Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Hm, po mojemu to nowy spacing bardziej kij "uruchamia" w kierunku dolnika, ale ta jego praca według mnie chyba zbyt szybko się wygasza w stosunku do ugięcia szczytu. Jednym słowem brakuje mu bardziej płynnego ugięcia tzw. progresywnej pracy.

Na pstrąga bardziej skłonny byłbym szukać coś w talonie +VI, batsonie a nawet w starej serii shimano diaflash z przezbrojeniem.

Nie wiem czy nie zadzwoniłbym do Krakowa by Krzyśka Zielińskiego się poradzić.

Z tego co z nim rozmawiałem ( bo myślę o kijku pod okonia) już robi progresywne blanki (szkło z węglem ) coś ala seeker.

Z uchwytem Januszka Dudziaka to byłby super duet pod okonia i kropasy.

Takie pytanko.

Mam taki blank cos pod duze lososiowate, akcja moderate, 9'0", cw 50-100 (realny 30-80g). Szczytowka ma 2.5mm grubosci.

Cos takiego pod duze lososie, glowatke czy tajmienia.

I teraz zastanawiam sie jak to optymalnie uzbroic. Mozna oczywiscie pojechac dwustopkowymi przelotkami KW po calej dlugosci np:

KW 30, 20, 12, 10, 8, 7, 6x2, 6 szczyt

Ale mysle ze da sie bardziej optymalnie, z zaznaczeniem ze nie zalezy mi na 'przyspieszaniu blanku' czy robieniu z tego 'sandaczowej kosy'

Myslalem tez nad:

KW 30, 20, 12, 10,  KT 8, 7, 6x3, 6 szczyt

Tylko czy takie KT dadza rade wytrzymac na takim kiju.

Jak ktos zbroil/uzywal podobne kijki to chetnie poczytalbym opinie na ten temat.

Hej.

Polecialy mi przelotki w wedce Abu Veracity 692L 2-8G 2.05m z poczatku mialem przezbrajać bo blank mi podpasowal, później chciałem sprzedać bo jednak troszkę drogo wyjdzie ale ze chętnych brak a kijek opierać bezczynnie o ścianę się nie może postanowiłem ze wywalę wszystkie przelotki i zamontuje nowe.

I teraz mam pytanie w co to ubrac? kijek jest szybki o szczytowej akcji.

Nie chciał bym wydawać nie wiadomo jak duzo wiec raczej trzeba będzie go ubrać w minimy.

Kołowrotek który będzie podpięty pod ten kijek to daiwa ninja 2000

Na ten moment (prawdopodobnie) kijek jest ubrany od 20 (7+szczyt) i tu mam pierwsze pytanie czy set zaczynać tak jak jest czy może zastosować mniejsze przelotki? 

chciałbym zastosować minimy "zwykle" nie matchowe ze względów estetycznych uważam ze Vki po prostu są ładniejsze.

bede uzywal tylko plecionki.

wstępnie wybrałem coś takiego Przelotki Minima 4 , HardChrome, XSV4XG

20-10-5-4-3x4w+ szczytowa

Tak bedzie ok czy wybrac zupelnie co innego? prosze o pomoc :)

kolejne pytanie jak się pozbyć starego lakieru po omotkach? skrobać? czy są łatwiejsze metody?

