporo informacji już zdobyłem z tego forum, ale nie ma co ukrywać, są one niczym w porównaniu z doświadczeniem (którego mi brak). Zdecydowałem się na blank firmy, której nie brałem początkowo nawet pod uwagę. Matagi TR78 Super Nimble Minnow.  Proszę o poradę co do doboru przelotek. Producent zaleca 2 sety. chiałbym użyć tego: KLSG25, KLSG16,KTSG10, KTSG8, KTSG7, KTSG7, KTSG6, KTSG6, i na szczyt FST5,5 przy odległościach (licząc od szczytowej): 11,5   13   14   15   16   18   20   24,5.
Sam nic innego nie wymyślę, ale może ktoś z was, z góry zalecił by tu jakąś zamianę? Czy to do wielkości przelotek bądź ich ilości. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że bez przyłożenia do kija i sprawdzenia ugięcia nie wiele można powiedzieć, ale jeśli jest w tym secie coś rażącego proszę o opinie. Zaoszczędzę kosztów związanych z ewentualnym zakupem innych przelotek. 
Myślałem o TKLSG lub TKLTG. Stwierdziłem jednak, że Sic z pewnością wystarczy (preferuję żyłkę, a moje rybki to nie potwory). Jeśli się mylę, wyprowadźcie mnie z błędu.
Kołowrotek jaki mam zamiar zamontować raczej nie przekroczy rozmiaru 2500. 
Pozdrawiam Paweł

• Like 2

twój zestaw jest zdecydowanie za ciężki!!!

spróbuj zrobić zestaw od 16 do 3,5 lub 4... torzite, a jeśli budżet nie pozwala - minimy, zwłaszcza, że ma być do żyłki... przy minimach typowy będzie np. 16m-8m-5m-4m-4v-4l-4l-4l-4l i 4 z torzite na końcu... na szpicu musisz mieć koniecznie lekkie przelotki, bo ten blank jest bardzo delikatny i łatwo go przeciążyć...

Opcje są trzy...zależnie od budżetu,którym dysponujesz. Najbardziej optymalnym są torzitte od 16 do np 4,5. Jak masz mniej kasy minimy tichrome...a ja juz w ogóle ma byc po tajności to PB M hard chrome. Tez od 16 do w4. Jak pod pletke nawet w3. Komplet torzitte z 350zeta. Minimy tichrome ze 130zeta. Hard z 7dych za komplet.

Właściwie budżet mnie nie trzyma, a skoro jednogłośnie twierdzicie że Torzite było by nawet wskazane to już decyzja zapadła. Wcześniej jedynie nie widziałem do końca słuszności, bo to była różnica ok 1,5g przy takim secie, ale może to dla mnie "TYLKO" a w praktyce było by to "AŻ" 1,5g. Znalazłem taki zestw: TKLTG16H, TKLTG8H, TKLTG6M, TKLTG5.5L  5x TKTTG 3.5.  Co prawda tunel tu jest z 3.5 aczkolwiek ten rozmiar torzite odpowiada 4 sic. Mogę również zamówić na sztuki jeśli ten nie będzie odpowiadał. A co do żyłki, kierowałem się jedynie tym, że częstym przyłowem będzie kleń. A nawet częściej będzie się trafiał niż pan pstrąg :) Mogę mimo to używać plecionki. Zanim ktoś zapyta: dlaczego więc blank pstrągowy- już tłumaczę. Jeśli znośnie mi to pójdzie, na rozkładzie mam już XST1142F. Aczkolwiek wolę zacząć od czegoś krótszego :) Aaa i zapomniał bym o szczycie...również 3.5 przy założeniu że set jest ok, czy może nieco większy?

Edytowane przez Vodoo

Obydwa rodzaje minim są kiepskie... Lepiej dołożyć do mixu alconite plus torzite szczyt...

Chciał bym zobaczyć jak zajezdzasz te przelotki na tej mocy kiju...naprawdę chciał bym to zobaczyć ;)Tichrome są troszkę trwalsze ,ale przy mocy kija 8-10lb to chyba nie ma żadnego znaczenia. Sa ich zwolennicy i przeciwnicy ja puki co należe do pierwszej nacji...chyba ze w którymś ze swoich kijków je zniszcze . Lowie często i do tej pory nic złego im sie nie stało...

Edytowane przez "Paweł"

Obydwa rodzaje minim są kiepskie... Lepiej dołożyć do mixu alconite plus torzite szczyt...

To też moje zdanie.

Polecam taką kombinację. 

Oczywiście jak by czarne druciaki były tańsze to można by się zastanawiać, a przy obecnych cenach gdzie mix alko i torzite wychodzi niewiele drożej niż czarny drut a wagowo tam gdzie istotne jest lżej to dla mnie nie ma tematu. 

