radmac5 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 hej . mam pytanko : dlaczego w japonskich/chinskich kijach (nie mowie o castch ) pierwsza przelotka jest czesto mala ... https://www.youtube.com/watch?v=UViGSJlVzyQw polsce wiekszosc w kijach ul startuje od 16 albo ciut mniejszej .. a tutaj to zupelnie inna bajka ... czym to jest spowodowane ?- to jakas nasza polska moda ( cos na zasadzie xfastow na okonie ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Ja zaczynam czasem zbroic od M12 czy ona jest duża ,wysoka ? NIe powiedział bym ... z resztą startowa przelotka uzależniona jest prawie zawsze od wielkości kołowrotka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam. Chciałbym prosić o pomoc przy wyborze setu przelotek do blanku NFC Fw 661-1(IM). Będą to torzite , a waham się pomiędzy 2 setami:1. 16H, 8H, 6M, 5,5L , 3,5 KTx4 plus szczyt 3,52. 16H, 8H, 5,5M , 4,5KB , 3,5KTx4 plus szczytKijek ma być do 6g plus okoniowa gumka. Kołowrotek to daiwa 1000 (przynajmniej na razie). Miałem w ręku gotowy kijek ale przelotek było 7 plus szczyt. Pomóżcie wybrać lepszy zestaw. No i czy lepiej będzie go ubrać w 8 czy jednak 9 przelotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Po pierwsze obydwa zestawy są dobre. Do kijka 6'6" w systemie KR powinno być 8szt +top.A który lepszy to sam musisz sobie dopowiedzieć. Jeżeli kijek będzie używany tylko w połączeniu z plecionką i to będzie typowy kijek jigowy to lepszy będzie zestaw nr.2.A jeżeli będzie też w grę wchodziła żyłka a łowienie będzie bardziej uniwersalne, czyli gumka ,woblerek obrotóweczka i różne inne dziwactwa to stawiał bym na zestaw nr.1A jeszcze jedno. Przy zestawie nr. 1 proponował bym pomiędzy 5,5L a 3,5 KT wstawić jakąś przejściowa 4 kt lub 4,5kt oczywiście kosztem jednej 3,5 kt. Lepiej wtedy to wygląda. Edytowane 18 Lutego 2017 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Właśnie zapomniałem o tym wspomnieć. Kijek pod gumki i plecionkę. Czyli będzie 2 wersja. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Ja zaczynam czasem zbroic od M12 czy ona jest duża ,wysoka ? NIe powiedział bym ... z resztą startowa przelotka uzależniona jest prawie zawsze od wielkości kołowrotka ....W jakich kijkach i przy jakim kołowrotku stosujesz 12?Mam do zrobienia taki projekt kijka do max5 gr. ,przy ktorym bedzie kreciołek wielkości 1000...i tak sie zastanawiam czy dac 16 czy 12...kijek ma byc pod okonka na gumki...Chciałbym aby to dość daleko latało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) hej . mam pytanko : dlaczego w japonskich/chinskich kijach (nie mowie o castch ) pierwsza przelotka jest czesto mala ... w polsce wiekszosc w kijach ul startuje od 16 albo ciut mniejszej .. a tutaj to zupelnie inna bajka ... czym to jest spowodowane ?- to jakas nasza polska moda ( cos na zasadzie xfastow na okonie ? ) Na tym filmiku wejściówka to 16, "chyba" tak mi się wydaje. Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie, tak na marginesie co masz na myśli "w Polsce", kije z pracowni czy ze sklepów. Sam zdarza się, że zbroję wędki UL zaczynając od 12, sporo też takich widziałem. Jak napisał kolega powyżej wielkość przelotki wejściowej częściowo uzależniona jest od wielkości kołowrotka, ważna będzie też praca wędki pod obciążeniem, od której to pracy uzależnione będzie ustawienie przelotki wejściowej (bliżej lub dalej od kołowerotka), a to z kolei determinuje jej wielkość. W jakich kijkach i przy jakim kołowrotku stosujesz 12?Mam do zrobienia taki projekt kijka do max5 gr. ,przy ktorym bedzie kreciołek wielkości 1000...i tak sie zastanawiam czy dac 16 czy 12...kijek ma byc pod okonka na gumki...Chciałbym aby to dość daleko latało. W tej chwili buduję (jeden totalnie przerabiam) dwa kije UL (do 240cm 5g i 260 cm do 7-8g) w obu (pradopodobnie) zastosowana będzie przelotka wejściowa 12. Węki są dopiero po lakierowaniu blanków i wstępnym zaprojektowaniu spacing-u. Po zampntowaniu uchwytu i rękojeści zostaną założone prowizorycznie przelotki, i można będzie sprawdzić poprawność rozmieszczenia przelotek. Jak to wyszło dam znać. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Zdzisław Czekała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Panie Zdzisławie,to poda Pan jaki tunel zastosowal w tych kijkach tak przy okazji...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Tunel to sprawa najmniej ważna, najważniejszy jest stożek bo to on tłumi żyłkę. Dla wędki 2,6 m zaplanowałem stożek na trzech przelotkach (system KR) 12H, 6M, 4,5 i tunal 8 x 4,5 jak widać całość na 11 przelotkach. Wędka 2,40 m jeszcze czeka (nie mam do niej dedykowanego kołowrotka) na 100 % będzie wykonana na przelotkach (tunel) KT 4,0 bo to bardzo delikatna wklejka (0,9mm na szczycie) łącznie planuję do niej 9 -10 przelotek i również stożek na trzech przelotkach. Specyfikacja przelotek i ich rozmieszczenie od szczytu (2,60m 7-8g): KT 4,5 9 - 19 - 30 - 42 - 55 - 69 - 84 - 101 - KB-4,5 120 - KL-6M 143 - KL12H 171 kołowrotek to RedArc 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Tunel to sprawa najmniej ważna, najważniejszy jest stożek bo to on tłumi żyłkę. Dla wędki 2,6 m zaplanowałem stożek na trzech przelotkach (system KR) 12H, 6M, 4,5 i tunal 8 x 4,5 jak widać całość na 11 przelotkach. Wędka 2,40 m jeszcze czeka (nie mam do niej dedykowanego kołowrotka) na 100 % będzie wykonana na przelotkach (tunel) KT 4,0 bo to bardzo delikatna wklejka (0,9mm na szczycie) łącznie planuję do niej 9 -10 przelotek i również stożek na trzech przelotkach. Specyfikacja przelotek i ich rozmieszczenie od szczytu (2,60m 7-8g): KT 4,5 9 - 19 - 30 - 42 - 55 - 69 - 84 - 101 - KB-4,5 120 - KL-6M 143 - KL12H 171 kołowrotek to RedArc 1000.Racja...chodzilo mi o stożek.. Mój kijek bedzie mial 2.15 ,i tez to bedzie wklejka 0,7mm na szczycie..caly kij to skladak z muchówek,dolnik klasa 4/5 ,góra chyba 3 klasa z dopasowana weglowa szczytowka z wyczynowej uklejówki..wyszlo bez przesztywnień????. Przy stozku zaczynajacym sie od 12M,jaki proponujesz odstep od stopki kolowrotka w moim projekcie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Spróbował bym 55 - 60 cm ale zacznij od ustalenia strony kręgosłupa, następnie zamontuj uchwyt kołowrotka (prowizorycznie ale sztywno) następnie znajdź punkt chokera (tu znajdziesz opis co i jak http://jerkbait.pl/topic/14709-nowe-przelotki-fuji-kr-new-concept-system-guide/page-16) i zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Uchwyt zamontowany i koreczek tez...Zbrojenie zaplanowane po miękkiej stronie...Spróbuję na takiej odleglosci zmontowc prowizorycznie startowa jak piszesz...Dopiero za okolo tydzien bede mogl działać,bo jestem na wyjezdzie...Dam znac co z tego wyszlo jak bede mial to w łapach..A tymczasem dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Trochę to trwało aż skompletowałem wszystko. Jestem na etapie rozmieszczenia przelotek i tak jak wspominałem będę prosił o Waszą pomoc. Po sugestii co do setu przelotek (16H 8H 6L 5,5L i tunel w 4KT wszytko Torzite) zrobiłem wstępny spacing bazując na Waszych "wypocinach". Przypominam - blank matagi tr78. Środek stopki kołowrotka na 33 cm, co dla mnie wygodne. Kołowrotek ryobi