Byku ,po co tak ciężko ? Pomysł z KW jest ok ale moim skromnym zdaniem nie potrzeba otwierać 30 KW ,teraz nie używa się żyłek a jak już to 25 KW też się sprawdzi .Zbroiłem dwie Adrenaliny (20-90 g realny c.w) Super armata na suma ,łososia ,głowacicę i sprawdził się taki set mojego pomysłu ,Stożek 25 KW,16 KW ,i 10 KL (Choker) , przejściowa 8 KL (nie Choker !!!) i tunel jedna 7KL a reszta 4x 6 KL ,szczyt 6 MNST ,oczywiście wszystko Fuji SiC. Funkcjonuje obłędnie (dalekie rzuty i blank wykorzystany do granic. Kije połowiły spore sumy na Ebro . Trzecią Adrenalinę (moją) zrobiłem w Torzitte w systemie KR ,wykorzystując 25 FH T-RVTG  ,16 FH T-RVTG  , potem już "normalnie tak jak bozia przykazała w systemie KL czyli 12 KL TG, 10 KTTG i moja modyfikacja dalej 7 KTTG i 4 x 6 KTTG . Działa super aczkolwiek oba systemy poprawne ,mój trochę bardziej droższy ale chciałem sprawdzić nowe FH RVTG dlatego tak to zrobiłem .Jest jeszcze klasyczny KR system tylko że otworzyć można 25 FH T-RVTG a potem już normalny KR czyli 12 H ,8 M ,7 L , i tunel 5 x 6 KTTG .Tak wyglądają moje propozycje i jeżeli blank pracuje głęboko to wybrałbym system KL z dwoma KW ,jeżeli blank pracuje szczytowo to raczej KR z otwierającą FH T-RVTG  w twoim przypadku przy blanku moderate pierwszy wariant z dziewięcioma przelotkami  w tym jedna lub dwie KW (25 i 16)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Byku ,po co tak ciężko ? Pomysł z KW jest ok ale moim skromnym zdaniem nie potrzeba otwierać 30 KW ,teraz nie używa się żyłek a jak już to 25 KW też się sprawdzi .Zbroiłem dwie Adrenaliny (20-90 g realny c.w) Super armata na suma ,łososia ,głowacicę i sprawdził się taki set mojego pomysłu ,Stożek 25 KW,16 KW ,i 10 KL (Choker) , przejściowa 8 KL (nie Choker !!!) i tunel jedna 7KL a reszta 4x 6 KL ,szczyt 6 MNST ,oczywiście wszystko Fuji SiC. Funkcjonuje obłędnie (dalekie rzuty i blank wykorzystany do granic. Kije połowiły spore sumy na Ebro . Trzecią Adrenalinę (moją) zrobiłem w Torzitte w systemie KR ,wykorzystując 25 FH T-RVTG  ,16 FH T-RVTG  , potem już "normalnie tak jak bozia przykazała w systemie KL czyli 12 KL TG, 10 KTTG i moja modyfikacja dalej 7 KTTG i 4 x 6 KTTG . Działa super aczkolwiek oba systemy poprawne ,mój trochę bardziej droższy ale chciałem sprawdzić nowe FH RVTG dlatego tak to zrobiłem .Jest jeszcze klasyczny KR system tylko że otworzyć można 25 FH T-RVTG a potem już normalny KR czyli 12 H ,8 M ,7 L , i tunel 5 x 6 KTTG .Tak wyglądają moje propozycje i jeżeli blank pracuje głęboko to wybrałbym system KL z dwoma KW ,jeżeli blank pracuje szczytowo to raczej KR z otwierającą FH T-RVTG  w twoim przypadku przy blanku moderate pierwszy wariant z dziewięcioma przelotkami  w tym jedna lub dwie KW (25 i 16)

Wlasnie pod zylka tez musi chodzic. I to gruba zylka, cos w rozmiarach 0.4. 

To jest travel wiec musi obslugiwac zylke i plecionke w zaleznosci od warunkow. Ale dobrze wiedziec ze 6KT daja rade na takich patykach :) 

Dzieki za rade, bede myslal w tym kierunku. Blank oczywicie pracuje gleboko wiec zaczne od KW.

• 2 tygodnie później...

Mam do przezbrojenie starą, ale jarą wklejkę Mikado Matrix 777; 2,7m; c.w. 5-20g.

Jaki set do tego dobrać. Torzity odpadają. Chyba, że sam tunel, to ujdzie. Pewnie ktoś tam przezbrajał lub zbroił wkleiki i ma pomysły co tu wsadzić.

jeżeli ma obsługiwać górny zakres to można po całości dać alconite... 4 - 4,5 w tunelu. jeżeli chodzi o niższy zakres (optymalnie 5-8 gram) i ma być w miarę bez bujania to zbrojenie lżejsze: pod żyłkę nadadzą się PacBay minimy - do plecionki nie polecane (ja nie testowałem więc nie powiem jaki mają wpływ na szybkość zużycia plecionki).

• 1 miesiąc temu...

Panowie potrzebuję pomocy przy rozmieszczeniu przelotek. Blank 10lb 6'6"  przelotki minina match 16M-8M-5M- 5 x 4V do końca, kołowrotek 2500 . Czy środek uchwytu na 25 cm będzie OK ? I jakie powinny być odległości między przelotkami? Z góry dzięki za pomoc.

Nikt Ci nie napisze dokładanie jak ma to wyglądać. Wszystko zależy od blanku. 

Wstępnie rozstaw tak jak fuji proponuje a potem uginaj i przesuwaj wedle potrzeb. 

Tak dla przykładu mój FX 661 którego cały czas używam przy klasycznym podejściu wygląda tak:

W3 W3 W3 W3 V4 M4 M7 M16                

10cm 11  12  13  14  15  18  23              

To były początki mojej zabawy gdzie bałem się odejść od standardów, a teraz z klasyki u mnie nic nie zostało i rozstawienie przelotek nie trzyma się żadnego kanonu. 

Teraz wędka potrafi się zacząć tak: 

v4 v4 v4 v4        

10,5cm  8,5  10  13      

A przy kołowrotku np wygląda tak:

L4 L4 5L 7L 16Y

16cm  17  16  9,5  11

Edytowane przez siatkaz
  • Like 3

Nikt Ci nie napisze dokładanie jak ma to wyglądać. Wszystko zależy od blanku. 

Wstępnie rozstaw tak jak fuji proponuje a potem uginaj i przesuwaj wedle potrzeb. 

Tak dla przykładu mój FX 661 którego cały czas używam przy klasycznym podejściu wygląda tak:

W3 W3 W3 W3 V4 M4 M7 M16                

10cm 11  12  13  14  15  18  23              

To były początki mojej zabawy gdzie bałem się odejść od standardów, a teraz z klasyki u mnie nic nie zostało i rozstawienie przelotek nie trzyma się żadnego kanonu. 

Teraz wędka potrafi się zacząć tak: 

v4 v4 v4 v4        

10,5cm  8,5  10  13      

A przy kołowrotku np wygląda tak:

L4 L4 5L 7L 16Y

16cm  17  16  9,5  11

możesz wstawić zdjęcie tego spoza kanonu? :)

• 4 tygodnie później...

Czołem!!

Mam pytanie do szanownych kolegów znajacych temat RB . Mianowicie oglądam sobie ostatnio 2 kije na tym samym blanku długość 7 stop (2,13 m ) dwa sklady.

Obydwa alconite + sic z tym ze na jednym kiju jest 8 pezelotek (7 + szczytowa) a na drugim 9 przelotek (8 + szczytowa )

Jaka jest roznica w pracy kija? Czemu dwa te same blanki sa inaczej uzbrojone? Czy ktores zbrojenie jest poprawne badz nie popeWne?

Zbroila to osoba znajaca sie na robocie (forumowy kolega) pytanie tylko skad ta roznica jednej przelotki?

Jeszcze niedawno taki był obowiązujący model zbrojenia.

Teraz się od niego odchodzi w stronę montowania większej ilości przelotek.

Ważne jak się żyłka układa pod obciążeniem i czy da się tym rzucić.... już kolega powyżej to napisał.

Obydwa zbrojenia prawdopodobnie są ok - a nie prościej zwrócić się bezpośrednio o wyjaśnienia do kolegi który to montował ?

Zbroila to osoba znajaca sie na robocie (forumowy kolega) pytanie tylko skad ta roznica jednej przelotki?

Może bezpośrednią przyczyną była różna długość dolnika lub wielkość kołowrotka, a może przeznaczenie wędki - bardziej pod żyłkę/plecionkę. 

Tak jak kolega napisał wyżej najlepiej zwrócić się z tym pytaniem do zbroiniczego. 

Edytowane przez siatkaz