Oczywiście jak zwykle to tylko moja opinia (ups, już nie tylko moja)

Edytowane przez siatkaz
  • Like 2

Dlaczego ma rezygnować z KR ,przecież są dostępne trzy wersje KR alconite (najtańsze) KR SiC na ramkach stalowych (droższe) i KR Torzitte najdroższe ,więc od zasobności portfela zależy wybór .Na pierwszy kij to zdecydowanie najbardziej adekwatne są Alconite i jeżeli stosujesz żyłkę to ubierz go od 20 H ,10 H ,6 M ,5,5L ,5 x 4 KT i 4  LG SiC i będzie ok.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Jeszcze 2 pytanka przed zamówieniem. Tunel z TKTTG 3.5 mogę zakończyć przelotką szczytową T-LGTT 4 (nie ma mniejszych). Czy raczej tunel zrobić również z czwóreK? I jaka średnica otworu przy tip`ie 1.21 mm ? Wziąć 1.3 mm a może 1.2 mm i minimalnie uszczuplić szczyt? Choć z braku doświadczenia wolał bym nie robić tego:D No i oczywiście dziękuję za ekspresowe porady !

Jeszcze 2 pytanka przed zamówieniem. Tunel z TKTTG 3.5 mogę zakończyć przelotką szczytową T-LGTT 4 (nie ma mniejszych). Czy raczej tunel zrobić również z czwóreK? I jaka średnica otworu przy tip`ie 1.21 mm ? Wziąć 1.3 mm a może 1.2 mm i minimalnie uszczuplić szczyt? Choć z braku doświadczenia wolał bym nie robić tego:D No i oczywiście dziękuję za ekspresowe porady !

są mniejsze https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Przelotki-szczytowe-tytanowe-FUJI-T-KGTT-Torzite-Titanium-/924

Kiepskie pod pletkę? A żyłka też je "zje"?

Plecionka nacina minimy (obojętne czy zwykłe czy Tichrome).

Z żyłką nie miałem żadnych problemów.

Obecnie do lekkich kijków zakładam wyłącznie Torzite. Jak kijek jest cięższy to spokojnie Sic albo Alconite.

• 2 tygodnie później...

Kiepskie pod pletkę? A żyłka też je "zje"?

Nie chodzi o to że plecionka je "zje"... Mają poprostu do dupy powierzchnię i delikatna plecionka się szybko zużywa... Używam linek za 2setki.... Szkoda mi oszczędzać na przelotkach żeby później to oddawać przy czestek zmianie przelotek

Chciał bym zobaczyć jak zajezdzasz te przelotki na tej mocy kiju...naprawdę chciał bym to zobaczyć ;)Tichrome są troszkę trwalsze ,ale przy mocy kija 8-10lb to chyba nie ma żadnego znaczenia. Sa ich zwolennicy i przeciwnicy ja puki co należe do pierwszej nacji...chyba ze w którymś ze swoich kijków je zniszcze . Lowie często i do tej pory nic złego im sie nie stało...

Paweł nie chodzi o zajechanie przelotek ale jak pisze wyżej o zużywanie szybsze plecionki... Większy hałas też jest na minimach a do tego beznadziejnie wyglądają B) ile się zaoszczędzi? 200 pln?

Nie chodzi o to że plecionka je "zje"... Mają poprostu do dupy powierzchnię i delikatna plecionka się szybko zużywa... Używam linek za 2setki.... Szkoda mi oszczędzać na przelotkach żeby później to oddawać przy czestek zmianie przelotek

Ja mam przelotki naciete. Linka ok.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam. Mam prośbę do osób oblatanych w temacie. Bawię się w składanie kija szwagrowi. Atc jig spin do 18 g długość 203 cm. w jednym kawałku. Blank skrobany a od środka stopki do końca 30 cm (po rozbiórce i oskrobaniu okazało się ze blank jest przedłużony od dołu o 5 cm ). Set przelotek to 20 H, 10 H, 5,5 M, 4,5 KB , 4 KT x4 szt szczyt 4,5. Przymierzam się do spaceingu i mam problem przy tej długości blanku. Zacząłem od oryginalnego Fuji dla długości 198 i wychodzi to tak: od środka stopki do 20 jest 65cm, następnie 23 cm, 16,7 cm 15 cm, 13,5cm, 13 cm, 12 cm, 11 cm i 10 cm. I tu pytanie czy musze przestawiać wszystkie przelotki czy wystarczy rozłożyć tylko Kt? Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby podrzucić jakiś wyjściowy schemat dla tej długości? Proszę o poradę.

Edytowane przez Obdarty