zauber cf 2000. Wyznaczyłem choker metodą x27 i zamontowałem resztę przelotek stożka tak, by żyłka (prowadzona od ośki kołowrotka) dotykała ich dolnej krawędzi tworząc linię prostą. I tu (chyba) 1 problem. do pierwszej przelotki wyszło 70 cm od szpuli ! wydaje mi się wiele przy blanku 7`8`` ale to tylko moje odczucie, a doświadczenia brak. Zostało mi niemal 72 cm na tunel, co przy 6 przelotkach (łącznie z topem) daje wynik 12 cm między nimi. Początkowo próbowałem je rozstawić progresywnie, z ok pół centymetrowym skokiem, lecz okazało się że między chokerem a przelotką z tunelu wyszedł mi większy odstęp aniżeli między chokerem a przelotką sąsiednią stożka (12 cm). Dlatego też przerobiłem tunel gdzie niemal wszędzie przelotki oddalone są od siebie o 12 cm (wyjątkiem jest pierwsza odległość licząc od topu- tu do 12 cm brakuje paru ok 3mm. Mam nadzieje, że zrozumiale to napisałem. Proszę o wypowiedzi co do odległości od przelotki i ogólną ocenę kątów. Obciążenie ok 300 g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) A co to za blank ? podaj dokładnie bo ostatnio robiłem parę Matagi i mam spacingi zapisane i to jeszcze na prawie identycznym secie przelotek (zamiast 5L zrobiłem 5KB)ale to nie żaden problem bo stożek ustawiłem na trzech przelotkach. &0 cm do otwierającej to bnardzio dużo i ze zdjeć też to widać ,szczególnie z tego pierwszego Edytowane 3 Marca 2017 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 TR78 Super Nimble Minnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Niestety robiłem TR 76 Super Shore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ja mam ale w delcie Pozdrawiam, Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Nie trzymaj sie zasady styku do linii. To nie jest tak istotne. Siodło w niczym nie bedzie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ważne aby co najmniej trzy przelotki tworzyły kręgi tarczy strzeleckiej. Siodło jak najbardziej może być,przynajmniej linka przechodzi płynnie i nie jest ostro załamana co generuje w takim miejscu dużą siłę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Po wielu nie do końca satysfakcjonujących próbach ustawienia stożka, a będąc jednocześnie "pod opieką" Kolegi z forum, któremu bardzo dziękuję, zamówiłem przelotkę 4KB. Wolę trochę poczekać, aniżeli zrobić coś co mi się właściwie nie podobało. Ponadto muszę dodać, że coraz bardziej mi się podoba przesuwanie tymi przelotkami hahah Aczkolwiek boję się lakierowana:D Jak tylko otrzymam przelotkę zacznę/iemy dalej działać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 . Ponadto muszę dodać, że coraz bardziej mi się podoba przesuwanie tymi przelotkami hahah masz je zamontowane na taśmie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 masz je zamontowane na taśmie ?Przy próbach na taśmie, aczkolwiek by szybko zobaczyć kilka ustawień przesuwałem sobie na małych gumkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 myślałem że męczysz się z taśmą , wentyl pocięty na cienkie paski ,i można się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Pierwsza przelotka i druga wydaję sie mieć taka samą odległośc jak 7 i ósma. Nie wygląda to dobrze....ale co ja tam wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Pierwsza przelotka i druga wydaję sie mieć taka samą odległośc jak 7 i ósma. Nie wygląda to dobrze....ale co ja tam wiem ...Wygląda bardzo źle, to była pierwsza próba, później było znacznie lepiej ale i tak nie zadowalająco...dlatego też będzie próba z 4KB Edytowane 7 Marca 2017 przez Vodoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi